Чэмпіянат паміж паядальнікамі клёцак

Гульні патрыётаў: яны елі клёцкі за радзіму

16
(абноўлена 15:31 27.06.2016)
Удзельнікі чэмпіянату па паяданні клёцак сцвярджалі: ядуць не проста так, але з любові да краіны і яе нацыянальнай кухні. Вядома, што матыў "з любові да краіны" ператварае любое дзеянне ў подзвіг, і вось ужо выпацканыя ў смятане бровы становяцца баявым раненнем, а відэлец з нажом – табельнай зброяй.

Алена Васільева, Sputnik.

Чэмпіянат па паяданні клёцак ператварыўся ва ўрачыстасць любові. Любоў да радзімы, да клёцак, а ў адной з удзельніц — да мужа, прымусіла беларусаў у нядзелю апоўдні сабрацца ў адным са сталічных рэстаранаў і з'есці дзясяткі кілаграмаў клёцак. Чэмпіянат можна было так і назваць — "Еш. Любі". У спаборніцтве перамагаў той, хто за дваццаць пяць хвілін мог з'есці больш за ўсіх клёцак.

Чемпионат по поеданию клецок прошел в Минске в воскресенье
© Sputnik / Виктор Толочко
Чэмпіянат паядальнікаў клёцак адбыўся ў Мінску ў мінулую нядзелю

"Я актыўная, з'явілася вакантнае месца — я і заняла. З другога боку стала мой муж сядзіць, ён чэмпіён мінулага года па паяданні клёцак. Я і дома іх гатую, але не часта", — распавядае карэспандэнту Sputnik Святлана, распраўляючыся з першай талеркай стравы — а гэта, заўважым сціпла, больш кілаграма прадукта.

У адной двухсотграмовай клёццы яшчэ пяцьдзесят грамаў мяса, на талерцы іх пяць, упрыгожаных зелянінай, на стале — малако, морсы і крамбамбуля.

Александр ест клецки из любви к национальной кухне и истории
© Sputnik / Виктор Толочко
Змганне з клёцкамі - ад паўнаты патрыятычнага пачуцця

"А між іншым — адпускны сезон, але Святлана адчайна змагаецца з клёцкамі!" — хваліць удзельніцу вядучы мерапрыемства, а дачка Святланы і Уладзіміра Маша заўзее за бацькоў у зводдаль.

"Вова, кушай, вячэры не будзе!" — Крычаць заўзятары. Разам са Святланай і Уладзімірам яны прыехалі з Полацку, некаторыя і самі ўдзельнічалі ў падобных чэмпіянатах, таму з салідарнасці з цяперашнімі ўдзельнікамі не снедалі.

А вось Аляксандр, выпускнік гістарычнага факультэта, раніцай пад'еў, і другую талерку клёцак адужвае праз сілу.

Вес одной клецки – 250 граммов: 200 граммов картофеля и 50 граммов свиного фарша
© Sputnik / Виктор Толочко
Вага адной клёцкі - 250 грамаў: 200 важыць бульбяное "цела", 50 - мясная "душа"

"Трэба ўсё ж было не снедаць", — перажывае за Аляксандра яго цётка. Яна распавяла Sputnik, што пляменнік прыйшоў сюды не адно з жаданнем ад'есціся, але з высакароднай мэтай — прапагандаваць любоў да радзімы і яе нацыянальнай кухні.

Некоторые приехали на чемпионат издалека
© Sputnik / Виктор Толочко
Былі на чэмпіянаце госці здалёк

"Ён скончыў гістарычны факультэт, захапляецца гісторыяй Беларусі і з павагі да беларускай кухні вырашыў паўдзельнічаць", — тлумачыць цётка Аляксандра, а афіцыянтка падносіць яму наступную талерку. Спачатку гісторык нават вырваўся наперад, абагнаўшы чэмпіёна мінулага года Уладзіміра, але спакойны і ўраўнаважаны Уладзімір як сапраўдны спартсмен прыберагае сілы — і ў выніку Аляксандр яшчэ акуратна разразае клёцкі на другой талерачцы, а палачанін Уладзімір замаўляе трэцюю.

