Шакаладныя, малінавыя, міндальныя - старажытныя рэцэпты пернікаў

Шакаладныя, малінавыя, міндальныя - старажытныя рэцэпты пернікаў

116
(абноўлена 10:54 30.12.2020)
Пернікі - папулярны пачастунак на Новы год і Каляды. Глядзіце, якія рэцэпты знайшоў для вас Sputnik у кнізе, якая ўбачыла свет больша за 150 гадоў таму.

Кніга Алены Малахавец "Падарунак маладым гаспадыням, або Сродак да памяншэння расходаў у хатняй гаспадарцы", якая змяшчае да 1500 рэцэптаў і каштоўных парад, убачыла свет амаль 160 гадоў таму. Sputnik працягвае рыхтавацца да надыходзячых святаў і гартаць старонкі старога выдання. 

Рознакаляровыя пернікі - адзін з любімых пачастункаў з маленства. Прыгатаваць іх досыць проста, а калі здаецца, што цукру ў рэцэпце занадта многа, можна смела паменьшыць колькасць удвая, але тады, магчыма, прыдзецца дадаць больш мукі, каб цеста не было вадкім. Колькасць інгрыдыентаў прыводзіцца па кнізе, таму той, хто хоча прыгатаваць не вельмі шмат пернікаў, можа прапарцыянальна паменьшыць іх колькасць.

Пернікі з жытняй мукі

6 шклянак мёду падсмажыць да чырвані, часам адстаўляючы рондаль, каб зняць шумавінне. Усыпаць 7,5 шклянак жытняй мукі, дадаць па гусце гваздзіку, імбір і аніс і вараную апельсінавую цэдру. Усё гэта заварыць кіпячым мёдам і уліць крыху менш за палову шклянкі спірту, усыпаць палову чайнай лыжкі буйной солі. Вымесіць цеста лапаткай або рукамі, пакуль не пачне адставаць ад іх. Скруціць тонкія доўгія палоскі, выкласці на пасыпаную мукой бляху і запякаць на невысокай тэмпературы, пакуль не пачырванеюць.

Пернікі шакаладныя

450 г цукру развесці няпоўнай шклянкай вады, дадаць 1,5 шклянкі мёду, варыць у вялікім рондалі. Дадаць 15 г буйной солі, трохі карыцы, кардамону, гваздзікі, перцу і 150 г міндаля, дробна насечанага разам са скуркай. Зняўшы з агню, усыпаць 700 г мукі, вымесіць цеста, раскачаць, нарэзаць фігуркі і печ пры нізкай тэмпературы, пакуль не пачырванеюць.

Для глазуры ўзяць 700 г цукру, закіпяціць з невялікай колькасцю вады пакуль сіроп не будзе цягнуцца. Усыпаць 230 г цёртага шакаладу, размяшаць, намазаць гэтай масай адзін бок пернікаў, падсушыць у духоўцы, гэтак жа паступіць з другім.

Пернікі ў глазуры
© CC0 / Pixabay / ChristopherPluta
Пернікі ў глазуры

Пернікі міндальныя

450 г салодкага і 100 г горкага міндаля абварыць кіпенем, ачысціць, абліць халоднай вадой, дробна нарэзаць. У 230 г цукровага пяску дадаць 10 г тоўчанай гваздзікі ці кардамона, змяшаць, усыпаць у міндаль, таўчы разам, не падліваючы вады. Калі маса зробіцца клейкай, раскласці ў маленькія формачкі і запекчы ў не занадта гарачай духоўцы.

Пернікі тарунскія

6 шклянак мёду падсмажыць да чырвані, зняць шумавінне, адставіць, уліць патроху ¾ шклянкі спірту, мяшаць, каб не ўспыхнула, усыпаць ¾ шклянкі зваранай і дробна нарэзанай апельсінавай цэдры. Дадаць па 5 г гваздзікі, імбіра, перцу, 10 г аніса і сушеного кропу, размяшчаць і адразу гэтым гарачым мёдам заліць 9 шклянак прасеянай і злёгку падсмажанай жытняй мукі. Мяшаць, пакуль маса не пачне бялець (лепш скарыстацца міксерам). Перакласці цеста ў папяровыя формы, не напаўняючы іх даверху і кожны раз змочваючы рукі півам, кіпячоным з мёдам. Ім жа намазаць пернікі зверху. Паставіць на бляхі, даць цесту трохі падняцца, уторкнуць зверху міндаль і кавалачкі цукатаў, паставіць у не занадта гарачую духоўку. Захоўваць у прахалодным месцы, каб не высахлі.

