Модны часопіс, архіўнае фота

Не люксам адзіным: выбіраем сукенку на выпускны вечар у мас-маркеце

36
Як выбраць годны ўбор і пры гэтым не выдаткаваць процьму грошай, чытайце ў даведцы Sputnik.

Да такой падзеі, як выпускны, кожная школьніца рыхтуецца загадзя: туфлі, аксэсуары, прычоска і, вядома, самая прыгожая сукенка.

Часцяком падрыхтоўка да выпускнога прыносіць больш задавальнення, чым само свята, таму падыходзіць да выбару ўбору варта старанна.

Sputnik падабраў некалькі выдатных варыянтаў для сярэдняга кашалька, каб даказаць, што быць зоркай выпускнога вечара не значыць купіць самую дарагую сукенку.

Міні і пайеткі

У гэтым годзе большасць крам з сегмента мас-маркет зноў прапанавалі пакупніку пайеткі. І сапраўды, выдатны варыянт для выпускнога вечара: дапоўніце вобраз аднатоннымі туфлямі-лодачкамі, сціплым клатчам, доўгімі завушніцамі — і вуаля!

Заўсёды памятайце пра даўжыню, на некаторых відах фігур вельмі кароткая сукенка будзе выглядаць пошла і недарэчна.

Упрыгажэнні і "ў падлогу"

Не забывайце пра даўжыню. Выпускны вечар — гэта выдатная нагода прымерыць сукенку прынцэсы. Напрыклад, купіце сукенку ў падлогу або даўжыні мідзі, упрыгожаную шклярусам, бліскаўкамі, вузкімі пацеркамі або іншымі дэкаратыўнымі элементамі.

Падбярыце для падобнай сукенкі простыя туфлі на абцасе і няяркія ўпрыгажэнні. Расшытыя сукенкі і без таго выглядаюць святочнымі.

Лэдзі ў белым

Сукенкі ў падлогу заўсёды вельмі выгадна выглядаюць, падкрэсліваюць жаноцкасць і сэксуальнасць. З сэксуальнасцю, дарэчы, галоўнае не перастарацца.

Белая сукенка выглядае святочнай, але пры гэтым яна зусім непрактычная. Калі вы выбіраеце для выпускнога вечара нарад дадзенага колеру, вы павінны быць упэўнены, што па заканчэнні вечара сукенка па-ранейшаму будзе белай, інакш вы будзеце выглядаць вельмі недарэчна.

Акрамя таго, белы колер абавязкова падкрэсліць недахопы, падобны нарад будзе выглядаць выйгрышна толькі на дзяўчатах з добрай фігурай.

Дапоўніць вобраз можна аксэсуарамі любога колеру.

Маленькая чорная сукенка

Ніколі не забывайце пра класіку. Нават сукенка чорнага колеру можа быць з разыначкай. У крамах сярэдняй коштавай катэгорыі выбар падобных сукенак вялікі, але не кожная дзяўчына адважыцца на падобны вобраз. Так што смела складайце выпускны ўбор. Каб зрабіць вобраз больш святочным, спалучайце маленькую чорную сукенку, напрыклад, з бліскучымі туфлямі-лодачкамі і маленькай сумачкай праз плячо.

Кветкавы прынт

Нават на выпускным балі не варта забываць пра кветкі. У гэтым сезоне яны зноў у модзе, так што смела выбірайце сукенку з кветкавым прынтам. Падбірайце сукенку даўжыні міні, мідзі або максі, але не перашчыруйце з аксэсуарамі: кветкі — прынт самадастатковы.

36
Тэги:
сукенка, стыль, мода, Выпускныя вечары, Беларусь

Памятка поснікам: чым замяніць скаромныя прадукты

236
(абноўлена 10:16 09.04.2021)
Працягласць Вялікага посту сем тыдняў. Ён – найважнейшы са шматдзённых пастоў, які рыхтуе хрысціян да годнай сустрэчы свята Уваскрэсення Хрыстовага. Памятка для поснікаў – у інфаграфіцы Sputnik.
Чым замяняць падчас посту скаромныя прадукты
© Sputnik

У гэтым годзе Вялікі пост пачаўся 15 сакавіка і будзе доўжыцца да 1 траўня. Для вернікаў праваслаўных гэтыя 48 дзён - доўгі і цяжкі перыяд ачышчэння цела і душы. Якімі поснымі прадуктамі можна замяніць скаромную ежу ў перыяд Вялікага посту, каб харчаванне было збалансаваным і карысным для арганізма - у інфаграфіцы Sputnik.

Сем тыдняў цялеснага і душэўнага посту ўключаюць у сябе Святую Чатырохдзесятніцу і Страсную сядміцу - перадвелікодны тыдзень, які пачынаецца пасля Вербнай нядзелі і доўжыцца да самага Вялікадня.

