Клёцкі

Самае сытае спаборніцтва краіны: у Мінску будуць змагацца паядальнікі клёцак

15
(абноўлена 12:36 23.06.2016)
Усіх аматараў сытна паесці 26 чэрвеня запрашаюць на спаборніцтвы ў паяданні "беларускіх снікерсаў" – клёцак з начынкамі.

МІНСК, 22 чэрвеня — Sputnik. Першы адкрыты Чэмпіянат Беларусі па клецкамі адбудзецца 26 чэрвеня ў мінскім рэстаране "Настальгія". Арганізатары абяцаюць, што гэта будзе самае смачнае спаборніцтва краіны.

Удзельнікам трэба будзе з'есці як найбольш клёцак.

"Клецкі — традыцыйная беларуская страва з бульбы з мясной начынкай. Іх яшчэ называюць "клёцкі з душой". Гэты кулінарны шэдэўр незаслужана знаходзіцца ў цені іншых, нярэдка прывазных, страў. Пельмені, піца і нават сушы вядомыя спажыўцам значна лепш, чым свае, родныя клёцкі. Бо гэта звыклая ўсім нам і смачная ежа. Беларусы любяць называць клёцкі "беларускім снікерсам", — распавялі Sputnik арганізатары.

Да ўдзелу запрашаюцца мужчыны — аматары паесці. 10 канкурсантам трэба будзе з'есці за 45 хвілін максімальную колькасць клёцак з мясной начынкай. Пераможца, акрамя сытасці, чакае дыплом і тытул Чэмпіёна Беларусі па клёцкам.

Вывучыць падрабязнасці конкурсу і падаць заяўку на ўдзел можна на старонцы рэстарана "Настальгія" у Facebook.

15
Тэги:
Нацыянальная кухня, Беларусь
Лабараторыя цэнтра стандартызацыі і метралогіі

Рэвалюцыйны прыродны антыбіётык знайшлі навукоўцы ў Расіі

8
(абноўлена 14:26 24.09.2020)
Знойдзенае рэчыва, вылучанае з алкафільнага міцэліяльнага грыба, дапаможа змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

МІНСК, 24 вер - Sputnik. Навукоўцы Цюменскага дзяржаўнага ўніверсітэта сумесна з іншымі расійскімі калегамі знайшлі ўніверсальны прыродны антыбіётык, які пераадольвае ўстойлівасць патагенаў да лекавых прэпаратаў, паведамляе РІА "Новости".

Аўтары даследавання, апублікаванага ў часопісе Applied Biochemistry and Microbiology, сцвярджаюць, што знойдзенае рэчыва дапаможа эфектыўна змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

Як вядома, адна з задач фармакалогіі складаецца ў пошуку прыродных антыбіётыкаў, здольных змагацца з мікраарганізмамі, якія валодаюць множнай (multi-drug resistant, MDR) або абсалютнай (extreme-drug resistant, XDR) устойлівасцю да антыбіётыкаў, даступных на рынку.

Даследнікі з ЦюмДУ першымі ў свеце прадэманстравалі унікальную здольнасць пептыда эмерыцыліпсіна А, які выдаткоўваецца з алкафільнага міцэліяльнага грыба Emericellopsis alkalina. Па дадзеных навукоўцаў, рэчыва душыць у бактэрый здольнасць да ўтварэння біяплёнак, дзякуючы чаму ўстойлівасць гэтых патагенаў да антыбіётыкаў сыходзіць на нішто.

Галоўная тэрапеўтычная асаблівасць вывучанага рэчывы - універсальнасць уздзеяння. Як паведамляюць аўтары даследавання, перад эмерыцыліпсінам А безабаронныя не толькі MDR- і XDR-формы бактэрый, але і практычна любыя патагенныя эукарыёт.

Асноўныя - напрыклад, міцэліяльныя грыбы і дрожджы.

"Эмерыцыліпсін А дзейнічае на эукарыёт і пракарыёты за кошт розных малекулярных механізмаў. Эукарыёт - грыбы і пухлінныя клеткі - гінуць за кошт разбурэння пептыдаў іх клеткавай мембраны, а вірулентнасць пракарыёт душыцца за кошт прадухілення ўтварэння біяплёнак", - распавёў старшы навуковы супрацоўнік лабараторыі антымікробнай рэзістэнтнасці X -BIO ЦюмДУ Яўген Рагожын.

