Узнагароджанне на Млыне моды-2015

На “млыне моды-2015” узнагародзілі пераможцаў

48
Беларускія дызайнеры прадставілі на суд журы фестывалю-конкурсу свае модныя калекцыі.

МІНСК, 15 мая — Sputnik. Пераможцаў у пяці намінацыях ўзнагародзілі ў чацвер па выніках XXIV Рэспубліканскага фестывалю-конкурсу "Млын моды-2015".

Як перадае карэспандэнт Sputnik, у намінацыі "Школа моды" аўтарам лепшай калекцыяй адзення для дзяцей "пацешкі" стала Святлана Вараб'ёва з Гомеля.

Лепшым аўтарам калекцыі адзення для падлеткаў прызнана Алена Гаўрылавіч з Віцебскага дзяржаўнага тэхналагічнага універсітэта.

Аўтарам лепшай мужчынскай калекцыі стала мінчанка Ганна Жук, яе калекцыя называецца "Абуджэнне".

Журы конкурсу прызнала Марыю Куцко з Баранавіцкага дзяржаўнага каледжа лёгкай прамысловасці аўтарам лепшай жаночай калекцыі. На Млыне моды Ганна Куцко прадставіла калекцыю "Dark Paradise".

У намінацыі "Майстар моды" журы конкурсу прызнала мінчука Сяргея Драчова за калекцыю "Folk Street".

Усяго на "Млыне моды-2015" было прадстаўлена 88 калекцый з розных гарадоў Беларусі.

Выступаючы на ​​цырымоніі ўзнагароджання пераможцаў конкурсу, намеснік міністра адукацыі рэспублікі Віктар Якжык паведаміў, што лепшыя ўдзельнікі фестывалю-конкурсу атрымаюць магчымасць удзельнічаць у міжнароднай выставе на лепшых пляцоўках Мілана.

48
Тэги:
Мода, Адзенне, Выстава, культура і мастацтва, Мастацтва, Культура, Млын моды, Мінск, Беларусь
Блогер разыграў дзяўчыну ў ванне з фарбавальнікам

Блогер разыграў дзяўчыну ў ванне з фарбавальнікам і шакаваў падпісчыкаў

6
(абноўлена 17:14 04.09.2020)
Дзяўчына пачала прымаць ванну, і ўжо праз некалькі хвілін блогер пачуў яе крыкі.

YouTube-блогер Крыстэн Хэнбі апублікаваў пранк, у якім разыграў сваю дзяўчыну Джэсмін, наліўшы ў ванну пену разам з фарбавальнікам для тканіны, аднак падпісчыкаў абурыў яго ўчынак. Відэа ён апублікаваў у Instagram.

Дзяўчына пачала прымаць ванну, і ўжо праз некалькі хвілін блогер пачуў яе крыкі. Пасля гэтага яна выйшла з ваннай у ручніку, і стала ясна, што яе рукі і ногі цалкам пасінелі.

Сам Хэнбі смяяўся над ёй, называючы "самым злым смурфам ў свеце".

Адзін з карыстальнікаў Twitter падзяліўся гэтым відэа ў сябе на старонцы, падкрэсліўшы, што не лічыць учынак пранкера смешным, і ў гэтага меркавання знайшлося шмат прыхільнікаў.

"Гэта літаральна магло забіць яе. Недапушчальна, каб фарбавальнік для тканіны кантактаваў з геніталіямі, вачыма або ротам. Гэта вельмі небяспечна. Ёй трэба звярнуцца да лекара, паколькі гэта можа сур'ёзна нашкодзіць яе здароўю", - адзначыў адзін з карыстальнікаў.

Некаторыя з падпісантаў абвінавацілі Хэнбі ў адсутнасці элементарнай павагі да дзяўчыны.

"Што яна яму зрабіла? Такія рэчы звычайна робяцца ў адплату за нешта, ніхто не робіць такіх розыгрышаў проста так", - пацікавіліся ў каментарах.

Але знайшліся і тыя, хто вырашыў заступіцца за пранкера. "Я думаю, многія з дзяўчат, якія асуджаюць гэта відэа, кпілі б, калі б такая доля спасцігла хлопца", - адзначыў адзін з каментатараў.

6
Пятровіца - 2018

Чым нашы продкі замянялі мяса на талерцы?

232
(абноўлена 08:52 29.08.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская распавядае пра "грыбныя забабоны" і раскрывае сакрэты прыгатавання народных страў з баравікоў.

