Басіст гурта Trubetsoy

Навукоўцы: басіст найважнейшы ўдзельнік кожнага гурта

84
(абноўлена 14:50 27.04.2017)
Паводле інфармацыі амерыканскіх даследчыкаў, менавіта нізкія гукі аказваюць найбольшы ўплыў на эмацыйны стан слухача і надаюць яму ўпэўненасці ў сабе.

МІНСК, 27 кра — Sputnik. Даследчыкі высветлелі, што найважнейшым удзельнікам кожнага гурта з'яўляецца басіст, і тым самым паставілі кропку ў бясконцых спрэчках паміж бубначамі, вакалістамі і гітарыстамі наконт таго, хто робіць большы ўнёсак у стварэнні музычнага твора, паведамляе сайт Нацыянальнай акадэміі навук ЗША.

Згодна з артыкулам, размешчаным на сайце, басовая партыя з'яўляецца найважнейшай у музыцы.

"Нізкі музычны тон забяспечвае найбольш вострае эмацыйнае ўспрыманне, менавіта таму басовыя партыі з'яўляюцца асновай музычнага рытму", — пішуць навукоўцы.

Паводле іх дадзеных, людзі пачынаюць танчыць і тупаць нагамі ў рытм песні менавіта пад тыя музычныя творы, дзе бас найбольш выяўлены, а не пад тыя, дзе переважаюць інструменты высокай танальнасці, такія як гітары ці ўдарныя.

"Вынікі біялагічна праўдападобнай мадэлі слыхавой перыферыі маюць на ўвазе, што нелінейная кахлеарная дынаміка ўзмацняе назіраны эфект. Перавага нізкіх нот ва ўспрыманні тлумачыць распаўсюджанасць басовых інструментаў для задання рытму ў музычнай практыцы, і дапаўняе інструменты высокай танальнасці, якія задаюць мелодыю", — тлумачаць навукоўцы.

У той жа час, іншае даследаванне ў Паўночна-Заходнім універсітэце паказала, што песні з ярка выяўленым басам прымушаюць слухача адчуваць сябе больш упэўненым.

84
Тэги:
музычны інструмент, Музычныя жанры
Лабараторыя цэнтра стандартызацыі і метралогіі

Рэвалюцыйны прыродны антыбіётык знайшлі навукоўцы ў Расіі

8
(абноўлена 14:26 24.09.2020)
Знойдзенае рэчыва, вылучанае з алкафільнага міцэліяльнага грыба, дапаможа змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

МІНСК, 24 вер - Sputnik. Навукоўцы Цюменскага дзяржаўнага ўніверсітэта сумесна з іншымі расійскімі калегамі знайшлі ўніверсальны прыродны антыбіётык, які пераадольвае ўстойлівасць патагенаў да лекавых прэпаратаў, паведамляе РІА "Новости".

Аўтары даследавання, апублікаванага ў часопісе Applied Biochemistry and Microbiology, сцвярджаюць, што знойдзенае рэчыва дапаможа эфектыўна змагацца з большасцю інфекцыйных захворванняў чалавека і жывёл, выкліканых бактэрыямі і грыбамі.

Як вядома, адна з задач фармакалогіі складаецца ў пошуку прыродных антыбіётыкаў, здольных змагацца з мікраарганізмамі, якія валодаюць множнай (multi-drug resistant, MDR) або абсалютнай (extreme-drug resistant, XDR) устойлівасцю да антыбіётыкаў, даступных на рынку.

Даследнікі з ЦюмДУ першымі ў свеце прадэманстравалі унікальную здольнасць пептыда эмерыцыліпсіна А, які выдаткоўваецца з алкафільнага міцэліяльнага грыба Emericellopsis alkalina. Па дадзеных навукоўцаў, рэчыва душыць у бактэрый здольнасць да ўтварэння біяплёнак, дзякуючы чаму ўстойлівасць гэтых патагенаў да антыбіётыкаў сыходзіць на нішто.

Галоўная тэрапеўтычная асаблівасць вывучанага рэчывы - універсальнасць уздзеяння. Як паведамляюць аўтары даследавання, перад эмерыцыліпсінам А безабаронныя не толькі MDR- і XDR-формы бактэрый, але і практычна любыя патагенныя эукарыёт.

Асноўныя - напрыклад, міцэліяльныя грыбы і дрожджы.