Кожны тыдзень Вялікага посту мае сваю назву і асаблівае напаўненне:

  • Урачыстасць праваслаўя (з 15 па 21 сакавіка). У першы тыдзень ушаноўваецца перамога над іканаборствам. Надаецца асаблівая павага ва ўспамінах да імператрыцы Феадоры Канстантынопальскай, якая аднавіла шанаванне абразоў у храмах, пасля забароны, што адбылася ў VIII стагоддзі.
  • Тыдзень Свяціцеля Рыгора Паламы (з 22 па 28 сакавіка). У другую сямідзёнку пачытаюць гэтага Свяціцеля за моц яго вучэнне і перамогу ў тэалагічных спрэчках, у якіх святы паказаў усеаб’емную сувязь паміж Богам і светам.
  • Крыжапаклонны тыдзень (з 29 сакавіка па 4 красавіка). Зыходзячы с назвы трэцяга вялікапоснага тыдня, у гэты перыяд праваслаўныя пакланяюцца Крыжу.
  • Тыдзень Прападобнага Яна Лесвічніка (з 5 па 11 красавіка). Азначаны святы ўяўляе сабою моцны прыклад посту і духоўнага жыцця, з якім павінен суадносіцца сумленны хрысціянін не толькі ў чацвёрты вялікапосны тыдзень.
  • Тыдзень Прападобнай Марыі Егіпецкай (з 12 па 18 красавіка). Святую Марыю Егіпецкую на пятым вялікодным тыдні ўшаноўваюць за тое, што яна цераз прытрымліванне ўзмоцненага посту змагла пазбавіцца ад распуства ў жыцці.
  • Тыдзень, прысвечаны ўваходу Гасподняга ў Іерусалім (з 19 па 25 красавіка). Шосты тыдзень посту адзначаецца падзеяй уезду Хрыста у горад Іерусалім. Гэтая сямідзёнка таксама носіць назву "тыдзень ваій", што паходзіць ад слова "вайя" - лісце пальмы, якім высцілалі шлях Збавіцеля перад Іерусалімам. На Вербную нядзелю ў славянскіх краінах замест пальмавых лістоў ужываюць галінкі вярбы.
  • Страсная сядміца (з 26 красавіка да Вялікдня). У сёмы тыдзень посту ўзгадваюць апошнія дні зямнога жыцця, смерці і пахавання Ісуса Хрыста.

Духоўная частка Вялікага посту заключаецца ў малітвах, пакаянні, а таксама ўстрыманні і барацьбе з асабістымі слабасцямі і ўсім, што адцягвае ад Бога.

Што ж тычыцца фізічнага боку - на працягу сарака васьмі дзён варта абмежаваць сябе ад скаромнай ежы, напрыклад: мяса, малака, яек - ежы жывёльнага паходжання.

Выхадныя дні - субота і нядзеля не з'яўляюцца строга нішчымнымі. У гэтыя дні царквой дазволена ўжываць ежу, прыгатаваную на алеі.

Святары падкрэсліваюць, што не варта ўспрымаць Вялікі пост як дыету, так як ўстрыманне ад ежы павінна абавязкова суправаджацца малітвамі і быць накіраваным на ачышчэнне душы. Таксама кожны чалавек сам павінен вызначыць, якая мера ўстрымання з'яўляецца неабходнай, у адпаведнасці з фізічным здароўем тых, хто поснічае.

Парады па харчаванню для тых, хто хоча прытрымлівацца Вялікага посту - у інфаграфіцы Sputnik.

236
Тэги:
Праваслаўе, Рэлігія, Увесь свет
Тэмы:
Посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты

10 самых вядомых супоў свету

26
(абноўлена 15:29 06.04.2021)
  • Гаспача
  • Рамэн
  • Французскі цыбульны суп
  • Боршч
  • Буйабес
  • Том ям
  • Харчо
  • Чупе з крэветак
  • Місо-суп
  • Гарбузовы суп
Штогод 5 красавіка святкуецца Міжнародны дзень супа. Прапануем вам некалькі самых папулярных супоў свету.

Свята прыдумалі, каб падкрэсліць важнасць "першага" для здароўя чалавека. Але не спяшайцеся спакушацца! Далёка не ўсе супы карысныя.

Ва ўсе часы супчык быў адносна простым і танным спосабам запоўніць страўнік. Аднак сёння дыетолагі папярэджваюць: не варта захапляцца тлустым булёнам або пераваранай гароднінай - карысці тут не больш, чым шкоды.

І ўсё ж такі суп застаецца адной з галоўных страў у рацыёне чалавека. Рыхтуюць яго і самыя зорныя кухары, і простыя гаспадыні. А яшчэ ў супа ёсць "нацыянальнасць": дзякуючы гэтай страве турысты могуць лепш даведацца пра кухню і пра гісторыю той ці іншай краіны.