Для беларусаў збор грыбоў заўсёды быў нечым асаблівым і крыху чароўным. Прырода грыбоў, іх атрутнасць, галюцынагеннасць і лекавыя ўласцівасці цікавілі і прыцягвалі да сябе ўвагу.

Самым каштоўным у грыбным асяроддзі лічыцца баравік. Яшчэ ў ХVІ стагоддзі вадзянымі выцяжкамі з пладовых цел баравікоў, атрыманымі з дапамогай шкляных перагонных апаратаў, лячылі незагойныя раны пры абмарожанні, хваробах скуры, а густым булёнам з гэтых грыбоў паілі хворых, каб палепшыць апетыт.

Белый гриб
© Sputnik / Владимир Федоренко
Баравік

Паважлівае стаўленне да гэтага грыба можна прасачыць  і па народных назвах, якімі надзялілі яго ў розных кутках Беларусі: "добры", "праўдзівы", "справядлівы", "шчыры", "харошы", "сапраўдны", "просты". Або інакш — "баравік", "дабрак", "праўдзівік". Пладаносіць баравік з пачатку чэрвеня, а калі-небудзь і ў маі, па кастрычнік і таму  мае назвы, якія адлюстроўваюць час яго з'яўлення: "вяснянка", "майскі грыб", "юр'евік", "мікольнік", "ушэсны грыб", "каласавік", "верасовік" і многія іншыя.

Свае назвы прыдумлялі і для таго, каб паказаць узрост і якасць пладовага цела. Напрыклад, старое буйное пладовае цела называюць "баршчовік" або "жаўтляк", а зусім сапсаваны гнілы грыб — "роспаднем", "сявуном", "грыбабнём", "махлаком". І толькі выключна маладое пладовае цела называюць "белым грыбам".

Народныя прыкметы пра баравікі

Нашы продкі лічылі, што ў лесе з грыбамі неабходна паважліва размаўляць, каб не пайсці дадому з пустым кошыкам. На Любаншчыне, напрыклад, існавала прыкмета, па якой, заходзячы ў лес, трэба было перахрысціцца і прамовіць: "Грыбок, грыбок, пакажы мне свой лабок".

Грибы
© Sputnik Людмила Янковская
Баравікі і падасінавікі ў кошыку

Вядома, што зацятыя грыбнікі, як і рыбакі і паляўнічыя, маюць шэраг сваіх прыкмет і забабонаў. Так, пытацца ў чалавека, які выйшаў з лесу з поўным кошыкам, дзе ён збіраў грыбы, было дарэмнай справай, бо ён абавязкова адпраўляў у адваротны бок ад сваіх запаветных мясцін. Рабілі так не ад злосці, а ад пераканання, што грыбы могуць пакрыўдзіцца і будуць хавацца ад зборшчыка наступным разам. Дзяліліся грыбнымі сакрэтамі толькі са сваякамі і добрымі людзмі, да якіх ставіліся з даверам.

У народзе існаваў яшчэ цэлы спіс прыкмет, звязаных з баравікамі, і вось толькі некаторыя з іх:

  • Як зацвіце зямля — тады баравікі будуць расці;
  • Каб дождж, туман, каб парыла — то будуць грыбы;
  • Грыбавік (дробны дождж) пайшоў — і грыбы будуць;
  • Расавікі — праўдзівыя грыбы (баравікі) растуць, як красуе жыта. Яны такія, як і асеннія, толькі меньшыя;
  • Стары грыб (баравік) зверху чорны, а з-пад нізу жоўты;
  • Ліповы грыб (баравік) ці верасовы грыб (баравік) — малады ён, усё роўна белы, а як стараваты стане, то жаўтаваты пад дном, гэта ўжо трэці сорт;
  • Дзе мухаморы, там і баравікі.

Лепшы заменнік мяса

Беларуская грыбная кулінарыя вельмі багатая на разнастайныя стравы з грыбоў і спосабы іх нарыхтоўкі. Пачатак грыбнога сезону быў заўсёды доўгачаканым, паколькі грыбы вельмі часта замянялі мяса. Народныя кухары так і казалі: "Не кідай мяса, бо грыб — лепшая закраса", "Добры казляк лепшы за любое мяса".