Сярод паталогій, з якімі, як мяркуюць навукоўцы, дазволіць змагацца эмерыцыліпсін А, - пухліны, а таксама разнастайныя бактэрыяльныя і грыбковыя інфекцыі.

Эмерыцыліпсін А перспектыўны і як самастойны лячэбны сродак, і як элемент комплексных прэпаратаў. Тэрапія можа ажыццяўляцца альбо праз ін'екцыі, альбо мясцова - шляхам прамой апрацоўкi пашкоджаных тканін.

Даследаванне праводзілася ў цесным супрацоўніцтве з калегамі з Навукова-даследчага інстытута па пошуку новых антыбіётыкаў імя Г.Ф. Гаузэ, Цэнтральнага навукова-даследчага інстытута эпідэміялогіі Расспажыўнагляду і Інстытута біяарганічнай хіміі імя М.М. Шамякіна і Ю.А. Аўчыннікава РАН.
У далейшым калектыў навукоўцаў мае намер перайсці ад працы з клеткавымі мадэлямі да лабараторных выпрабаванняў прэпарата.

8
Тэги:
Навукоўцы, Расія
Яблыкі

Хатнія нарыхтоўкі: захоўваем на зіму яблыкі і капусту па беларускіх рэцэптах

53
(абноўлена 15:09 18.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць, як пакаштаваць старажытныя беларускія саленні са стала нашых продкаў.

Восень – час хатніх нарыхтовак і многія з гаспадынь у гэты час імкнуцца максімальна захаваць ураджай, перапрацаваўшы яго пры саленні, квашанні, марынаванні, сушцы.  Безумоўная каштоўнасць такіх спосабаў нарыхтоўкі ў тым, што прадукты ў іх захоўваюцца працяглы час і заўсёды могуць быць у гаспадыні пад рукой. Зрэшты, як прыемна мець хоць колькі слоічкаў кансерваванай агароніны, рыбы і мяса ў запасе, калі на парозе нечакана з’явяцца госці. Прыгатаваныя па рэцэптах, якія часта перадаюцца ад пакалення ў пакаленне, такія нарыхтоўкі былі прадметам гонару ў беларускай сям’і. Іх падаюць да стала ў якасці гатовай да ўжывання стравы, гарніру і як дадатак да другіх стаў.

У кожнай мясцовасці Беларусі ёсць свае, адметныя рэцэпты хатніх нарыхтовак. Саленні, квашанні і марынаванні - гэта не толькі смачна, але і карысна.

У адрозненні ад марынавання, якое больш зручнае ў спосабе захоўвання гатовых кансерваў для жыхароў горада, саленне і квашанне традыцыйна вясковыя нарыхтоўкі. Вось некалькі цікавых рэцэптаў традыцыйных саленняў з вёсак Капыльскага раёна Мінскай вобласці.

Мочаныя яблыкі

Інгрыдыенты:

  • Яблыкі
  • Соль
  • Вада

Як гатаваць:

Мачыць яблыкі можна толькі позніх гатункаў, найлепшым з якіх лічыцца антонаўка. Яблыкі адбіраюць аднолькавыя па памеры і абавязкова не пашкоджаныя. На дно бочкі трэба пакласці лісце вішні, смародзіны або жытнюю салому. Потым закласці яблыкі, пераслойваючы іх лісцем вішні і смародзіны. Заліць яблыкі расолам, каб ён цалкам пакрыў яблыкі, накрыць усё чыстай сурвэткай, пакласці драўляны кружок і гнёт груз.

Осенний пирог с яблоками
© Sputnik Людмила Янковская
Яблыкі трэба браць аднолькавыя па памеры

Для расолу трэба ўзяць ваду ў палове аб’ёму яблыкаў, 1,5 ч. лыжкі солі на 3 літры вады. Брадзіць яблыкі будуць 30-40 дзён.

Яблыкі, мочаныя з рабінай

Інгрыдыенты:

  • 5 кг яблыкаў
  • 5 кг рабіны
  • 0,5 кг цукру
  • 3,5 ст. лыжкі солі
  • 10 л вады

Як гатаваць:

Перабраць яблыкі, выдаліць пладаножкі, сухія ягады ў яблыках і рабіне, вымыць іх некалькі разоў, мяняючы ваду, закласці паслойна ў бочку або вядро і заліць ахалоджаным растворам з вады, цукру і солі. Вытрымаць пад гнётам у халодным месцы 30 дзён.