Суп ёсць у кожнай культуры народаў свету. У дзясятку самых вядомых супоў Sputnik Беларусь ўвайшлі такія кулінарныя шэдэўры, як французскі цыбульны, андалузскі гаспача, славянскі боршч, японскі рамэн, тайскі том ям, французскі буйабес, грузінскі харчо, перуанскі чупе і іншыя.

Чытайце таксама:

26
  • Гаспача
    © CC0 / Pexels / Ponyo Sakana

    Гаспача родам з іспанскай Андалусіі. Гэты лёгкі халодны суп з перацёртых у пюрэ таматаў і іншых свежай гародніны рыхтуецца і падаецца, як правіла, у гарачую пару года.

  • Рамэн
    © CC0 / Unsplash / Susann Schuster

    Рамэн - японская і кітайская страва з локшынай. Локшына і іншыя інгрэдыенты (яйкі, саленні і гародніна) варацца асобна ад булёна, у канцы ўсе "збіраецца" у адной місцы.

  • Французскі цыбульны суп
    © CC0 / Pixabay / laustkehlet

    Французскі цыбульны суп вядомы са старажытных часоў. Гэта пасерованая цыбуля ў булёне з сырам і грэнкамі. Часам туды дадаюць белае віно або херас і настойваюць перад падачай.

  • Боршч
    © CC0 / Pixabay / Artemis

    Боршч з задавальненнем гатуюць ў многіх краінах Усходняй Еўропы і лічаць сваёй нацыянальнай стравай. Рэцэптаў яго падрыхтоўкі - мноства, але галоўны інгрэдыент - буракі.

  • Буйабес
    © CC BY-SA 4.0 / Muesse / Bouillabaisse

    Буйабес, або марсельская вуха - гэта суп французскіх рыбакоў. Ён рыхтаваўся з рэшткаў нераспраданай рыбы. А сёння гэта вытанчаная страва з морапрадуктаў - прывілей дарагіх рэстаранаў, дзе цана за талерку даходзіць да 200 еўра.

  • Том ям
    © CC0 / Pexels / ธันยกร

    Том ям - кісла-востры суп з крэветкамі, курыцай, рыбай або іншымі морапрадуктамі родам з Лаоса і Тайланда. Асноўныя яго інгрэдыенты: лісце кафрскага лайма, галанга, перац чылі, леманграс, кінза, рыбны соус. Падаецца з рысам.

  • Харчо

    Харчо - нацыянальны грузінскі суп з ялавічыны з рысам, грэцкімі арэхамі і тклапІ або кіслым соусам ткемалі. Суп вельмі рэзкі, востры, з багаццем часныку і зеляніны.

  • Чупе з крэветак
    © CC0 / Pexels / cottonbro

    Чупе з крэветак (чупе дэ камаронес) - гэта сметанковы крэмавы суп-пюрэ з крэветкамі і кукурузай з Перу. Таксама пры яго падрыхтоўцы выкарыстоўваецца рыс, бульба, часнык, лайм і какосавае малако.

  • Місо-суп
    © CC0 / Pixabay / Яна Тикунова

    Місо-суп - традыцыйны суп японскай кухні з пасты місо, якая вырабляецца шляхам закісання соевых бабоў, рысу, пшаніцы з дапамогай спецыяльнага віду плесневых грыбоў. Паста разводзіцца ў гарачым булёне, дадаецца тофу, сушанае багавінне, іншыя інгрэдыенты. У Японіі лічыцца, што місо дапамагае папярэдзіць хваробу і ўмацаваць арганізм.

  • Гарбузовы суп
    © CC0 / Pixabay / RitaE

    Гарбузовы суп родам з Францыі ці Італіі, але даўно палюбіўся ва ўсім свеце. Яго рыхтуюць з гарбузоў з дабаўленнем мяккага сыру, сельдэрэю, траў. І абавязкова пасыпаюць гарбузовымі семкамі. Прыемнага апетыту!

Тэги:
дзень, кухня, фота
Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

31
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Вялікі пост перад Вялікаднем - час пакаяння і малітвы. Дасягненню асаблівага духоўнага стану ў гэты перыяд дапамагае і абмежаванне ў ежы: адмова ад мяса, малочных прадуктаў і яек.

Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.

Што такое Вялікі пост для манахаў

Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".

Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, ​​а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Старэйшая па трапезнай манашка Лія

Якія посныя стравы рыхтуюць у манастыры

Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.

У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.

"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Коліва

У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.

На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).

На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Дранікі ў пост гатуюць з бульбы і цыбулі, трохі соляць і пякуць на раслінным алеі

Дэсерты ў пост

"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.

Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.

У чым сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы

"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

Чытайце таксама:

31