Гатавалі на кулінарным батле закускі самай рознай нацыянальнасці

Не пякельная кухня і трошкі журавін: што гатавалі ўдзельнікі кулінарнага батла

65
(абноўлена 09:53 14.03.2019)
Членаў журы так ўразілі смакавыя акцэнты, якія надаюць стравам журавіны, што яны прапанавалі заснаваць для беларускіх кухараў конкурс "Салодкая журавіна".

За адным сталом гатуюць закуску "Хе", за адным сушы закручваюць у тонкія лісты морквы, за трэцім успамінаюць старадаўні, але забыты беларускі рэцэпт, у якім казіны сыр, што выкарыстоўвалі нашы продкі, замянілі маскарпоне.

Так напярэдадні ў "Мінск-Арэне" прайшоў кулінарны батл, дзе шэф-кухары сталічных рэстаранаў працавалі разам са студэнтамі каледжа і прапаноўвалі журы ацаніць закускі, якія яны так па-рознаму прыгатавалі з аднаго і таго ж набору прадуктаў.

Самая зайздросная роля дасталася журы, бо эксперты паспыталі кулінарныя творы кожнага з удзельнікаў, а пасля акуратна запісалі рэстараны, якія прадстаўлялі шэф-кухары, каб ведаць, куды ісці за дадаткам.

Шеф-повара приготовили закуски из одного и того же набора продуктов, но по-разному
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-кухары прыгатавалі закускі з аднаго і таго ж набору прадуктаў, але па-рознаму

У журы прысутнічала і шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава. А каб чытачы не адчувалі сябе за бортам гэтага кулінарнага свята, карэспандэнты агенцтва запісалі парады ад шэф-кухараў, якія дапамогуць вашым стравам выглядаць так жа добра, як у рэстаране, і прасачылі за прыгатаваннем некаторых закусак, якія можна прыгатаваць і дома.

Не стоит бояться сочетать несочетаемое во время приготовления блюд
© Sputnik / Елена Васильева
Не варта баяцца спалучаць неспалучальнае падчас прыгатавання страў

Калі быў маленькі, мае пяльмені раскрываліся, як мідыі

Хтосьці, як Арцём Бяссяальнаў прыйшоў у прафесію дзякуючы бацькам, якія і самі шмат гатуюць. Шэф запэўнівае: хатняя ежа самая смачная таму, што яе гатуюць з любоўю. І да такога падыходу павінен імкнуцца кожны кухар, незалежна ад памеру залы ў рэстаране.
А хтосьці да гэтага часу гатуе на кухні для незнаёмых гасцей, як для ўласных бацькоў.

"Кожны раз, як я гатую, уяўляю, што ў мяне ў залі сядзяць бацькі. Усё павінна быць якасна і смачна", - распавёў кухар Зміцер.

Аляксандр Пікулік пачаў гатаваць яшчэ ў дзяцінстве. Першыя стравы - для бацькоў, атрымлівалася не ўсе, так што шлях да поспеху спачатку можа быць цярністы, не хвалюйцеся, калі нешта ідзе не па плане.

"Гарэлі яйкі, пяльмені адкрываліся, як мідыі, але я шмат глядзеў фільмаў і цікавых перадач па кулінарыі, зацікавіўся тым, як спалучаць неспалучальнае", - распавёў Аляксандр.

Пасля няўдач з пяльменямі пачаўся і кар'ерны рост: трапіў у рэстаран, папрацаваў з мармуровым мясам, абслугоўваў пасольствы.

Асновы хіміі і просты кубак

А вось і парады, якія далі шэф-кухары чытачам Sputnik.

Калі гатуеце штосьці дома, то пры выкладцы гарніру выкарыстоўвайце кубак. Змясціце страву (грэчку або бульбяное пюрэ) у кубак, падцяпліце ў мікрахвалеўцы і перавярніце. Зверху ўпрыгожце зелянінай, і вынік будзе выглядаць як у рэстаране.

Шеф-повар Кирилл Делец
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-повар Кірыл Дзялец

Вывучыце асновы хіміі. Так-так, веды асноў хімічных працэсаў пры тэрмаапрацоўцы прадуктаў вельмі важныя. Да прыкладу, каб мяса было мяккім, яго не трэба даводзіць да поўнай гатоўнасці, а гэта - дэнатурацыя бялку.

