Праект рэстаўрацыі Гродненскага замка аўтарства Уладзіміра Бачкова

Гісторык пра рэстаўрацыю Старога замка: гэта бязглуздзіца ў стылі Бачкова

346
(абноўлена 10:36 31.07.2018)
Будаўнікі ўжо разбіраюць галерэю, набліжаючы доўгачаканую рэканструкцыю да гістарычнай катастрофы.

МІНСК, 18 кра — Sputnik. Праект рэканструкцыі Старога замку ў Гродне неаднойчы выклікаў дыскусіі грамадскасці яшчэ падчас яго зацверджання. Работы на тэрыторыі будынка пачаліся восенню 2017 года, і ўжо зараз многія эксперты выказваюцца супраць такога аднаўлення.

Новая пабудова на старым месцы

Плануецца, што першая чарга рэканструкцыі адзінай арыгінальнай мураванай каралеўскай рэзідэнцыі завершыцца ў 2020 годзе. У межах першай чаргі рэканструююць браму, галерэю, а потым вежу. Пасля гэтага возьмуцца за  рэстаўрацыю палаца, адбудову сцяны над Нёманам і будынкаў ва ўнутраным двары.

Зараз будаўнікі разбіраюць галерэю ў Старым замку. Канструкцыю разбяруць часткова і невядома, ці адновяць страчаныя часткі ў будучыні.

Недарэчнасці, дапушчаныя ў праекце Уладзіміра Бачкова
© Photo : Мікалай Волкаў
Недарэчнасці, дапушчаныя ў праекце Уладзіміра Бачкова

У аснове рэканструкцыі — замак часоў караля Стэфана Баторыя, эскіз якога распрацаваў мінскі архітэктар Уладзімір Бачкоў.

Як патлумачыў карэспандэнту Sputnik кандыдат гістарычных навук, навуковы супрацоўнік Інстытута гісторыі НАН Беларусі Мікалай Волкаў, замест таго, каб зрабіць правільную рэстаўрацыю і захаваць напластаванні розных часоў, Бачкоў, фактычна, выдумляе новую пабудову на старым месцы.

"Бачкову галерэя не падабаецца, таму ён проста ўзяў і загадаў яе разабраць", — звяртае ўвагу Волкаў.

Знішчэнне замест рэстаўрацыі

Па задумцы архітэктара Бачкова, замак і прылеглыя да яго пабудовы павінны выглядаць гэтак жа, як і ў канцы XVI стагоддзя, калі яны былі пабудаваныя па замове Стэфана Баторыя італьянскім архітэктарам Санці Гучы.

"Галоўная праблема ў тым, што архітэктар не ведае гістарычных крыніц і не цікавіцца тым, што было ў замку да Баторыя і пасля яго. Атрымліваецца, што такім чынам ён спакойна ставіцца да знішчэння як слядоў ранейшых эпох, так і пазнейшых перабудоў. Стылістычная рэстаўрацыя была папулярный 150 гадоў назад у Еўропе, але зараз ва ўсім свеце адыйшлі ад гэтага", — тлумачыць спецыяліст.

"Стыль Гучы ў Старым замку — гэта бязглуздзіца ў стылі Бачкова", — дадае кандыдат гістарычных навук.

Ён упэўнены, што фантазіі архітэктара, якімі б яны не былі, павінны быць падмацаваныя гістарычнымі фактамі. Аднаўляючы пабудову пэўных часоў, неабходна прыкласці як мага больш намаганняў, каб не страціць цэлы пласт гістарычнай інфармацыі. Менавіта гэта зараз і адбываецца ў Старым замку ў Гродне.

346
Тэмы:
Рэканструкцыя Старога замка ў Гродне: аднаўленне ці знішчэнне? (13)
Кола часу – 2020

Унікальныя матацыклы паказалі на фестывалі ў Мірскім замку фота

30
(абноўлена 12:05 03.08.2020)
Госці фестывалю рэтрамотатэхнікі "Кола часу" змаглі ўбачыць сапраўды неверагодныя экспанаты. Патрапіў на свята і фотакарэспандэнт Sputnik Альфрэд Мікус.

У мінулыя выхадныя ў Мірскім замку прайшоў фестываль рэтрамотатэхнікі "Кола часу", на якім удзельнікі прадставілі каля сотні самых розных мадэляў. Галоўнае патрабаванне да экспанатаў – узрост больш за 30 гадоў.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Свята ў гэтым годзе прайшло ў восьмы раз. Сярод усіх мадэляў асаблівую ўвагу надалі матацыклам "Мінск", таму што ў гэтым годзе Мотавелазавод святкуе сваё 75-годдзе.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Аматары рэтратэхнікі маглі не толькі дакрануцца да ўнікальных матацыклаў, але і паспрабаваць сябе ў якасці вадзіцеляў.

Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020
Кола часу – 2020
© Sputnik Альфрэд Мікус
Кола часу – 2020

Акрамя Міра ўдзельнікі фестываля наведалі замкі ў Любчы і Навагрудку.

30
Тэги:
Матацыклы і мапеды, Мірскі замак
Агуркі, архіўнае фота

Нават верабей варыць піва, або Чым займаюцца ў жніўні сапраўдныя гаспадары

124
(абноўлена 11:34 30.07.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская расказвае, чым займаліся ў жніўні нашы продкі, і прапануе некалькі рэцэптаў хатніх нарыхтовак з агуркоў.

У народзе кажуць, што "ў жніўні кожная хата багата", а ўраджаі настолькі добрыя, што "нават верабей піва варыць". Добрыя гаспадары ў гэтую пару і сапраўды маюць добры ўраджай — зямля дзякуе чалавеку за вясновую працу на ёй. Застаецца толькі не марнаваць час і збіраць дары прыроды, бо "хто ў жніўні гуляе, той узімку галадае".

Нарыхтоўка прыпасаў на зіму — спрадвечны клопат гаспадароў. Нягледзячы на тое, што зараз гандль прапануе досыць шырокі асартымент кансерваў з садавіны і гародніны, многія спрактыкаваныя гаспадыні аддаюць перавагу хатнім нарыхтоўкам.  Самыя ўдалыя рэцэпты перадаюцца з пакалення ў пакаленне і нават дзеляцца з суседкамі.

Старадаўнія рэцэпты ды і ўвогуле ўся кухня мінулага вельмі экалагічная, грунтуецца на выкарыстанні натуральных прадуктаў ды і спосабы прыгатавання вельмі простыя. Сёння гэты накірунак вельмі модны — прыгатаванне ежы сваімі рукамі з натуральных прадуктаў.

Жнівень — агурочная пара

З сакавітых, смачных агуркоў можна прыгатаваць шмат нарыхтовак па старадаўнім рэцэптам з беларускіх кулінарных кніг Ганны Цюндзявіцкай і Вінцэнты Завадскай.

Салёныя агуркі беларусы любяць!
© Photo : Ларыса Мятлеўская
Салёныя агуркі беларусы любяць!

Адзінымі кансервантамі раней былі толькі соль і воцат. Стравы салілі памяркоўна, ўжываючы для лепшага смаку вялікую колькасць спецый. Часам спосабы прыгатавання падаюцца без дазіровак, паколькі гаспадыні адштурхоўваліся ад колькасці асноўнага прадукта. Натуральна, што каменны і керамічны посуд, якім карысталіся тагачасныя гаспадыні, лёгка замяніць на сучасны шкляны. Пузыр таксама цяпер ніхто не ўжывае, замест яго выкарыстоўваюць капронавыя крышкі.

Для прыгатавання ўсіх гэтых рэцэптаў, солі бяруць чвэрць фунта на фунт вады. Фунт — гэта 409,5 гр. Можна таксама выкарыстоўваць самаробны яблычны воцат.

Агуркі гарчычныя на зімовую салату да кавалка мяса

Інгрыдыенты:

  • Агуркі
  • Соль
  • Воцат
  • Белы і чорны перац
  • Англійскі (духмяны) перац
  • Гваздзіка
  • Хрэн
  • 2-3 цыбуліны
  • 2 зубкі часнаку
  • 50 гр чорнай гарчыцы

Як гатаваць:

Абабраныя зялёныя свежыя агуркі нарэзаць уздоўж на чатыры або больш частак, лыжачкай вынять зярняткі, крыху пасаліць і пакінуць на 24 гадзіны. Вынуць, пацерці асцярожна ў сурвэтцы, пакласці ў гліняную, паліваную ёмістасць, закіпяціць столькі воцату, каб пакрыў агуркі, заліць кіпячым воцатам і пакінуць на 2 дні. Зліць з іх гэты воцат і заліць кіпячым, зноў даць пастаяць 2 дні і зноў зліць.

Чорны перац
© Photo : Ларыса Мятлеўская
Чорны перац

Узяць трохі белага і чорнага перцу, столькі ж гваздзікі і трохі больш англійскага перцу, усё гэта досыць груба стаўчы. Пасля гэтага трэба пасячы ці пацерці на бурачную цёрку трохі хрэну, пару цыбулін, зубок-два часнаку і 50 гр чорнай гарчыцы. Агуркі, вынятыя з воцату, абкачаць у сумясі прыпраў, скласці іх у каменны ці паліваны гаршчок або шкляны слоік з герметычнай накрыўкай, пасыпаючы вышэй згаданым хрэнам, цыбуляй і часнаком, заліць моцным кіпячым, калі ёсць,можна вінным, воцатам, добра закрыць і захоўваць у холадзе.