У кожнай добрай гаспадынькі заўсёды былі і ёсць свае рэцэпты нарыхтоўкі грыбоў. Прапаную ўнесці ў кулінарную скарбонку некалькі старадаўніх рэцэптаў з "Першай беларускай кулінарнай кнігі" Вінцэнты Завадскай.

Дасканалы спосаб салення баравікоў

Маладыя баравікі пачысціць, адрэзаць карэнчыкі, укінуць у кіпень і трымаць на агні, пакуль не з'явіцца белая пена. Пасля гэтага неабходна выняць грыбы з рондаля (каструля  з ручкай — Sputnik), пакласці на абрус і трымаць так, пакуль яны цалкам не астынуць.

Пакуль грыбы астываюць, трэба дробна стаўчы соль, а пасля складаць баравікі слаямі, перасыпаючы кожны соллю. Зверху грыбы трэба прыціснуць дошчачкай, на якую пакласці камень. Не абавязкова накладаць поўны слоік адразу, можна дадаваць па 10-20 грыбоў, толькі трэба сачыць, каб былі добра прыціснутыя і плавалі ў расоле.

Як можна выкарыстоўваць такія грыбы?

1-ы спосаб: грыбы прамыць некалькі разоў, закіпяціць у каструлі малако, дадаць у яго грыбы і трымаць на агні, пакуль малако не закіпіць другі раз. Пасля гэтага грыбы трэба выняць і гатаваць у масле або тушыць у смятане як свежыя.

2-і спосаб: грыбы замачыць у вадзе на ноч і некалькі разоў змяніць яе. Назаўтра зварыць грыбы, калі з'явіцца смецце, адцадзіць, папаласнуць, укласці масла або смятану і тушыць. Для паху можна дадаць сталовую лыжку стоўчаных у парашок сушаных баравікоў.

Свежыя баравікі ў сметанковым масле

Крэпкія, маладыя баравікі пачысціць, памыць і насуха абцерці. Распусціць у каструльцы масла, укласці ў яе столькі грыбоў, каб яны былі пакрыты маслам, падсмажыць да паўгатовасці, выкласці на талерку, а ў тое самае масла зноў укласці сырыя грыбы і так рабіць, пакуль усе грыбы не будуць падсмажаныя.

Калі грыбы астынуць, перакласці ў невялікія шкляныя слоікі, кожны слой паліваючы свежым маслам. Калі слоікі запоўняцца, іх трэба заліць маслам, а праз некалькі гадзін закаркаваць. Перад ужываннем іх можна пратушыць у тым жа масле.

232
Тэги:
Народныя традыцыі, Нацыянальная кухня, Ларыса Мятлеўская, Беларусь
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
По теме
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Табакерка на абед, або Як гатаваць порхаўкі
Звыклыя рэчы па-беларуску: назвы грыбоў
Пасол Расіі ў Беларусі Дзмітрый Мезенцаў

Расійскі пасол пракаментаваў газавыя спрэчкі з Беларуссю

2
(абноўлена 09:13 28.09.2020)
На думку Дзмітрыя Мезенцава, абедзве дзяржавы прайшлі экзамен на сяброўства і пераканалі навакольных у тым, што яны разам.

МІНСК, 28 вер - Sputnik. Расійскі пасолр Дзмітрый Мезенцаў пракаментаваў газавыя і "малочныя" спрэчкі з Беларуссю.

Інтэрв'ю дыпламата паказалі ў эфіры тэлеканала СТБ у нядзелю.

"Было не раз няёмка і крыўдна чуць, што то 100 бутэлек кефіру знятыя з дэгустацыі на выставе "Аграпрам Расіі", то нейкія абмежаванні якія, калі абгрунтавана, таксама трэба гэта прызнаваць, калі па інэрцыі ўставалі на шляху сельгаспрадукцыі з Беларусі", - сказаў пасол.

"Калі нашы нафтавыя і газавыя спрэчкі ў кагосьці ў некаторых кабінетах, у некаторых аўдыторыях маглі нарадзіць сумневы ў стратэгіі нашых адносін, у славянскім брацтве, у той дружбе, у мільёнах сувязяў паміж грамадзянамі дзвюх краін", - дадаў Мезенцаў.

Пасол дадаў, што абедзве дзяржавы прайшлі экзамен на адносіны і сяброўства. На яго думку, ён "выразна ўсіх пераконвае, што Расія і Беларусь разам".

Падзеі ў Беларусі

Пасол заявіў, што Расія мае намер падтрымліваць беларускі народ.