Болельщики уверены, что кушать захочется уже к вечеру
© Sputnik / Виктор Толочко
Некаторых клёцкамі не вельмі перакорміш -- кажуць, зноў захочацца есці ўжо пад вечар

"Я максімум тры штукі магу з'есці", — прызнаецца дачка Уладзіміра Марыя.

"Раней кліентаў з такім апетытам у нас не было", — дзеліцца афіцыянтка з талеркай гарачых клёцак ў руках. Зрэшты, яна згадала, што аднойчы ў рэстаран зайшоў кліент, які ў адзіночку ўправіўся са свіной рулькай.

Организаторы помогают участникам выдают сметану и молоко в неограниченном количестве, а кому-то наливают крамбамбулю
© Sputnik / Виктор Толочко
Арганізатары дапамагаюць змагарам з клёцкамі, падносячы "снарады" - смятану і малако. Малочныя рэкі са смятаннымі берагамі перыядычна разбаўляюцца крамбамбуляй

У рэстаране дзівяцца пражэрлівасці ўдзельнікаў. Бармэн распавёў, што сам з цяжкасцю справіўся з чатырма, але ў "едакоў" апетыт куды больш сур'ёзны. Неўзабаве стала зразумела, што Уладзіміра не абагнаць — ён управіўся з 12 клёцкамі. Астатнія ўдзельнікі самавіта ўзялі ў рукі прыборы і трабезнічалі ўжо без спаборніцкага духу. Уладзімір стаў безумоўным чэмпіёнам.

А кто-то пришел просто отобедать и не стал рваться в бой
© Sputnik / Виктор Толочко
Былі на чэмпіянаце і тыя, хто не рваўся ў бой - яны спакойна елі клёцкі

"І колькі цяпер можна не есць?" — пытаем удзельнікаў мінулых гадоў, пакуль чэмпіён раздае інтэрв'ю, трохі стомлены і не пераможаны. "А восьмай гадзіне ўжо захочацца перакусіць", — упэўненыя экс-удзельнікі.

Светлана поддерживает мужа и легко справляется с заданием
© Sputnik / Виктор Толочко
Святлана падтрымлівае мужа і лёгка спраўляецца з заданнем

Уладальнік тытула чэмпіёна цяпер на працягу чатырох гадоў можа бясплатна частавацца клёцкамі ў рэстаране.

Владимир рад победе над клецками и призывает любить свою кухню
© Sputnik / Виктор Толочко
Уладзімір радуецца перамозе і заклікае любіць нацыянальную кухню
16
Тэги:
Нацыянальная кухня, Рэстараны, Прадукты харчавання, Мінск, Беларусь
Лабараторыя цэнтра стандартызацыі і метралогіі

Рэвалюцыйны прыродны антыбіётык знайшлі навукоўцы ў Расіі

8
(абноўлена 14:26 24.09.2020)
Знойдзенае рэчыва, вылучанае з алкафільнага міцэліяльнага грыба, дапаможа змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

МІНСК, 24 вер - Sputnik. Навукоўцы Цюменскага дзяржаўнага ўніверсітэта сумесна з іншымі расійскімі калегамі знайшлі ўніверсальны прыродны антыбіётык, які пераадольвае ўстойлівасць патагенаў да лекавых прэпаратаў, паведамляе РІА "Новости".

Аўтары даследавання, апублікаванага ў часопісе Applied Biochemistry and Microbiology, сцвярджаюць, што знойдзенае рэчыва дапаможа эфектыўна змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

Як вядома, адна з задач фармакалогіі складаецца ў пошуку прыродных антыбіётыкаў, здольных змагацца з мікраарганізмамі, якія валодаюць множнай (multi-drug resistant, MDR) або абсалютнай (extreme-drug resistant, XDR) устойлівасцю да антыбіётыкаў, даступных на рынку.

Даследнікі з ЦюмДУ першымі ў свеце прадэманстравалі унікальную здольнасць пептыда эмерыцыліпсіна А, які выдаткоўваецца з алкафільнага міцэліяльнага грыба Emericellopsis alkalina. Па дадзеных навукоўцаў, рэчыва душыць у бактэрый здольнасць да ўтварэння біяплёнак, дзякуючы чаму ўстойлівасць гэтых патагенаў да антыбіётыкаў сыходзіць на нішто.