Не баяцца спалучаць неспалучальнае. Аднойчы Дзмітрый вырашыў у адным бургеры выкарыстоўваць ялавічыну, рыбу і курыцу. Гатаваў для бацькоў, яны сказалі, што спалучэнне даволі незвычайнае. Адным словам, галоўнае не баяцца эксперыментаў, бо так можна адкрыць і па-сапраўднаму цікавае спалучэнне.

Галоўнае - гатаваць з любоўю. Гэта змяняе амаль любую страву.

Повторить в домашних условиях можно все блюда кулинарного батла
© Sputnik / Елена Васильева
Паўтарыць у хатніх умовах можна ўсё стравы кулінарнага батла

На стале ў журы

Гатавалі сёння закускі самай рознай "нацыянальнасці". Вось на адной талерцы два віды сморабродаў - гэта дацкія бутэрброды. Адзін прыгатаваны на брыошы - гэта салодкае цеста на сметанковым масле. А другі смораброд несалодкі, ён гатуецца на звычайным чорным хлебе. Усё гэта можна ўпрыгожыць чыпсамі з буракоў (іх можна прыгатаваць у звычайнай мікрахвалеўцы).

Кулинарный батл прошел в Минске
© Sputnik / Елена Васильева
Кулінарны батл прайшоў у Мінску

"Паўтарыць у хатніх умовах можна ўсё", - пераконвае адзін з шэф-кухараў.

За адным столікам гатавали бразільскі дэсерт "Олинда", але ў сваім міні-варыянце, "на зубок". Таксама шэф вырашыў сумясціць нібыта несумяшчальныя прадукты - ласось і ялавічыну.

Дзякуй. Усё вельмі смачна

Судзіць строга журы сёння не прыйшлося, арганізатары далі іншае заданне - хваліць. А іншага жадання ў суддзяў і не было.

Шеф-редактор Sputnik Беларусь Олеся Лучанинова
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава

"Тое, як вы гэта рабілі - цуд. Раскатаць морквачку, зрабіць ружу з маскарпоне на маленькім тосце. Я прыйшла да высновы, што хаджу не ў тыя рэстараны. Сёння было смачней, чым тое, што я звычайна замаўляю ў нашых беларускіх рэстаранах. Запішу назву устаноў, у якіх вы працуеце, і буду хадзіць туды. А калі нешта пойдзе не так, буду ведаць, каму прад'яўляць прэтэнзіі", - смяецца шэф-рэдактар Sputnik Беларусь Алеся Лучанінава.

Шеф-повара уверяют: шлавное – готовить с любовью, это преображает почти любое блюдо
© Sputnik / Елена Васильева
Шэф-кухары запэўніваюць: галоўнае - гатаваць з любоўю, гэта змяняе амаль любую страву

А калі вы да гэтага часу не верыце ў неверагодныя здольнасці кухараў, якія ўдзельнічалі ў сённяшнім батле і арганізоўвалі яго, глядзіце на відэа Sputnik, як брэнд шэф-повар Марына Бандаровіч з завязанымі вачыма наразае грушу.

© Sputnik / Елена Васильева
Кухар наразае грушу з заплюшчанымі вачыма

Для слабанервных удакладнім, што ні груша, ні Марына не пацярпелі, так што глядзіце на дэманстрацыю майстэрства смела, але ў хатніх умовах паўтарайце лепш самі стравы.

Для тых, каго ўразіў такі навык, кухары растлумачылі, што авалодаць нажом можна паспрабаваць усяго за месяц.

65
Тэги:
Кулінарыя, Мінск

Нотр-Дам, яечня, кола агляду: што збіралі з "Лега" відэа

18
(абноўлена 18:20 01.03.2021)
Кніга рэкордаў Гінеса апублікавала відэаролік, у якім сабраны самыя незвычайныя лега-рэкорды.

У кнізе мноства рэкордаў, звязаных з канструктарам "Лего". Са знакамітых "цаглінак" будавалі і сусветныя славутасці, і шматкватэрныя домікі, і нават вулей, які прызналі ня цацачныя, а сапраўдныя пчолы.