Пряники на тарелке
© CC0 / Pixabay/utroja0
Пернікі на талерцы

Малінавыя пернікі

Узяць колькі заўгодна сухой маліны, пакласці яе ў рондаль, абліць кіпенем, каб пакрыла ягады, закіпяціць, каб яна стала зусім мяккая. Працерці скрозь сіта. На кожную шклянку атрыманага морса пакласці шклянку мёду, закіпяціць. Стаўчы сухары з белага хлеба разам з сухой малінай, узяўшы іх пароўну, і ўсыпаць у гарачы морс з мёдам, каб атрымалася густое цеста. Паварыць яго, каб сухая маліна разварылася, раскласці аладкамі на бляху, падсушыць, пасыпаць цукрам і скласці ў слоік.

116
Тэги:
Рэцэпты
Карціна Хаіма Суціна Ева

Хаім Суцін: жабрацтва ў Парыжы і самая дарагая карціна ў Беларусі

306
(абноўлена 16:30 13.01.2021)
Сёння спаўняецца 128 гадоў са дня нараджэння беларускага мастака-экспрэсіяніста Хаіма Суціна.

Выбітны прадстаўнік Парыжскай школы нарадзіўся ў 1893 годзе ў мястэчку Смілавічы, пад Мінскам, у сям'і яўрэйскага краўца. Дзяцінства Суціна прайшло ў беднаце: хлопчыку пастаянна не хапала ежы і калі-некалі ён краў са стала бульбу і збягаў у лес, каб падсілкавацца і вярнуцца да хаты за пакараннем.

Змагацца з серасцю будняў будучаму мастаку дапамагала фантазія. Яна ж дапамагла "выбіцца ў людзі": маці заўважыла здольнасці хлопчыка і адправіла яго ў Мінск да мясцовага мастака Кругера. Вучыцца Хаім Суцін адправіўся разам з Міхаілам Кікоіным, які пазней таксама ўвайшоў у кагорту Парыжскай школы. Пасля Мінска была Вільня, а потым — Парыж.

З 1912 года пачынаецца французская гісторыя Суціна: ён працуе ў міжнародный творчай камуне "Вулей" у Пасажы Данцыг. Сярод новых знаёмых — Марк Шагал, Рабер Дэланэ, Фернан Лежэ.

Мастак не хацеў капіраваць чужыя працы, там хутка кінуў акадэмічнае навучанне і цэлымі днямі прападаў у Луўры. Сярод яго творчых дзівацтваў называюць яшчэ і тое, што ён ніколі не маляваў эскізаў алоўкам: рабіў пару штрыхоў вуглем і адразу ж браўся за фарбы. Вядома, што карціны Суціна сталі натхненнем для Джэксана Полака і Фрэнсіса Бэкана.

Суцін спрабаваў праявіць свой талент па ўсіх напрамках: кубізм, футурызм, дадаізм і сюрэалізм. Адным з галоўных матываў яго творчасці стала адчуванне жыцця як пастаяннага душэўнага болю. Напрыклад, у дваццатыя гады мастак Хаім Суцін намаляваў серыю карцін з мертвымі жывеламі. Вядома, што маляваў ён з натуры: бычыя тушы віселі ў яго масцярской, гнілі і збіралі вакол сябе мух. Мастак не звяртаў на гэта аніякай увагі і толькі калі-некалі паліваў мяса свежай кроўю.

Мастак вельмі неардынарна ставіўся да творчага працэсу і некаторыя свае карціны маляваў голым. Але, некаторыя кажуць, што гэта дзіўнасць тлумачылася даволі празаічна: ён не хацеў пэцкаць адзенне, таму што вольных грошай  на новае не было.

Адзін з самых вядомых твораў Суціна — карціна "Ева" — была прададзеная за 1.805.000 долараў і таму прызнана "самай дарагой карцінай Беларусі".

Хаім Суцін як сапраўдная творчая натура паводзіў сябе з астатнімі не вельмі ветліва і яго лічылі грубым і замкнёным чалавекам. Ён часта мяняў кватэры, не звяртаў увагі на чысціню і хатнія дробязі. Сучаснікі казалі, што ён "ажаніўся з мастацтвам", таму аб адносінах з жанчынамі не магло быць размовы. Адзінай жанчынай стала немка Герда Грот, што з'явілася ў яго жыцці ў 1937 годзе, але ўжо ў 1943 годзе Хаім Суцін памёр ад язвавай хваробы страўніка.