Галоўная тэрапеўтычная асаблівасць вывучанага рэчывы - універсальнасць уздзеяння. Як паведамляюць аўтары даследавання, перад эмерыцыліпсінам А безабаронныя не толькі MDR- і XDR-формы бактэрый, але і практычна любыя патагенныя эукарыёт.

Асноўныя - напрыклад, міцэліяльныя грыбы і дрожджы.

"Эмерыцыліпсін А дзейнічае на эукарыёт і пракарыёты за кошт розных малекулярных механізмаў. Эукарыёт - грыбы і пухлінныя клеткі - гінуць за кошт разбурэння пептыдаў іх клеткавай мембраны, а вірулентнасць пракарыёт душыцца за кошт прадухілення ўтварэння біяплёнак", - распавёў старшы навуковы супрацоўнік лабараторыі антымікробнай рэзістэнтнасці X -BIO ЦюмДУ Яўген Рагожын.

Сярод паталогій, з якімі, як мяркуюць навукоўцы, дазволіць змагацца эмерыцыліпсін А, - пухліны, а таксама разнастайныя бактэрыяльныя і грыбковыя інфекцыі.

Эмерыцыліпсін А перспектыўны і як самастойны лячэбны сродак, і як элемент комплексных прэпаратаў. Тэрапія можа ажыццяўляцца альбо праз ін'екцыі, альбо мясцова - шляхам прамой апрацоўкi пашкоджаных тканін.

Даследаванне праводзілася ў цесным супрацоўніцтве з калегамі з Навукова-даследчага інстытута па пошуку новых антыбіётыкаў імя Г.Ф. Гаузэ, Цэнтральнага навукова-даследчага інстытута эпідэміялогіі Расспажыўнагляду і Інстытута біяарганічнай хіміі імя М.М. Шамякіна і Ю.А. Аўчыннікава РАН.
У далейшым калектыў навукоўцаў мае намер перайсці ад працы з клеткавымі мадэлямі да лабараторных выпрабаванняў прэпарата.

8
Тэги:
Навукоўцы, Расія
Яблыкі

Хатнія нарыхтоўкі: захоўваем на зіму яблыкі і капусту па беларускіх рэцэптах

53
(абноўлена 15:09 18.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць, як пакаштаваць старажытныя беларускія саленні са стала нашых продкаў.

Восень – час хатніх нарыхтовак і многія з гаспадынь у гэты час імкнуцца максімальна захаваць ураджай, перапрацаваўшы яго пры саленні, квашанні, марынаванні, сушцы.  Безумоўная каштоўнасць такіх спосабаў нарыхтоўкі ў тым, што прадукты ў іх захоўваюцца працяглы час і заўсёды могуць быць у гаспадыні пад рукой. Зрэшты, як прыемна мець хоць колькі слоічкаў кансерваванай агароніны, рыбы і мяса ў запасе, калі на парозе нечакана з’явяцца госці. Прыгатаваныя па рэцэптах, якія часта перадаюцца ад пакалення ў пакаленне, такія нарыхтоўкі былі прадметам гонару ў беларускай сям’і. Іх падаюць да стала ў якасці гатовай да ўжывання стравы, гарніру і як дадатак да другіх стаў.

У кожнай мясцовасці Беларусі ёсць свае, адметныя рэцэпты хатніх нарыхтовак. Саленні, квашанні і марынаванні - гэта не толькі смачна, але і карысна.

У адрозненні ад марынавання, якое больш зручнае ў спосабе захоўвання гатовых кансерваў для жыхароў горада, саленне і квашанне традыцыйна вясковыя нарыхтоўкі. Вось некалькі цікавых рэцэптаў традыцыйных саленняў з вёсак Капыльскага раёна Мінскай вобласці.

Мочаныя яблыкі

Інгрыдыенты:

  • Яблыкі
  • Соль
  • Вада

Як гатаваць:

Мачыць яблыкі можна толькі позніх гатункаў, найлепшым з якіх лічыцца антонаўка. Яблыкі адбіраюць аднолькавыя па памеры і абавязкова не пашкоджаныя. На дно бочкі трэба пакласці лісце вішні, смародзіны або жытнюю салому. Потым закласці яблыкі, пераслойваючы іх лісцем вішні і смародзіны. Заліць яблыкі расолам, каб ён цалкам пакрыў яблыкі, накрыць усё чыстай сурвэткай, пакласці драўляны кружок і гнёт груз.

