Формы пад вясельных баранаў

Як спячы вясельнага барана

247
(абноўлена 11:22 17.05.2016)
Чэслава Тычка жыве ў вёсцы Мілашова на Мёршчыне. Ведае жанчыну ўся ваколіца як адмысловую майстрыцу-кухарку.

Алена Масла, Sputnik

На рахунку майстрыцы больш за сто застолляў, дзе яна была за шэф-кухара.

"Калі скласці ўсе дзянёчкі, што я хадзіла ладзіць розныя бяседы — вяселлі, провады ў войска і жалобныя сталы, атрымаецца, што трыста дзён дома не была. Дзякуй гаспадару майму, пускаў", — расказала пані Чэслава Sputnik.

Шэф-кухар Чэслава Тычка
© Sputnik
Шэф-кухар Чэслава Тычка

Ад чаго толькі не ламіліся сталы, накрытыя пані Чэславай! Руляды, катлеты, салаты, адмысловыя бліны з тварагом — нашча лепш і не пералічваць, слінай сысці можна.

А вось пшонае, чым аздобліваліся застоллі, мы ўсё ж згадаем.

Была пара — дзесьці на пачатку 70-х гадоў мінулага стагоддзя — калі грыбочкі, вавёрачкі, зайцы, бараны, клубніцы ў кошыках з цеста выпякаліся прэснымі, а пасля гулянкі іх скармлівалі хатняй жывёле.

Аднак мода гэтая ў хуткім часе мінула, на застольную скульптуру малых і вялікіх формаў сталі расчыняць здобнае цеста — сталы пабагацелі не толькі на ўпрыгожанні, але і на смачныя ласункі.

Пані Чэслава падзялілася са Sputnik сакрэтам прыгатавання вясельнага барана — мройны ласунак дзятвы.

Справа ў тым, што кулінарныя "скульптуры" з вясельнага стала, нават здобныя, маглі доўга захоўвацца, а "зарэзаць" барана доўга не падымалася рука. І яго захоўвалі ў сервантах за шклом шчасліўцы, якім пасля свята перапаў такі баран. Цішком дзеці лазілі паласвацца, адкручвалі барану вушкі і адшчыквалі па дробачцы смакаты ад бакоў.

Форму начынілі цестам
© Sputnik
Форму начынілі цестам

Таму ў мясцовасці, дзе вясельныя бараны былі ў модзе, іх згадваюць і з любасцю — бо смачна і прыгожа, і са смехам — як згадку пра дзіцячыя свавольствы.

Форму на вясельнага барана для пані Чэславы выраблялі знаёмыя на заводзе ў Даўгапілсе (Латвія) яшчэ за савецкім часам. Формы адшчыравалі не адно дзесяцігоддзе, і зараз не прастойваюць.

У чарговы раз былі яны дастаныя майстрыцай на свет, каб даць майстр-клас Sputnik.

Для цеста на 1 барана спатрэбіцца:

3 яйкі, 1 шклянка смятаны, 1 шклянка цукру, 1 шклянка сочыва (слівовага ці яблычнага) або мёд, чайная лыжка молатай гваздзікі (альбо цынамону, а можна змяшаць напалову), шчапоць солі, растоплены тлушч або сметанковае масла, 1 сталовая лыжка соды, пагашаная ў воцаце, мука.

Усе інгрыдыенты перамешваем, дадаючы мукі столькі, каб цеста атрымалася добра густым, і не вылівалася, а выкладалася ў форму.

Папярэдне разагрэтую форму напаўняем цестам — адну палову, тую, дзе баранава пыска. Паловай з "патыліцай" накрываем форму, сашчапляем палавінкі дротам.

 

 

У духоўку, разагрэтую да 170-180 градусаў, ставім формы з цестам.

Выпякаем барана 40-50 хвілінаў.

Самае складанае, паводле словаў майстрыцы-кухаркі, не замяшаць цеста, а дастаць спечанага барана з формы цэлым і не пашкоджаным. Найчасцейшая параза для застольнага дэлікатэса — абламаныя вушы альбо нос.

Кухарка дастае барана з формы.
© Sputnik
Кухарка дастае барана з формы.

Калі здарылася такая непрыемнасць, вушкі ці пыску акуратна дастаем з формы і замацоўваем на тулава з дапамогай запалак ці зубачыстак.

Для ўпрыгожання (альбо маскавання дэфектаў) нам спатрэбіцца "люкар".

Для прыгатавання "люкару" возьмем 1 шклянку цукровай пудры і 1 бялок, узаб'ем у густую пену.

Абмажам барана "люкарам" альбо толькі намалюем яму кудзеркі.

Уставім вочы — іх звычайна робяць з гарошынак чорнага перцу, кавалачкаў цукерак-лядзяшак, мармеладу ці з журавін.

На шыю гатоваму барану завязваем яркую стужку.

Гатовыя бараны.
© Sputnik
Гатовыя бараны.