"Эмерыцыліпсін А дзейнічае на эукарыёт і пракарыёты за кошт розных малекулярных механізмаў. Эукарыёт - грыбы і пухлінныя клеткі - гінуць за кошт разбурэння пептыдаў іх клеткавай мембраны, а вірулентнасць пракарыёт душыцца за кошт прадухілення ўтварэння біяплёнак", - распавёў старшы навуковы супрацоўнік лабараторыі антымікробнай рэзістэнтнасці X -BIO ЦюмДУ Яўген Рагожын.

Сярод паталогій, з якімі, як мяркуюць навукоўцы, дазволіць змагацца эмерыцыліпсін А, - пухліны, а таксама разнастайныя бактэрыяльныя і грыбковыя інфекцыі.

Эмерыцыліпсін А перспектыўны і як самастойны лячэбны сродак, і як элемент комплексных прэпаратаў. Тэрапія можа ажыццяўляцца альбо праз ін'екцыі, альбо мясцова - шляхам прамой апрацоўкi пашкоджаных тканін.

Даследаванне праводзілася ў цесным супрацоўніцтве з калегамі з Навукова-даследчага інстытута па пошуку новых антыбіётыкаў імя Г.Ф. Гаузэ, Цэнтральнага навукова-даследчага інстытута эпідэміялогіі Расспажыўнагляду і Інстытута біяарганічнай хіміі імя М.М. Шамякіна і Ю.А. Аўчыннікава РАН.
У далейшым калектыў навукоўцаў мае намер перайсці ад працы з клеткавымі мадэлямі да лабараторных выпрабаванняў прэпарата.

8
Тэги:
Навукоўцы, Расія
Яблыкі

Хатнія нарыхтоўкі: захоўваем на зіму яблыкі і капусту па беларускіх рэцэптах

53
(абноўлена 15:09 18.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць, як пакаштаваць старажытныя беларускія саленні са стала нашых продкаў.

Восень – час хатніх нарыхтовак і многія з гаспадынь у гэты час імкнуцца максімальна захаваць ураджай, перапрацаваўшы яго пры саленні, квашанні, марынаванні, сушцы.  Безумоўная каштоўнасць такіх спосабаў нарыхтоўкі ў тым, што прадукты ў іх захоўваюцца працяглы час і заўсёды могуць быць у гаспадыні пад рукой. Зрэшты, як прыемна мець хоць колькі слоічкаў кансерваванай агароніны, рыбы і мяса ў запасе, калі на парозе нечакана з’явяцца госці. Прыгатаваныя па рэцэптах, якія часта перадаюцца ад пакалення ў пакаленне, такія нарыхтоўкі былі прадметам гонару ў беларускай сям’і. Іх падаюць да стала ў якасці гатовай да ўжывання стравы, гарніру і як дадатак да другіх стаў.

У кожнай мясцовасці Беларусі ёсць свае, адметныя рэцэпты хатніх нарыхтовак. Саленні, квашанні і марынаванні - гэта не толькі смачна, але і карысна.

У адрозненні ад марынавання, якое больш зручнае ў спосабе захоўвання гатовых кансерваў для жыхароў горада, саленне і квашанне традыцыйна вясковыя нарыхтоўкі. Вось некалькі цікавых рэцэптаў традыцыйных саленняў з вёсак Капыльскага раёна Мінскай вобласці.

Мочаныя яблыкі

Інгрыдыенты:

  • Яблыкі
  • Соль
  • Вада

Як гатаваць:

Мачыць яблыкі можна толькі позніх гатункаў, найлепшым з якіх лічыцца антонаўка. Яблыкі адбіраюць аднолькавыя па памеры і абавязкова не пашкоджаныя. На дно бочкі трэба пакласці лісце вішні, смародзіны або жытнюю салому. Потым закласці яблыкі, пераслойваючы іх лісцем вішні і смародзіны. Заліць яблыкі расолам, каб ён цалкам пакрыў яблыкі, накрыць усё чыстай сурвэткай, пакласці драўляны кружок і гнёт груз.

Осенний пирог с яблоками
© Sputnik Людмила Янковская
Яблыкі трэба браць аднолькавыя па памеры

Для расолу трэба ўзяць ваду ў палове аб’ёму яблыкаў, 1,5 ч. лыжкі солі на 3 літры вады. Брадзіць яблыкі будуць 30-40 дзён.

Яблыкі, мочаныя з рабінай

Інгрыдыенты:

  • 5 кг яблыкаў
  • 5 кг рабіны
  • 0,5 кг цукру
  • 3,5 ст. лыжкі солі
  • 10 л вады

Як гатаваць:

Перабраць яблыкі, выдаліць пладаножкі, сухія ягады ў яблыках і рабіне, вымыць іх некалькі разоў, мяняючы ваду, закласці паслойна ў бочку або вядро і заліць ахалоджаным растворам з вады, цукру і солі. Вытрымаць пад гнётам у халодным месцы 30 дзён.