Ягоды рябины
© Sputnik / Александр Поготов
Ягады рабіны

Салёная капуста

Інгрыдыенты на 10 кг нашаткаванай капусты:

  • 300 г морквы
  • 300 г буракоў
  • 300 г гарбуза
  • 300 г журавін
  • 200 г кораня хрэну
  • 0,5 кг  яблыкаў (антонаўка)
  • 1 галоўка капусты;

Для расолу:

  • 4 л вады
  • 1 шклянка буйной солі
  • 0,5 шклянкі цукру

Як гатаваць:

Капусту скласці ў вялікую ёмістасць, дадаць пацёртыя на буйную тарку хрэн, буракі, моркву, гарбуз. Яблыкі парэзаць долькамі. Усё перамяшаць.

Белокочанная капуста
Капусту можна квасіць з ябылкамі

Прыгатаваць расол: закіпяціць ваду разам з соллю і цукрам, астудзіць. Заліць астуджаным расолам сумесь з гародніны і засыпаць туды журавіны. Пакласці качан сярэдняга памеру, а зверху на яго – гнёт, каб расол пакрыў капусту цалкам. Праз тыдзень капуста гатова да ўжывання.

Капуста квашаная галоўкамі

Інгрыдыенты:

  • Капуста
  • Вада
  • Соль
  • Хрэн

Як гатаваць:

У бочку накласці невялікіх качанчыкаў капусты да самага верху. Затым капусту заліць вадой з разлікам 2 шклянкі солі на 10 л вады. Пакласці зверху лісце і ачышчаны корань хрэну, накрыць кружком і пакласці гнёт.

Квашаная капуста галоўкамі
© Sputnik Ларыса Мятлеўская
Квашаная капуста галоўкамі

Такая капуста звычайна квасіцца да вясны.

53
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, беларуская кухня
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Які сёння дзень: 26 верасня 2020 года

Які сёння дзень: 26 верасня 2020 года

0
(абноўлена 09:56 21.09.2020)
Гэты дзень з'яўляецца дзвесце сямідзясятым па грыгарыянскім календары, да канца года застаецца 96 дзён.

У 1788 годзе нарадзіўся беларускі філолаг Іван Насовіч, аўтар "Слоўніка беларускай мовы". Якія яшчэ падзеі адбыліся 26 верасня і чым азнаменаваны гэты дзень у народным календары, чытайце ў спраўцы Sputnik.

Гістарычныя падзеі 26 верасня

  • У 1629 годзе было падпісана перамір'е паміж Рэччу Паспалітай і Швецыяй, якім скончылася вайна 1600-29 гадоў.
  • У 1655 годзе расійскія войскі спалілі Пінск.
  • У 1964 годзе быў утвораны курортны пасёлак Нарач.
  • У 1990 годзе было заснавана Беларускае таварыства архівістаў.

Хто нарадзіўся 26 верасня

  • 1788 год: Іван Насовіч, беларускі філолаг, этнограф і фалькларыст, стваральнік "Слоўніка беларускай мовы".
  • 1910 год: Уладзімір Агіевіч, беларускі літаратурны крытык.
  • 1925 год: Навум Кіслік, беларускі пісьменнік.

Таксама сёння нарадзіліся нямецкі філосаф Марцін Хайдэгер і прэзідэнт Ураіны Пётр Парашэнка.

26 верасня ў народным календары

Сёння праваслаўныя вернікі шануюць памяць Карнілія – рымскага сотніка, які прыняў хрысціянства дзякуючы апосталу Пятру.

У народзе святога Карнілія называлі Карней, і па сугуччы з яго імём казалі, што настаў час прыбіраць апошнія карняплоды з агародаў. Лічылася, што з гэтага дня ўсе расліны спыняюць рост.

Напярэдадні іншага вялікага царкоўнага свята – Узвіжання – казалі: "Узвіжання чакай, а рэпу вырывай".

26 верасня звярталі ўвагу на птушак: калі ўсе гракі ўжо паляцелі ў вырай, хутка выпадзе снег. А калі з дамашняй птушкі пер'е так і ляціць – зіма будзе цёплай, але снежнай.

0
Тэги:
народны каляндар, які сёння дзень, Беларусь
Тэмы:
Які сёння дзень: каляндар знакавых падзей