Осенний пирог с яблоками
© Sputnik Людмила Янковская
Яблыкі трэба браць аднолькавыя па памеры

Для расолу трэба ўзяць ваду ў палове аб’ёму яблыкаў, 1,5 ч. лыжкі солі на 3 літры вады. Брадзіць яблыкі будуць 30-40 дзён.

Яблыкі, мочаныя з рабінай

Інгрыдыенты:

  • 5 кг яблыкаў
  • 5 кг рабіны
  • 0,5 кг цукру
  • 3,5 ст. лыжкі солі
  • 10 л вады

Як гатаваць:

Перабраць яблыкі, выдаліць пладаножкі, сухія ягады ў яблыках і рабіне, вымыць іх некалькі разоў, мяняючы ваду, закласці паслойна ў бочку або вядро і заліць ахалоджаным растворам з вады, цукру і солі. Вытрымаць пад гнётам у халодным месцы 30 дзён.

Ягоды рябины
© Sputnik / Александр Поготов
Ягады рабіны

Салёная капуста

Інгрыдыенты на 10 кг нашаткаванай капусты:

  • 300 г морквы
  • 300 г буракоў
  • 300 г гарбуза
  • 300 г журавін
  • 200 г кораня хрэну
  • 0,5 кг  яблыкаў (антонаўка)
  • 1 галоўка капусты;

Для расолу:

  • 4 л вады
  • 1 шклянка буйной солі
  • 0,5 шклянкі цукру

Як гатаваць:

Капусту скласці ў вялікую ёмістасць, дадаць пацёртыя на буйную тарку хрэн, буракі, моркву, гарбуз. Яблыкі парэзаць долькамі. Усё перамяшаць.

Белокочанная капуста
Капусту можна квасіць з ябылкамі

Прыгатаваць расол: закіпяціць ваду разам з соллю і цукрам, астудзіць. Заліць астуджаным расолам сумесь з гародніны і засыпаць туды журавіны. Пакласці качан сярэдняга памеру, а зверху на яго – гнёт, каб расол пакрыў капусту цалкам. Праз тыдзень капуста гатова да ўжывання.

Капуста квашаная галоўкамі

Інгрыдыенты:

  • Капуста
  • Вада
  • Соль
  • Хрэн

Як гатаваць:

У бочку накласці невялікіх качанчыкаў капусты да самага верху. Затым капусту заліць вадой з разлікам 2 шклянкі солі на 10 л вады. Пакласці зверху лісце і ачышчаны корань хрэну, накрыць кружком і пакласці гнёт.

Квашаная капуста галоўкамі
© Sputnik Ларыса Мятлеўская
Квашаная капуста галоўкамі

Такая капуста звычайна квасіцца да вясны.

53
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, беларуская кухня
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Рамонт дарожнага пакрыцця, архіўнае фота

На Партызанскім праспекце на некалькі дзён абмяжуюць рух аўтамабіляў

0
(абноўлена 15:25 25.09.2020)
Рамонт дарогі пройдзе з 26 па 28 верасня, для зручнасці вадзіцеляў ўсе працы будуць выконвацца ноччу.

МІНСК, 26 вер - Sputnik. Рух аўтамабіляў будзе абмежаваны на Партызанскім праспекце на ўчастку ад вуліцы Варвашэні да МКАД, паведамілі ва УДАІ ГУУС Мінгарвыканкама.

На адной з галоўных вуліц горада праводзіцца замена асфальтавага пакрыцця. Рух будзе абмежаваны з 26 па 28 верасня.

Па няцотным баку праспекта нельга будзе праехаць з 01:30 26 верасня да 06:00 27 верасня, па цотным баку - з 21:00 26 верасня да 06:00 27 верасня, а таксама з 21:00 27 верасня да 05:00 28 верасня.

Таксама з-за рамонту праспекта 26 і 27 верасня замест тралейбусаў па маршруце №3 будуць хадзіць аўтобусы, паведамілі на прадпрыемстве "Мінсктранс".

0
Тэги:
Мінск