Усё, баран гатовы выправіцца на вясельны стол альбо на іншую вясёлую бяседу!

247
Тэги:
Нацыянальныя традыцыі, Нацыянальная кухня, Віцебская вобласць, Беларусь
Тэмы:
Жыццё, аздобленае традыцыямі, радуе (9)
Зажынкі ў Жораўке 2019

Тэст: ці добра вы ведаеце беларускія фразеалагізмы?

4846
(абноўлена 17:19 06.08.2020)
Прайдзіце тэст Sputnik і даведайцеся, наколькі добра вы ведаеце фразеалагізмы на беларускай мове.

Кожная мова мае свой адметны склад устойлівых выразаў, якія яскрава характэрызуюць яе носьбітаў, іх побыт, звычкі і тое, як яны бачылі навакольны свет. Беларускія фразеалагізмы ўвабралі ў сябе трапныя параўнанні, якія часам здаюцца смешнымі, але заўсёды прыводзяць да роздумаў: як узнік той ці іншы выраз. Некаторыя фразеалагізмы траплялі ў гутарку со старонак літаратурных твораў, але большая іх частка – калектыўная творчасць народа, якая перадавалася з вуснаў у вусны на працягу пакаленняў.

Шмат фразеалагізмаў агульныя для ўсіх славянскіх народаў: напэўна, кожны зразумее, што значыць "вісець на валаску" або "Мамаева пабоішча". Вялікая колькасць выразаў трапіла ў беларускую мову з Бібліі – яны амаль слова ў слова перакладаюць лацінскі або грэчаскі тэкст. Але ёсць у беларускага народа і своеасаблівыя, адметныя фразеалагізмы, якія часам могуць не толькі выклікаць неўразуменне, але і здзівіць сваёй вобразнасцю. Прайдзіце тэст, каб даведацца, ці добра вы ведаеце беларускую фразеалогію або ці здольныя адгадаць, што значыць той ці іншы незнаёмы выраз.

Чытайце таксама:

4846
Тэги:
фразеалагізмы, тэст, Беларуская мова, Беларусь
Тэмы:
Вучым беларускую мову
Кола часу – 2020

Унікальныя матацыклы паказалі на фестывалі ў Мірскім замку фота

33
(абноўлена 12:05 03.08.2020)
Госці фестывалю рэтрамотатэхнікі "Кола часу" змаглі ўбачыць сапраўды неверагодныя экспанаты. Патрапіў на свята і фотакарэспандэнт Sputnik Альфрэд Мікус.

У мінулыя выхадныя ў Мірскім замку прайшоў фестываль рэтрамотатэхнікі "Кола часу", на якім удзельнікі прадставілі каля сотні самых розных мадэляў. Галоўнае патрабаванне да экспанатаў – узрост больш за 30 гадоў.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Свята ў гэтым годзе прайшло ў восьмы раз. Сярод усіх мадэляў асаблівую ўвагу надалі матацыклам "Мінск", таму што ў гэтым годзе Мотавелазавод святкуе сваё 75-годдзе.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Аматары рэтратэхнікі маглі не толькі дакрануцца да ўнікальных матацыклаў, але і паспрабаваць сябе ў якасці вадзіцеляў.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Акрамя Міра ўдзельнікі фестываля наведалі замкі ў Любчы і Навагрудку.

33
Тэги:
Матацыклы і мапеды, Мірскі замак
Медык у клініка-дыягнастычнай лабараторыі

Колькасць выпадкаў заражэння каронавірусам у Беларусі перавысіла 68,6 тысячы

1
(абноўлена 15:13 07.08.2020)
Паправіліся і выпісаныя 64 200 пацыентаў, у якіх раней быў пацверджаны дыягназ COVID-19.

МІНСК, 7 жні - Sputnik. Колькасць тых, хто захварэў на каронавірус у Беларусі перавысіла 68,6 тысячы чалавек, пра гэта паведамілі ў Міністэрстве аховы здароўя рэспублікі ў пятніцу.

"Зарэгістраваныя 68 тысяч 614 чалавек з станоўчым тэстам на COVID-19", - удакладнілі ў профільным ведамстве.

За суткі колькасць выпадкаў павялічылася на 111. Паправіліся і выпісаныя 64 тысячы 200 пацыентаў, у якіх раней быў пацверджаны дыягназ COVID-19, іх за мінулыя 24 гадзіны стала больш на 444.

"За ўвесь перыяд распаўсюджвання інфекцыі на тэрыторыі краіны памерлі 583 пацыента з шэрагам хранічных захворванняў з выяўленай каронавіруснай інфекцыяй", - праінфармавалі ў Міністэрстве аховы здароўя.

Так, колькасць смяротных выпадкаў ўзрасла на тры. Сумарна на тэрыторыі краіны праведзена больш за 1 мільён 353 тысяч тэстаў.

Чытайце таксама:

1
Тэги:
Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь, каронавірус, Беларусь
Тэмы:
Каронавірус COVID-19