Зараз творы мастака прадстаўлены ў найбуйнейшых музейных зборах Еўропы і ЗША. Напрыклад, у 1997 г. Эрмітаж (Санкт-Пецярбург) набыў "Аўтапартрэт" Суціна, а ў Парыжы, недалёка ад вакзала Манпарнас, Суціну ўсталяваны бронзавы помнік скульптара А. Блатаса.

306
Тэги:
Хаім Суцін, Францыя, Беларусь
Калядныя песні: сеем, веем, падсяваем, з Новым годам паздраўляем!

Калядныя песні: я каза-страказа, за тры грошы куплена, паўбока аблуплена

3753
(абноўлена 12:42 05.01.2021)
Рэпертуар калядоўшчыкаў складаецца як з жартаўлівых прыпевак, у якіх яны заклікаюць гаспадароў падзяліцца прысмакамі, каб у хаце ўвесь будучы год быў лад і дабрабыт, так і з сапраўдных рэлігійных гімнаў.

Калядаваць, або шчадраваць, было прынята ў кожнай беларускай вёсцы, а зараз і ў гарадах маладыя людзі пераапранаюцца ў кажухі навыварат, хаваюць твары пад маскамі і ходзяць па кватэрах сяброў. Sputnik ужо пісаў, як зрабіць сапраўдны беларускі калядны касцюм, а сёння мы прапануем вам пазнаёміцца з традыцыйнымі спевамі, якія этнограф Таццяна Кухаронак сабрала па ўсёй Беларусі.

Мы захавалі асаблівасці беларускіх гаворак, распаўсюджаных на той ці іншай тэрыторыі, каб вы ўбачылі калядкі ў тым выглядзе, у якім іх, магчыма, і зараз спяваюць на Кобрыншчыне, Слонімшчыне, Камянеччыне і іншых мясцінах.

Чытайце таксама:

3753
Тэги:
Беларуская мова, Каляды
Тэмы:
Беларускія Каляды

Імпічмент Трампу і інаўгурацыя Байдэна: што адбываецца ў Вашынгтоне - відэа

0
(абноўлена 14:34 16.01.2021)
Палата прадстаўнікоў ЗША прагаласавала за імпічмент прэзідэнту Дональду Трампу з-за беспарадкаў у Капітоліі, тым часам на ўсю моц ідзе падрыхтоўка інаўгурацыі Джо Байдэна. Глядзіце на відэа, што адбываецца ў Вашынгтоне.

Дональд Трамп стаў першым прэзідэнтам ЗША у гісторыі, якога двойчы падвергнулі імпічменту падчас яго знаходжання на пасадзе. Палата прадстаўнікоў Кангрэсу ЗША адобрыла рэзалюцыю аб імпічменце дзеючага прэзідэнта краіны, абвінаваціўшы яго ў "падбухторванні да нападзення" на будынак Капітолія, якое адбылося ў сераду, 6 студзеня.

Тэкст рэзалюцыі аб імпічменце быў абнародаваны ў панядзелак, і праз два дні ён быў прыняты ў ходзе галасавання усімі дэмакратамі і дзесяццю рэспубліканцамі. За імпічмент дзеючага прэзідэнта ЗША прагаласавалі 232 чалавекі, супраць - 197.

Лідэр рэспубліканскага большасці Мітч Маконэл заявіў, што Сенат разгледзіць абвінавачванне пасля інаўгурацыі Джо Байдэна, якая адбудзецца 20 студзеня. Тым часам у Вашынгтоне ідзе падрыхтоўка да цырымоніі інаўгурацыі Байдэна.

Працоўныя манціруюць сцэну і дэкарацыі для мерапрыемства, а вакол будынка ўзмацняецца бяспека: усталёўваюць платы і блакіруюць дарогі, паліцэйскія і нацыянальная гвардыя ахоўваюць уваходы вакол.

Пасля штурму Капітолія ЗША прыхільнікамі Трампа на мінулым тыдні ФБР папярэдзіла аб запланаваных узброеных пратэстах у Вашынгтоне перад інаўгурацыяй.

Паведамляецца, што 20 студзеня Нацыянальная гвардыя накіруе ў акругу Калумбія 20 тысяч вайскоўцаў для ўзмацнення бяспекі.

Чытайце таксама:

0
Тэги:
ЗША, інаўгурацыя, Кангрэс ЗША