Чайны сервіз Надзея

Лукашэнку ў Добрушы падарылі чайны сервіз. Даведаліся, колькі ён каштуе

31
Мяркуючы па фота, падораны сервіз прэзідэнту - з серыі "Надзея" ("Чараўнiца"). У гэтай серыі ёсць не толькі чайны, але і сталовы сервізы.

МІНСК, 4 лют - Sputnik. Аляксандру Лукашэнку ў час яго візіту на Добрушскі фарфоравы завод падарылі сталовы набор і вазу "Палацавая", паведаміла БелТА.

Абодва падарунка прысутнічаюць у каталогу прадпрыемства.

Ваза Дворцовая производства Добрушского фарфорового завода
Ваза "Палацавая" вытворчасці Добрушскага фарфоравага завода

Кошт вазы - 440 рублёў 50 капеек.

Мяркуючы па фота, падораны сервіз - з серыі "Надзея" ( "Чараўнiца). У гэтай серыі ёсць не толькі чайны, але і сталовы сервізы. Кошт таго, што падарылі прэзідэнту - 148 рублёў 39 капеек, у яго ўваходзяць 14 прадметаў.

Сервиз столовый Надежда производства Добрушского фарфорового завода
Сервіз сталовы "Надзея" вытворчасці Добрушскага фарфоравага завода

У сталовы сервіз ўваходзяць 48 прадметаў, варта ён 362 рубля 57 капеек.

Лукашэнка сказаў, што падарункі размесціць у Палацы Незалежнасці: "Будзе народ дзівавацца цяпер. Там усе падарункі".

Першапачаткова наведванне фарфоравага завода ў планы не ўваходзіла: прэзідэнт ехаў на Добруская папяровая фабрыка, распавялі ў прэс-службе беларускага лідэра. Ужо на месцы заадно вырашыў наведаць і фарфоравы завод. Прэзідэнту паказалі галоўную вытворчую пляцоўку, распавялі пра выпускаемай прадукцыі. Аляксандр Лукашэнка выказаў упэўненасць, што прадукцыя прадпрыемства будзе заўсёды запатрабавана.

"Трэба яго захаваць і своечасова падставіць плячо: калі канчаткова добьем, патрэбныя будуць шалёныя грошы, каб яго падняць", - сказаў Аляксандр Лукашэнка.

31
Тэги:
Аляксандр Лукашэнка
Масква падчас рэжыму самаізаляцыі жыхароў

Як справіцца са стрэсам з-за каронавіруса?

25
(абноўлена 09:10 16.11.2020)
Падрабязная інструкцыя для ўсіх, хто схільны да неўрозаў і хваравіта рэагуе на галоўную праблему чалавецтва ў 2020 годзе.

Кожны з нас па-рознаму рэагуе на нестабільную сітуацыю і знешнія пагрозы: няхай гэта будзе скачок долара ці ж ўспышка пандэміі каронавіруса.

Хтосьці бярэ сябе ў рукі і імкнецца справіцца са сваімі страхамі, хтосьці замыкаецца ў сабе і адмаўляе ўсё, што адбываецца, а хтосьці і зусім сутыкаецца з панічнымі атакамі. Што ж рабіць у стрэсавай сітуацыі і як знайсці гармонію ва ўмовах пандэміі - чытайце ў кіраўніцтве Sputnik.

Як справіцца з трывогай і стрэсам з-за COVID-19

  • Сачыце за сабой і здароўем. Вага, ціск, апетыт, сон - усё павінна быць пад вашым пільным кантролем. Таксама пандэмія не павiнна ўплываць на вашыя звычкі: здавайце аналізы, хадзіце на планавыя агляды і не бойцеся кансультавацца са сваім урачом.
  • Адпачывайце і не саромеецеся станоўчых эмоцый. Гэта не толькі неабходна для ўмацавання імунітэту, але і станоўча ўплывае на ўсе сферы вашай жыцця. Пабольш шпацыруйце, надавайце час не толькі працы, але і хобі, песціце сябе смачнай ежай, добрымі фільмамі і кнігамі.
  • Правільна сілкуйцеся. Рабіце акцэнт на свежыя прадукты: зеляніна, гародніна і садавіна. Таксама не забывайце лёгкія фізічныя нагрузкі - штодзённыя прагулкі па парку, ёгу або лёгкую зарадку.

Калі ж вы адчуваеце, што негатыў і стрэс працягвае разрастацца знутры, а вам не пад сілу справіцца з трывогай самастойна - звярніцеся да спецыяліста. Урач зможа аказаць вам патрэбную дапамогу: ад простых рэкамендацый да прадпісання неабходных вітамінаў.

