Ювелірны выраб. Архіўнае фота

Вызначаны асаблівасці гандлю ювелірнымі вырабамі праз інтэрнэт

7
(абноўлена 11:04 07.04.2021)
У пастанове закранаюцца пытанні захоўвання ювелірных вырабаў, іх транспарціроўкі, рэалізацыі і продажу.

МІНСК, 7 кра - Sputnik. Прадаваць праз інтэрнэт можна ювелірныя вырабы, якія зроблены ў рэспубліцы і маркіраваны кодамі ідэнтыфікацыі, адпаведная пастанова Саўміна №193 ад 5 красавіка апублікавана на Нацыянальным прававым інтэрнэт-партале.

Важным фактарам для атрымання дазволу на гандаль у інтэрнэце ювелірнымі вырабамі з'яўляецца наяўнасць у прадаўца аднаго або некалькіх стацыянарных гандлёвых аб'ектаў, у якіх ёсць дазвол на дзейнасць, звязаную з каштоўнымі металамі і камянямі.

Захоўвацца ювелірныя вырабы павінны ў стацыянарных гандлёвых аб'ектах. Іх перасылку можна арганізаваць з дапамогай нацыянальнага аператара паштовай сувязі. Дастаўку трэба ажыццяўляць з улікам правіл аховы. Таксама пакупніку трэба даць магчымасць прасканаваць этыкетку, дзе ёсць спецыяльны ідэнтыфікацыйны нумар падчас атрымання вырабаў. Акрамя таго, прадаўцу неабходна стварыць магчымасць аплачваць і забіраць вырабы ў стацыянарных аб'ектах (загадзя і пры атрыманні).

Таксама ўсе этапы звароту ювелірных вырабаў павінны ўносіцца ў адпаведную аўтаматызаваную інфармацыйную сістэму.

Мінфін сумесна з міністэрствамі па падатках і зборах, антыманапольнага рэгулявання і гандлю, сувязі і інфарматызацыі прымуць меры па рэалізацыі гэтай пастановы і да 1 кастрычніка 2022 года забяспечаць правядзенне ацэнкі вынікаў інтэрнэт-гандлю ювелірнымі вырабамі з інфармаваннем Саўміна.

Пастанова ўступае ў сілу пасля яе афіцыйнага апублікавання.

Чытайце таксама:

7
Тэги:
продаж, Інтэрнэт, ювелірныя ўпрыгажэнні, гандаль
Многія мінчане прызнаюцца, што плацяць за праезд заўсёды: ездзіць зайцам не дазваляе сумленне

МАРГ распавёў, што і калі падаражэе: праезд, жыллёва-камунальныя паслугі, алкаголь і іншае

28
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Прагноз распісаны на бліжэйшы год на рэгулюемыя цэны і тарыфы, якія займаюць найбольшую частку ў выдатках насельніцтва.

МІНСК, 10 кра - Sputnik. Прагноз па росце коштаў на шэраг тавараў і паслуг на 2021 год агучылі ў Міністэрстве антыманапольнага рэгулявання і гандлю, апублікаваўшы "Тарыфны сшытак".

"Тарыфны сшытак" адлюстроўвае памеры і тэрміны павышэння рэгулюемых цэн (тарыфаў) на тавары і паслугі, якія займаюць найбольшую ўдзельную вагу ў спажывецкіх выдатках насельніцтва", - гаворыцца ў паведамленні МАРГ.

Пры гэтым ведамства ўдакладняе, што змяненне рэгулюемых цэн будзе прымацца і з улікам існуючай эканамічнай сітуацыі ў краіне, інфляцыі і зыходзячы з даходаў насельніцтва.

Што падаражэе ў гэтым годзе?

Па прагнозах, у IV квартале 2021 года павінен падаражэць праезд на 6,8%, або на 5 капеек за білет (нагадаем, цяпер праезд у грамадскім наземным транспарце ў Мінске каштуе 75 капеек, у метро - 80 капеек). Апошні раз цэны на праезд падымаліся ў снежні мінулага года - таксама на 5 капеек.

У другім квартале падаражэюць і чыгуначныя перавозкі - на 15%.

У першым квартале ўжо ўздымалі кошт камуналкі на 8,9%. Рост тарыфаў чакаецца яшчэ і ў другім паўгоддзі: спачатку на 0,6%, потым на 0,4%.

"Прырост плацяжу па стандартнай кватэры не перавысіць 5 долараў ЗША па сярэднегадавым курсе", - нагадалі ў МАРГ.

Нагадаем, што ў лютым людзі сталі скардзіцца на падаражанне камунальных плацяжоў (за студзень) на 20-30%. Улады патлумачылі, што гэта звязана з пахаладаннем і, такім чынам, павелічэннем выдаткаў на ацяпленне.

Падаражэць павінна і адукацыя - на 10% у трэцім квартале (вырастуць цэны як на атрыманне вышэйшай адукацыі, так і на сярэдне-спецыяльную). Нагадаем, у сакавіку Міністэрства адукацыі паведамляла, што пакуль не плануе павышэнне кошту навучання ў ВНУ.

