Гатавалі на кулінарным батле закускі самай рознай нацыянальнасці

Не пякельная кухня і трошкі журавін: што гатавалі ўдзельнікі кулінарнага батла

54
(абноўлена 09:53 14.03.2019)
Членаў журы так ўразілі смакавыя акцэнты, якія надаюць стравам журавіны, што яны прапанавалі заснаваць для беларускіх кухараў конкурс "Салодкая журавіна".

За адным сталом гатуюць закуску "Хе", за адным сушы закручваюць у тонкія лісты морквы, за трэцім успамінаюць старадаўні, але забыты беларускі рэцэпт, у якім казіны сыр, што выкарыстоўвалі нашы продкі, замянілі маскарпоне.

Так напярэдадні ў "Мінск-Арэне" прайшоў кулінарны батл, дзе шэф-кухары сталічных рэстаранаў працавалі разам са студэнтамі каледжа і прапаноўвалі журы ацаніць закускі, якія яны так па-рознаму прыгатавалі з аднаго і таго ж набору прадуктаў.

Самая зайздросная роля дасталася журы, бо эксперты паспыталі кулінарныя творы кожнага з удзельнікаў, а пасля акуратна запісалі рэстараны, якія прадстаўлялі шэф-кухары, каб ведаць, куды ісці за дадаткам.

Шеф-повара приготовили закуски из одного и того же набора продуктов, но по-разному
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-кухары прыгатавалі закускі з аднаго і таго ж набору прадуктаў, але па-рознаму

У журы прысутнічала і шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава. А каб чытачы не адчувалі сябе за бортам гэтага кулінарнага свята, карэспандэнты агенцтва запісалі парады ад шэф-кухараў, якія дапамогуць вашым стравам выглядаць так жа добра, як у рэстаране, і прасачылі за прыгатаваннем некаторых закусак, якія можна прыгатаваць і дома.

Не стоит бояться сочетать несочетаемое во время приготовления блюд
© Sputnik / Елена Васильева
Не варта баяцца спалучаць неспалучальнае падчас прыгатавання страў

Калі быў маленькі, мае пяльмені раскрываліся, як мідыі

Хтосьці, як Арцём Бяссяальнаў прыйшоў у прафесію дзякуючы бацькам, якія і самі шмат гатуюць. Шэф запэўнівае: хатняя ежа самая смачная таму, што яе гатуюць з любоўю. І да такога падыходу павінен імкнуцца кожны кухар, незалежна ад памеру залы ў рэстаране.
А хтосьці да гэтага часу гатуе на кухні для незнаёмых гасцей, як для ўласных бацькоў.

"Кожны раз, як я гатую, уяўляю, што ў мяне ў залі сядзяць бацькі. Усё павінна быць якасна і смачна", - распавёў кухар Зміцер.

Аляксандр Пікулік пачаў гатаваць яшчэ ў дзяцінстве. Першыя стравы - для бацькоў, атрымлівалася не ўсе, так што шлях да поспеху спачатку можа быць цярністы, не хвалюйцеся, калі нешта ідзе не па плане.

"Гарэлі яйкі, пяльмені адкрываліся, як мідыі, але я шмат глядзеў фільмаў і цікавых перадач па кулінарыі, зацікавіўся тым, як спалучаць неспалучальнае", - распавёў Аляксандр.

Пасля няўдач з пяльменямі пачаўся і кар'ерны рост: трапіў у рэстаран, папрацаваў з мармуровым мясам, абслугоўваў пасольствы.

Асновы хіміі і просты кубак

А вось і парады, якія далі шэф-кухары чытачам Sputnik.

Калі гатуеце штосьці дома, то пры выкладцы гарніру выкарыстоўвайце кубак. Змясціце страву (грэчку або бульбяное пюрэ) у кубак, падцяпліце ў мікрахвалеўцы і перавярніце. Зверху ўпрыгожце зелянінай, і вынік будзе выглядаць як у рэстаране.