25
Тэги:
каронавірус
Тэмы:
Каронавірус COVID-19
Капуста

Як заквасіць капусту ў хатніх умовах па старажытным беларускім рэцэпце

1560
(абноўлена 16:56 30.10.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская дзеліцца старажытнымі рэцэптамі нарыхтоўкі агародніны – хуткім і доўгім.

З надыходам першых восеньскіх маразоў у Беларусі з палёў пачынаюць прыбіраць капусту і гэтай жа парой пачынаюць нарыхтоўваць яе на зіму.

У беларускай нацыянальнай кухні колькасць страў, якія гатуюць з капусты, вельмі вялікая і гэта не выпадкова. Са старажытных часоў гэтая расліна цудоўна адчувае сябе на нашых не вельмі ўрадлівых землях.

З гістарычнай і мемуарнай літаратуры вядома, што ў Беларусі з даўніх часоў вырошчвалі і спажывалі розныя яе гатункі. Так пры дварах беларускай шляхты вырошчвалі квяцістую, белакачанную (белую), ліставую, чырвоную, савойскую, брусельскую капусты. У белакачаннай капусты выкарыстоўвалі не толькі белае, але і шэрае лісце. Просты ж люд на сваіх сціплых агародах аддаваў перавагу белакачаннай капусце, з якой гаспадыні рабілі нарыхтоўкі на зіму, захоўваючы яе  квашанай і свежай напрацягу доўгага часу. Лічыцца, што капусту лепш за ўсё квасіць, паколькі пры такім спосабе нарыхтоўкі максімальна захоўваюцца каштоўныя рэчывы.

Шаткуем і квасім капусту

Капусту на Беларусі квасілі ў вялікай колькасці і ўжывалі яе ў ежу амаль да новага ўраджаю.

Гаспадыні не спяшаліся квасіць капусту адразу пасля першых маразоў, а чакалі, пакуль марозік прыхопіць расліну некалькі разоў.

Калі галоўкі заледзянелі, напярэдадні засолкі іх кідалі ў цэбар і залівалі халоднай вадой, пакідаючы так на ноч. На наступны дзень прыступалі да працы.

Капуста по-гурийски
© Sputnik Людмила Янковская
Некаторыя гаспадыні квасяць капусту па ўласных арыгінальных рэцэптах

У народзе існавала цэлая сістэма прадпісанняў наконт часу заквашвання капусты, выбару посуду і догляду за ім, гаспадыні нават паводзіць сябе павінны былі згодна са спецыяльнымі правіламі.

У працэсе шаткавання капусты ўдзельнічала ўся сям’я, але існавалі і пэўныя абмежаванні. Напрыклад, нельга было займацца гэтай справай жанчынам падчас рэгулаў. Лічылася, што нарыхтоўка не ўдасца, капуста атрымаецца мяккай і будзе дрэнна захоўвацца.

Таксама тагачасныя гаспадыні лічылі, што капуста, пастаўленая ў маладзік, цвёрдая і хрусціць, а каб яна атрымалася мяккай, квасіць трэба ў апошнія фазы месяца.

Прыдатнымі днямі тыдня для гэтай справы лічацца вечар панядзелка, аўторак і  самы  лепшы – чацвер.

Што такое "шаткаўніца"

У канцы ХІХ стагоддзя ва Усходнім Палессі сярод сялян прыкладна паміж 1880-1886 гадамі шырока распаўсюдзіўся рэдкі ў той час спосаб квашання капусты ў выніку чаго на вёсцы з’явіліся шаткаўніцы. Першапачаткова яны былі даступныя толькі заможным людзям і таму ў палешукоў такую шаткаваную або крышаную капусту называлі "паньскай". Чэслаў Пяткевіч у сваёй кнізе "Рэчыцкае Палессе " даволі падрабязна апісваў такі спосаб квашэння.

Капуста з шынкоўкай
© Sputnik Віктар Талочка
Капуста з шынкоўкай

Ачышчаныя ад верхняга лісця галоўкі дробна шаткавалі нажамі на стале, адкідваючы качарыжкі, затым складвалі ў драўляныя начоўкі, салілі і моцна пераціралі рукамі, дадавалі крыху журавін, кмену, парэзанай на скрылікі морквы, а часам і дзікія яблыкі. Прыгатаваную такім спосабам порцыю пасля перамешвання з дадаткамі скідвалі ў дзежку, трамбавалі і паўтаралі гэтую працэдуру пакуль дзежка не напоўніцца.

Пакуль капуста не станавілася кіслай, яе трымалі ў хаце. Праз некалькі дзён пачынала з’яўляцца пена і тады увесь час скісання завостраным або дубовым кіем таўшчынёй да 4 см штодзень – раніцай і увечары – прабівалі ў капуснай масе дзіркі да дна, каб такім чынам выйшаў горкі дух.