Паслугі сувязі таксама сёлета падаражэюць: мабільная сувязь, інтэрнэт, электрасувязь і паштовыя паслугі за год павінны падняцца ў кошце на 4% (у чацвёртым квартале).

Цыгарэты ў гэтым годзе ў агульнай складанасці вырастуць у кошце амаль на 16%: бліжэйшы рост коштаў - у другім квартале (на 3,7%) і ў трэцім (на 4,9%). Нагадваем, што традыцыйна некаторыя маркі цыгарэт даражэюць з першага дня кожнага месяца.

Моцны алкаголь таксама стане даражэй - на 4,7%. У першым квартале цэны ўжо падымаліся на 2%, наступны раз рост адбудзецца ў трэцім квартале на 2,6%.

Чытайце таксама:

28
Тэги:
насельніцтва, тарыфы, цэны, прагноз, адукацыя, алкаголь, праезд, МАРГ
Работа з дакументамі, архіўнае фота

У Беларусі створаць базу дадзеных аб даходах фізічных асоб

17
(абноўлена 14:01 09.04.2021)
У ёй будуць сабраны звесткі аб даходах не толькі беларусаў, але і замежных грамадзян, а таксама асоб без грамадзянства.

МІНСК, 9 кра - Sputnik. Міністэрства па падатках і зборах (МПЗ) стане ўладальнікам базы дадзеных аб даходах фізічных асоб. Адпаведная пастанова Саўміна №201 ад 7 красавіка апублікавана на Нацыянальным прававым інтэрнэт-партале.

Згодна з дакументам, база дадзеных стане часткай аўтаматызаванай інфармацыйнай сістэмы ўліку даходаў фізічных асоб (ААІС). У базе будуць сабраны звесткі аб даходах не толькі беларусаў, але і замежных грамадзян, а таксама асоб без грамадзянства.

Звесткі аб даходах насельніцтва ў МПЗ будуць прадастаўляць: Міністэрства працы і сацыяльнай абароны, Мінфін, ФСАН, Нацыянальнае кадастравае агенцтва, Белдзяржстрах, банкі і аператары паштовай сувязі, ІП, натарыусы, адвакаты, якiя прызнаюцца падатковымі агентамі, прадстаўніцтвы замежных арганізацый.

Да канца года МПЗ, Мінфін, ФСАН, Нацыянальнае кадастравае агенцтва, Белдзяржстрах і Нацыянальны цэнтр электронных паслуг (НЦЭУ) павінны аб'яднаць інфармацыйныя рэсурсы з ААІС. Да інтэграцыі рэсурсаў звесткі аб даходах будуць давацца ў электронным выглядзе ў МПЗ, пасля - праз базу дадзеных.

Калі прадстаўленая інфармацыя аб даходах будзе няпоўнай або недакладнай, неабходна будзе на працягу 30 каляндарных дзён з моманту выяўлення недакладнасцяў прадставіць актуальныя звесткі.

Хто і якія звесткі будзе прадастаўляць

Мінпрацы і ФСАН абавязаны даць справаздачу аб пенсіях, штомесячным грашовым забеспячэнні, розных дапамогах (па догляду за дзецьмі, інвалідамі, асобамі, якія дасягнулі 80-гадовага ўзросту, беспрацоўі), стыпендыях на прафесійную падрыхтоўку і г.д.

Мінфін будзе прадастаўляць звесткі аб страхавых выплатах (як па добраахвотным, так і па абавязковаму страхаванню).

Нацыянальнае кадастравае агенцтва зробіць справаздачу аб даходах, атрыманых у выніку здзелак па нерухомасцю.

Белдзяржстрах прадаставіць інфармацыю аб выплатах, звязаных са страхавымі выпадкамі.

Аператары паштовай сувязі і банкі - аб даходах з-за мяжы.

Прадстаўніцтвы замежных арганізацый і ІП будуць накіроўваць у базу дадзеных звесткі аб даходах фізічных асоб.

Пастанова ўступае ў сілу пасля яе апублікавання.

Чытайце таксама:

17
Тэги:
Грамадзянства, грамадзяне, фізічныя асобы, Беларусь
Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

31
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Вялікі пост перад Вялікаднем - час пакаяння і малітвы. Дасягненню асаблівага духоўнага стану ў гэты перыяд дапамагае і абмежаванне ў ежы: адмова ад мяса, малочных прадуктаў і яек.

Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.

Што такое Вялікі пост для манахаў

Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".

Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, ​​а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Старэйшая па трапезнай манашка Лія

Якія посныя стравы рыхтуюць у манастыры

Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.

У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.

"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Коліва

У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.

На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).

На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Дранікі ў пост гатуюць з бульбы і цыбулі, трохі соляць і пякуць на раслінным алеі

Дэсерты ў пост

"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.

Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.

У чым сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы

"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

Чытайце таксама:

31