У Чэхіі сабралі самае вялікае кола агляду - дыяметрам больш, чым тры метра! Ёсць і яшчэ большыя па памеры працы: напрыклад, цэлы трэйлер, а ў ім - вадаправод, халадзільнік.

А можна нават нічога не збіраць - проста раскідаць кубікі і спаборнічаць у тым, хто здолее даўжэй усіх хадзіць па іх.

З канструктара можна сабраць нават сапраўдны Нотр-Дам, прычым з уражлівымі памерамі - 2,72 на 3,78 метры.

Глядзіце таксама:

18
Тэги:
Чэхія, "Лега"

Бізнес на траве: як зарабляць падчас пандэміі - відэа

27
(абноўлена 20:30 26.02.2021)
Мінулы год зламаў планы многім бізнесменам па ўсім свеце, але некаторыя здолелі пераарыентавацца і нядрэнна зарабіць. На чым - глядзіце на відэа.

Да прыкладу, бізнесмен Хуршэд тура з Таджыкістана "раскруціўся" на лекавай траве - гармалу (яшчэ адна назва - магільнік), нягледзячы на ​​тое, што яна лічыцца атрутнай, у Цэнтральнай Азіі заўсёды выкарыстоўвалі ў якасці антысептыку.

Хуршэд вырашыў спрасоўваць гармалу і пачаў прадаваць яе ў брыкетах. І ад заказчыкаў няма адбою - траву нават адпраўляюць на экспарт.

А вось грузінскія стартаперы пайшлі іншым шляхам - арганізавалі спартзалу пад адкрытым небам. Аўтарам ідэі стаў чэмпіён па змешаных адзінаборствах Лаша Раінішвілі. Бо ўсе спартзалы ў краіне зачыненыя, падтрымліваць прыхільнікаў ЗЛЖ вырашылі вось такім спосабам. Увесь інвентар баец прывозіць на машыне і раскладвае на вуліцы.

Бізнесмены з Кыргызстана хутка пераключыліся на анлайн - арганізавалі кансультацыі і нават спартыўныя трэніроўкі. Фатографы таксама выходзяць з сітуацыі - праз спецыяльныя праграмы або прыкладанні падбіраюць для сваіх мадэляў розныя фоны.

Што яшчэ прыдумалі для таго, каб выратаваць свой бізнес у няпросты час пандэміі - глядзіце на відэа.

Глядзіце таксама:

27
Тэмы:
Каронавірус COVID-19

Самаізаляцыя па прыездзе ў Беларусь: прыбыўшы з якіх краін, трэба выконваць каранцін

144
(абноўлена 18:15 01.03.2021)
Пералік краін, па прыездзе з якіх у Беларусь неабходна знаходзіцца ў хатняй самаізаляцыі 10 дзён - у інфаграфіцы Sputnik.
COVID-19: каму тых, хто прыязджае ў РБ, трэба самаізалявацца
© Sputnik

Абноўлена: актуальна з 2 снежня 2020 года.

25 сакавіка Саўмін прыняў пастанову №171, паводле якой асобы, якія прыбылі з краін з зарэгістраванымі выпадкамі COVID-19, павінны знаходзіцца ў самаізаляцыі 14 каляндарных дзён (з кастрычніка - 10 дзён). Спіс перыядычна абнаўляецца: беларускае Міністэрства аховы здароўя альбо выключае пэўныя краіны з абмежавальнага спісу, альбо дадае іх зноў.

З 3 лістапада пачынае дзейнічаць новая рэдакцыя пераліку краін "чырвонай зоны", пад абмежаванні трапляюць прыбылі з 138 дзяржаў.

З 3 снежня ў пералік уключаны 8 краін:

  • Аўстрыйская Рэспубліка
  • Азербайджанская Рэспубліка
  • Венгрыя
  • Грэчаская Рэспубліка
  • Грузія
  • Рэспубліка Сербія
  • Турэцкая Рэспубліка

У інфаграфіцы Sputnik - карта і спіс краін, па прыездзе з якіх у Беларусь неабходна знаходзіцца ў самаізаляцыі 10 дзён, а таксама краін, на якія прыбылі з якіх гэтыя абмежаванні не распаўсюджваюцца.

144
Тэги:
каронавірус, Беларусь