Пасля капусту накрывалі кружком, пряціскалі яго каменем і выносілі ў халодную камору, бо прыгатаванай такім чынам капусце мароз не можа пашкодзіць.

Такім спосабам капусту квасяць і сучасныя гаспадыні. На 100 кг ачышчанай капусты бяруць 2,5-3 кг солі, 4 кг морквы, 100 г кмену, па жаданню 6 кг яблыкаў, накрышаных долькамі або цэлых, журавіны па смаку.

Трэба разумець, што ў нашых продкаў былі вялікія сем'і і таму яны квасілі капусту "у прамысловых маштабах". Сучасныя гаспадыні могуць адаптаваць рэцэпт і паменшыць колькасць інгрыдыентаў у залежнасці ад колькасці капусты.

Кіслую капусту звычайна запраўляюць цыбуляй, перцам і сланечнікавым алеям і падаюць да мяса і бульбы.

Парады руплівай гаспадыні:

  • У якасці гнёта нельга выкарыстоўваць  вапнавы камень;
  • Расол павінны пакрываць капусту. Калі расолу мала, гнёт трэба павялічыць;
  • Самая спрыяльная для ферментацыі тэмпература – 18-20 градусаў. Пры гэтай тэмепературы яна доўжыцца 7 дзён. Каді тэмпература больш нізкая, час бражэння павялічваецца;
  • Для квашання прыдатны ўсе гатункі капусты за выключэннем ранняй і позняй "Амагер". У 1957 годзе ў СССР лепшымі лічыліся "Слава", "Беларуская", "Браўншвейгская", "Маскоўская".

У сярэдзіне ХІХ стагоддзя разам са звычайным спосабам нарыхтоўкі капусты быў папулярны рэцэпт і хуткага яе заквашвання.

У такім варыянце нашаткаваную і прамытую капусту клалі ў ваду і, калі яна адзін раз закіпіць, злівалі на рэшата і палівалі вельмі халоднай вадой, пакуль капуста зусім не астыне. Калі вада сцякала, яе салілі.

Як піша анна Цюндзявіцкая ў сваёй кнізе "Літоўская гаспадыня", гэты спосаб падыходзіць для тых, хто хоча заквасіць капусту для хуткага ўжывання.

1560
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, Беларусь, Нацыянальная кухня
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі
Нафта, архіўнае фота

Беларусь атрымала ад Расіі разлікі па экспарце нафтапрадуктаў

0
(абноўлена 17:02 03.12.2020)
Расійскія парты на Балтыцы ў перспектыве могуць замяніць гавані Літвы і Латвіі для экспартных паставак прадукцыі з беларускіх прадпрыемстваў.

МІНСК, 3 сне - Sputnik. Прапановы расійскага боку па экспарце нафтапрадуктаў з расійскіх партоў паступілі ў міністэрства транспарту Беларусі, пацвердзілі карэспандэнту Sputnik у прэс-службе ведамства.

Раней расійскія СМІ са спасылкай на намесніка міністра транспарту РФ Юрыя Цвяткова паведамілі, што папярэднія разлікі па экспарце нафтапрадуктаў з расійскіх партоў накіраваны беларускаму боку.

"Усе разлікі маюцца, прапановы беларускім калегам накіраваныя. Ідуць камерцыйныя перамовы", - распавёў намеснік міністра.

У прэс-службе Мінтранса Беларусі заявілі, што "прапановы ад расійскага боку ўжо атрымалі. Цяпер яны вывучаюцца. Пакуль гэта ўся інфармацыя на дадзены момант".

Улады Беларусі задумаліся над пераарыентацыяй таварных патокаў з порта ў Клайпедзе на расійскі напрамак пасля недружалюбных заяў афіцыйнага Вільнюса ў дачыненні да вынікаў прэзідэнцкіх выбараў і акцый пратэсту. У Расіі свабодныя магутнасці для гэтага ёсць, аб'ём перакідання ацэньваецца ў 3-4 мільёны тон.

Аляксандр Лукашэнка ў ходзе сустрэчы ў верасні з губернатарам Ленінградскай вобласці Аляксандрам Драздзенка заявіў пра гатоўнасць Беларусі пабудаваць уласны тэрмінал ва Усць-Лузе для перавалкі нафтапрадуктаў.

Кіраўнік расійскага рэгіёну выказаў меркаванне, што больш мэтазгодна было б уваходзіць акцыянернае таварыства ўжо будуюцца тэрміналаў, што значна зручней і дасць магчымасць зменшыць стывідорныя паслугі.

0
Тэги:
Нафта, Расія, Беларусь