Гасцінны Якуб Колас: што выносіў са склепа гасцям

Падпісацца
Да 135-гадовага юбілею народнага паэта Дзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа адкрыў новую стацыянарную выставу "Склеп".

Гэта адначасова і той самы склеп, які знаходзіўся на сядзібе Якуба Коласа, і рэканструкцыя гарадскога склепа сярэдзіны ХХ стагоддзя.
У экспазіцыі прадстаўлены лядоўня (першы халадзільнік без электрычнасці), просты цэбар, які, зрэшты, класік двойчы "зарыфмаваў". 

Паэт Якуб Колас - Sputnik Беларусь
Невядомы Якуб Колас: выдатна рыхтаваў наліўкі і саліў грыбы

У падвальных нішах — сапраўдныя марынады, варэнне, наліўкі. Гэтую "амброзію боскую", так называў пясняр напой у трылогіі "На ростанях", Колас выдатна рыхтаваў. Экспазіцыю суправадзілі рэцэптамі з папулярнай "Кнігі аб здаровай і смачнай ежы" (асобнік 50-х гадоў), разнастайнымі спосабы захоўвання садавіны і гародніны, а вясной турыстаў абяцаюць частаваць бярозавым сокам са Стаўбцоўшчыны, якая 135 год таму падарыла свету Песняра.

Ва ўспамінах сучаснікаў і блізкіх сяброў Якуб Колас заўсёды выглядае руплівым і дбайным гаспадаром, заўзятым грыбніком і рыбаловам.

Да канца жыцця народны паэт давяраў народным прыкметам, клапаціўся аб добрым ураджаі, праводзячы разнастайныя доследы.
Ён сам даглядаў малады сад, які ўласнаручна пасадзіў у сваёй сядзібе, а некаторыя дрэвы захаваліся да гэтага часу.

 

© Sputnik / Віктар ТалочкаДзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа.
Дзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа - Sputnik Беларусь
1/13
Дзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа.
© Sputnik / Віктар ТалочкаДзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа.
Дзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа - Sputnik Беларусь
2/13
Дзяржаўны літаратурна-мемарыяльны музей Якуба Коласа.
© Sputnik / Віктар ТалочкаСупрацоўніца музея адчыняе "Склеп".
Супрацоўніца музея адчыняе Склеп - Sputnik Беларусь
3/13
Супрацоўніца музея адчыняе "Склеп".
© Sputnik / Віктар ТалочкаТыповы гарадскі склеп сярэдзіны ХХ стагоддзя.
Тыповы гарадскі склеп сярэдзіны ХХ стагоддзя - Sputnik Беларусь
4/13
Тыповы гарадскі склеп сярэдзіны ХХ стагоддзя.
© Sputnik / Віктар ТалочкаУ "Склепе" ўсё так, як і было ў Якуба Коласа: захоўваліся слоікі з саленнямі і марынадамі, свежая агародніна і бульба.
У Склепе ўсё так, як і было ў Якуба Коласа - Sputnik Беларусь
5/13
У "Склепе" ўсё так, як і было ў Якуба Коласа: захоўваліся слоікі з саленнямі і марынадамі, свежая агародніна і бульба.
© Sputnik / Віктар ТалочкаЯблыкі захоўвалі ў драўляных скрынях.
Яблыкі захоўвалі ў драўляных скрынях - Sputnik Беларусь
6/13
Яблыкі захоўвалі ў драўляных скрынях.
© Sputnik / Віктар ТалочкаЯкуб Колас і сам выдатна рыхтаваў наліўкі.
Якуб Колас выдатна рыхтаваў наліўкі - Sputnik Беларусь
7/13
Якуб Колас і сам выдатна рыхтаваў наліўкі.
© Sputnik / Віктар ТалочкаНаліўкі рыхтавалі ў вялікіх памерах, таму і ёмістасці выкарыстоўвалі розныя: ад маленькіх бутэлек да вялізных бутылёў.
Наліўкі - Sputnik Беларусь
8/13
Наліўкі рыхтавалі ў вялікіх памерах, таму і ёмістасці выкарыстоўвалі розныя: ад маленькіх бутэлек да вялізных бутылёў.
© Sputnik / Віктар ТалочкаПаколькі раней не было ні халадзільнікаў, ні маразільнікаў, малако, тварог, мяса, ды і любыя прадукты захоўвалі ў лядоўнях. Гэта магла быць любая ёмістасць з лёдам.
Лядоўня - Sputnik Беларусь
9/13
Паколькі раней не было ні халадзільнікаў, ні маразільнікаў, малако, тварог, мяса, ды і любыя прадукты захоўвалі ў лядоўнях. Гэта магла быць любая ёмістасць з лёдам.
© Sputnik / Віктар ТалочкаМарынады і варэнне - адзін са спосабаў захаваць прадукты на доўгі час.
Марынады і варэнне - Sputnik Беларусь
10/13
Марынады і варэнне - адзін са спосабаў захаваць прадукты на доўгі час.
© Sputnik / Віктар ТалочкаНарыхтоўкі выдатна захоўваліся ў нішах склепа, дзе была ўстойлівая тэмпература і зімой, і летам.
У нішах склепа - сапраўдныя нарыхтоўкі - Sputnik Беларусь
11/13
Нарыхтоўкі выдатна захоўваліся ў нішах склепа, дзе была ўстойлівая тэмпература і зімой, і летам.
© Sputnik / Віктар ТалочкаКапусту нашы продкі квасілі ў вялікіх памерах. Не выключэнне і сям'я Якуба Коласа, якая была не малой, да і часта прымала гасцей. Для таго каб хутчэй справіцца з вялікімі аб'ёмамі, капусту шынкавалі, выкарыстоўваючы вось такія прылады.
Капуста з шынкоўкай - Sputnik Беларусь
12/13
Капусту нашы продкі квасілі ў вялікіх памерах. Не выключэнне і сям'я Якуба Коласа, якая была не малой, да і часта прымала гасцей. Для таго каб хутчэй справіцца з вялікімі аб'ёмамі, капусту шынкавалі, выкарыстоўваючы вось такія прылады.
© Sputnik / Віктар ТалочкаСклеп быў глыбокім, менавіта таму там захоўвалася трывалая тэмпература.
Склеп быў глыбокім, менавіта таму там захоўвалася трывалая тэмпература - Sputnik Беларусь
13/13
Склеп быў глыбокім, менавіта таму там захоўвалася трывалая тэмпература.
Стужка навiн
0