Падчас інтэрв'ю пасол падзяліўся сваімі ўспамінамі пра развал СССР.

"Мы перажылі гібель вялікай краіны. Я ўспамінаю 89, 90, 91 год і нават 93-і, калі сотні тысяч людзей выходзілі на плошчы. Сапраўды, яны хацелі быць пачутымі, сапраўды, яны хацелі, каб краіна была мацнейшай, больш адкрытай і, напэўна, больш свабоднай, як камусьці здавалася. Але платай за гэта аказалася страта вядучы пазіцый СССР, страта паловы тэрыторый і амаль паловы насельніцтва", - заявіў Дзмітрый Мезенцаў.

"Ці варта гэтым прыкладам не скарыстацца, каб ацаніць тыя пагрозы, якія фармуюцца, у тым ліку, з-за мяжы, Telegram-каналамі, адрасуючы да тых маладых людзей, якія не ведаюць адзінай айчыны. Але ў гэтым іх немагчыма вінаваціць, яны выраслі у іншы час", - дадаў ён.

Таксама Дзмітрый Мезенцаў пракаментаваў заявы замежных паслоў з нагоды падзеяў у Беларусі. На яго думку, кожны дыпламат павінен сябе паводзіць такім чынам, каб не ўмешвацца ва ўнутраныя справы суверэннай дзяржавы.

"Фармат тых заяў, якія прагучалі з шэрагу сталіц еўрапейскіх дзяржаў, у тым ліку са сталіцы Еўрасаюза, на мой погляд, - гэта прыклад нядобрасумленнага стаўлення, парушэння практыкі партнёрскіх адносін і безумоўнага ўмяшання ва ўнутраныя справы краіны, спроба даваць тыя ацэнкі, якія суверэнная дзяржава не заслугоўвае", - сказаў расійскі пасол.

Роўмінг і мяжа

Пасол адзначыў, што пакуль транспартныя зносіны паміж Расіяй і Беларуссю застаюцца абмежаваным з-за сітуацыі з каронавірусам.

"Мы з вамі не можам не адчуваць рэаліі, якія фарміруюць, пра што нас інфармуе Міністэрства аховы здароўя і служба дзяржаўных санітарных урачоў Расіі і Беларусі. Мы бачым, што відавочна ідзе павелічэнне колькасці захворванняў. у шэрагу рэгіёнаў Еўропы ўжо ідзе другі этап захворвання. COVID не адступіў. І ў гэтым плане клопат пра бяспеку людзей, пра іх здароўе, аб іх жыццях, напэўна, на першым плане. А наш камфорт паніжаны сёння. Можа быць, не вельмі прыемна, што мы не заўсёды можам падняцца, паехаць у Маскву, у Пецярбург, у Бранск або Пскоў, як і наадварот. Але давайце пацерпім. Тым больш што самалёты ўжо сталі лётаць: два рэйса "Аэрафлота", два рэйсы "Белавія". Верым, што будзе пашырэнне. Паверце , усе кіраўнікі - закладнікі думкі, у самым шырокім сэнсе слова (і правільна паступаюць) меркавання санітарных урачоў", - сказаў Мезенцаў.

Каментуючы роўмінг, пасол паведаміў, што 29 верасня расійскі і беларускі бок у чарговы раз абмяркуюць усе нюансы гэтага пытання.

"Пытанне, якое ўчора, можа быць, так востра не стаяла - гэта забеспячэнне бяспекі тэлефоннай сувязі. Тым больш мы бачым прыклады кібератакі. І ў гэтым плане абрынуць сістэму ў рамках увядзення адзінага роўмінгу ніхто не дазволіць, і мы на гэта права не маем. Таму давайце дазволім зараз прафесіяналам з двух профільных міністэрстваў яшчэ раз усё ўзважыць. Палітычная воля пазначаная. (...) Пытанне аб роўмінгу набліжана было настолькі, наколькі было магчыма. Мы чакалі, што гэты год будзе менавіта годам вырашэння гэтага пытання. Веру, спадзяюся , што як мага хутчэй міністэрствы, зацікаўленыя бакі, аператары, у тым ліку і замежныя, якія працуюць (не толькі расійскія) на тэрыторыі Беларусі, зробяць крокі насустрач людзям", - рэзюмаваў дыпламат.

2
Тэги:
Дзмітрый Мезенцаў, Беларусь, Расія