Агуркі да смажаніны позняй восенню

Інгрыдыенты:

  • Агуркі
  • Воцат

Як гатаваць:

Ачышчаныя і накрышаныя кружочкамі агуркі заліць у керамічным посудзе не вельмі моцным воцатам. Папярэдне воцат трэба закіпяціць і астудзіць. Пакінуць так на некалькі тыдняў і назіраць, каб не зацвілі. Калі такое здарыцца, то неабходна зліць воцат і заліць гэткім жа свежым і абодва разы зверху яшчэ алеем.

Града з агуркамі
© Sputnik Ларыса Мятлеўская
Града з агуркамі

Падаючы на стол, агуркі варта ачысціць і абліць свежым воцатам і алеем.

Гарбузы для пікуляў

Інгрыдыенты:

  • Гарбуз
  • Воцат
  • Англійскі і чорны перац
  • Гваздзіка
  • Бабковы (лаўровы) ліст
  • Соль

Як гатаваць:

Узяць спелы гарбуз, абабраць і пачысціць ад семак, выразаць з яго мякаці прыгожыя фігуркі або проста пакрышыць як падабаецца.

Крышаны гарбуз
© Photo : Ларыса Мятлеўская
Крышаны гарбуз

Пракіпяціць іх у добра пасоленай вадзе, сочачы, каб не разварыліся. Адкінуць на дуршлаг, астудзіць, скласці ў керамічны або шкляны посуд і заліць слабым, пракіпячоным і астуджаным, воцатам. Праз некалькі тыдняў гэты воцат належыць змяніць на моцны, астуджаны і згатаваны з духмянымі прыправамі — англійскі і чорны перац, гваздзіку, бабковы ліст.

Эксперыментуйце і смачна есці!

124
Тэги:
Рэцэпты, Нацыянальная кухня, Ларыса Мятлеўская, Беларусь
По теме
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Таблетка ад страху і абярэг ад нячысцікаў: чым яшчэ праславіўся часнок
Кухня нашых продкаў: як гатаваць прываротнае зелле і любімы соус Гётэ
У гародзе лебяда — гаспадыні не бяда, ці як гатаваць пірог з пустазелля
Датэрміновае галасаванне на прэзідэнцкіх выбарах-2020

Кіраўнікі МЗС Літвы і Польшчы абмеркавалі перадвыбарчую сітуацыю ў Беларусі

0
(абноўлена 15:16 06.08.2020)
Кіраўнікі дыпламатычных ведамстваў суседніх краін адзначылі важнасць негвалтоўнага рашэння пытанняў, якія ўзнікаюць з апазіцыяй і СМІ.

МІНСК, 6 жні - Sputnik. Сітуацыю ў Беларусі напярэдадні прэзідэнцкіх выбараў абмеркавалі ў чацвер міністры замежных спраў Літвы Лінас Лінкявічус і Польшчы Яцэк Чапутовіч, паведамляецца на сайце МЗС Літвы.

Паведамляецца, што міністры дамовіліся і далей уважліва сачыць за сітуацыяй у Беларусі, каардынаваць свае дзеянні адзін з адным, а таксама на ўзроўні Еўрасаюза.

"Падчас размовы было пацверджана, што вельмі важна, каб беларускія дзяржаўныя структуры не ўжывалі залішнюю сілу супраць апазіцыі і СМІ", - гаворыцца ў паведамленні МЗС Літвы.

Літоўскі міністр выказаў меркаванне, што наступны дзень пасля выбараў можа стаць вельмі важным для вызначэння будучыні Беларусі.

Міністры адзначылі, што Літва і Польшча зацікаўлены і падтрымліваюць захаванне незалежнасці і суверэнітэту Беларусі. Абедзве краіны гатовыя спрыяць гэтаму як у двухбаковым, так і ў міжнародным фармаце.

Лінкявічус і Чапутовіч таксама абмеркавалі патэнцыйную магчымасць для Беларусі узяць удзел у нядаўна створаным Люблінскім трыкутніку, які складаецца з Літвы, Польшчы і Украіны.

Раней на гэтым тыдні літоўскі міністр меў зносіны па тэлефоне з кіраўніком МЗС Беларусі Уладзімірам Макеем, абмяркоўвалі БелАЭС і ход выбарчай кампаніі. Беларускі міністр распавёў літоўскаму калегу, што кіраўніцтва Беларусі зацікаўлена ў забеспячэнні спакойнага ходу выбарчай кампаніі без якога б там ні было ўмяшання звонку. Макей таксама звярнуў увагу суразмоўцы на тое, што ўсе дзеянні ўнутры краіны будуць ацэньвацца і разглядацца выключна праз прызму адпаведнасці нацыянальнаму заканадаўству.

0
Тэги:
Выбары, Беларусь, Польшча, Літва
Тэмы:
Выбары прэзідэнта Беларусі - 2020