Шеф-повар Кирилл Делец
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-повар Кірыл Дзялец

Вывучыце асновы хіміі. Так-так, веды асноў хімічных працэсаў пры тэрмаапрацоўцы прадуктаў вельмі важныя. Да прыкладу, каб мяса было мяккім, яго не трэба даводзіць да поўнай гатоўнасці, а гэта - дэнатурацыя бялку.

Не баяцца спалучаць неспалучальнае. Аднойчы Дзмітрый вырашыў у адным бургеры выкарыстоўваць ялавічыну, рыбу і курыцу. Гатаваў для бацькоў, яны сказалі, што спалучэнне даволі незвычайнае. Адным словам, галоўнае не баяцца эксперыментаў, бо так можна адкрыць і па-сапраўднаму цікавае спалучэнне.

Галоўнае - гатаваць з любоўю. Гэта змяняе амаль любую страву.

Повторить в домашних условиях можно все блюда кулинарного батла
© Sputnik / Елена Васильева
Паўтарыць у хатніх умовах можна ўсё стравы кулінарнага батла

На стале ў журы

Гатавалі сёння закускі самай рознай "нацыянальнасці". Вось на адной талерцы два віды сморабродаў - гэта дацкія бутэрброды. Адзін прыгатаваны на брыошы - гэта салодкае цеста на сметанковым масле. А другі смораброд несалодкі, ён гатуецца на звычайным чорным хлебе. Усё гэта можна ўпрыгожыць чыпсамі з буракоў (іх можна прыгатаваць у звычайнай мікрахвалеўцы).

Кулинарный батл прошел в Минске
© Sputnik / Елена Васильева
Кулінарны батл прайшоў у Мінску

"Паўтарыць у хатніх умовах можна ўсё", - пераконвае адзін з шэф-кухараў.

За адным столікам гатавали бразільскі дэсерт "Олинда", але ў сваім міні-варыянце, "на зубок". Таксама шэф вырашыў сумясціць нібыта несумяшчальныя прадукты - ласось і ялавічыну.

Дзякуй. Усё вельмі смачна

Судзіць строга журы сёння не прыйшлося, арганізатары далі іншае заданне - хваліць. А іншага жадання ў суддзяў і не было.

Шеф-редактор Sputnik Беларусь Олеся Лучанинова
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава

"Тое, як вы гэта рабілі - цуд. Раскатаць морквачку, зрабіць ружу з маскарпоне на маленькім тосце. Я прыйшла да высновы, што хаджу не ў тыя рэстараны. Сёння было смачней, чым тое, што я звычайна замаўляю ў нашых беларускіх рэстаранах. Запішу назву устаноў, у якіх вы працуеце, і буду хадзіць туды. А калі нешта пойдзе не так, буду ведаць, каму прад'яўляць прэтэнзіі", - смяецца шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава.

Шеф-повара уверяют: шлавное – готовить с любовью, это преображает почти любое блюдо
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-кухары запэўніваюць: галоўнае - гатаваць з любоўю, гэта змяняе амаль любую страву

А калі вы да гэтага часу не верыце ў неверагодныя здольнасці кухараў, якія ўдзельнічалі ў сённяшнім батле і арганізоўвалі яго, глядзіце на відэа Sputnik, як брэнд шэф-повар Марына Бандаровіч з завязанымі вачыма наразае грушу.

© Sputnik / Елена Васильева
Кухар наразае грушу з заплюшчанымі вачыма

Для слабанервных удакладнім, што ні груша, ні Марына не пацярпелі, так што глядзіце на дэманстрацыю майстэрства смела, але ў хатніх умовах паўтарайце лепш самі стравы.

Для тых, каго ўразіў такі навык, кухары растлумачылі, што авалодаць нажом можна паспрабаваць усяго за месяц.

54
Тэги:
Кулінарыя, Мінск

Стыль жыцця