Ягоды рябины
© Sputnik / Александр Поготов
Ягады рабіны

Салёная капуста

Інгрыдыенты на 10 кг нашаткаванай капусты:

  • 300 г морквы
  • 300 г буракоў
  • 300 г гарбуза
  • 300 г журавін
  • 200 г кораня хрэну
  • 0,5 кг  яблыкаў (антонаўка)
  • 1 галоўка капусты;

Для расолу:

  • 4 л вады
  • 1 шклянка буйной солі
  • 0,5 шклянкі цукру

Як гатаваць:

Капусту скласці ў вялікую ёмістасць, дадаць пацёртыя на буйную тарку хрэн, буракі, моркву, гарбуз. Яблыкі парэзаць долькамі. Усё перамяшаць.

Белокочанная капуста
Капусту можна квасіць з ябылкамі

Прыгатаваць расол: закіпяціць ваду разам з соллю і цукрам, астудзіць. Заліць астуджаным расолам сумесь з гародніны і засыпаць туды журавіны. Пакласці качан сярэдняга памеру, а зверху на яго – гнёт, каб расол пакрыў капусту цалкам. Праз тыдзень капуста гатова да ўжывання.

Капуста квашаная галоўкамі

Інгрыдыенты:

  • Капуста
  • Вада
  • Соль
  • Хрэн

Як гатаваць:

У бочку накласці невялікіх качанчыкаў капусты да самага верху. Затым капусту заліць вадой з разлікам 2 шклянкі солі на 10 л вады. Пакласці зверху лісце і ачышчаны корань хрэну, накрыць кружком і пакласці гнёт.

Квашаная капуста галоўкамі
© Sputnik Ларыса Мятлеўская
Квашаная капуста галоўкамі

Такая капуста звычайна квасіцца да вясны.

53
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, беларуская кухня
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Які сёння дзень: 26 верасня 2020 года

Які сёння дзень: 26 верасня 2020 года

0
(абноўлена 09:56 21.09.2020)
Гэты дзень з'яўляецца дзвесце сямідзясятым па грыгарыянскім календары, да канца года застаецца 96 дзён.

У 1788 годзе нарадзіўся беларускі філолаг Іван Насовіч, аўтар "Слоўніка беларускай мовы". Якія яшчэ падзеі адбыліся 26 верасня і чым азнаменаваны гэты дзень у народным календары, чытайце ў спраўцы Sputnik.

Гістарычныя падзеі 26 верасня

  • У 1629 годзе было падпісана перамір'е паміж Рэччу Паспалітай і Швецыяй, якім скончылася вайна 1600-29 гадоў.
  • У 1655 годзе расійскія войскі спалілі Пінск.
  • У 1964 годзе быў утвораны курортны пасёлак Нарач.
  • У 1990 годзе было заснавана Беларускае таварыства архівістаў.

Хто нарадзіўся 26 верасня

  • 1788 год: Іван Насовіч, беларускі філолаг, этнограф і фалькларыст, стваральнік "Слоўніка беларускай мовы".
  • 1910 год: Уладзімір Агіевіч, беларускі літаратурны крытык.
  • 1925 год: Навум Кіслік, беларускі пісьменнік.

Таксама сёння нарадзіліся нямецкі філосаф Марцін Хайдэгер і прэзідэнт Ураіны Пётр Парашэнка.

26 верасня ў народным календары

Сёння праваслаўныя вернікі шануюць памяць Карнілія – рымскага сотніка, які прыняў хрысціянства дзякуючы апосталу Пятру.

У народзе святога Карнілія называлі Карней, і па сугуччы з яго імём казалі, што настаў час прыбіраць апошнія карняплоды з агародаў. Лічылася, што з гэтага дня ўсе расліны спыняюць рост.

Напярэдадні іншага вялікага царкоўнага свята – Узвіжання – казалі: "Узвіжання чакай, а рэпу вырывай".

26 верасня звярталі ўвагу на птушак: калі ўсе гракі ўжо паляцелі ў вырай, хутка выпадзе снег. А калі з дамашняй птушкі пер'е так і ляціць – зіма будзе цёплай, але снежнай.

0
Тэги:
народны каляндар, які сёння дзень, Беларусь
Тэмы:
Які сёння дзень: каляндар знакавых падзей