Як адзначалі Новы год у СССР: застолле на архіўных фотаздымках

29
(абноўлена 09:39 29.12.2020)
  • Рускія закускі рэстарана Метраполь. Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык
  • Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны
  • Навагодні вечар адпачынку ў СССР
  • Савецкія салаты
  • Масквічы рыхтуюць святочны стол
  • Савецкая салата Мімоза
  • Савецкая салата Грыбкі
  • За святочным навагоднім сталом
  • Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў
  • Простая руская закуска былых часоў
  • Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі
  • Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні
  • Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына
  • Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам
  • Заліўная рыба
  • Шашлык па-венгерску ў рэстаране Будапешт на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях
  • Савецкае шампанскае і лікеры
  • Повар у беларускім кафэ ў 1970-я
  • Закуска заліўная
  • Сервіроўка стала са шпротамі
  • Страва нацыянальнай кухні
  • Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры, 1981 год
  • Савецкія тарты і пірожныя
  • Савецкія тарты і пірожныя
  • Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі Камунарка 1967 года
  • Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране
Як сервіравалі стол, чым частаваліся ў кафэ і рэстаранах Савецкага Саюза на Новы год і іншыя святы – глядзіце ў фотастужцы Sputnik.

Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі. Аднак такі выбар абумаўляўся не столькі любоўю да маянэзных салатаў і маленькіх вэнджаных рыбак, колькі ўсеагульнай беднасцю і татальным дэфіцытам прадуктаў. У 1980-я цяжка было купіць добрую каўбаску да свята і гарошак з маянэзам, не кажучы ўжо пра чорную ікру і асятрыну.

Як напісаць ліст Дзеду Марозу
© Sputnik / Виктор Толочко

Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!"). Бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.

Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.

У фотастужцы Sputnik сабраныя фотаздымкі самых розных савецкіх страў і застолляў, уключаючы банкетныя сталы рэстаранаў. Вы ўбачыце, як у 1960-х па-багатаму выкладвалі чорную і чырвоную ікру, як падавалі шашлык і асятрыну і якія алкагольныя кактэйлі гатавалі ў СССР.

Чытайце таксама:

29
  • Рускія закускі рэстарана Метраполь. Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык
    © Sputnik / М. Анфингер

    Рускія закускі рэстарана "Метраполь". Яйкі, фаршыраваныя чырвонай ікрой, рыба і ялавічны язык.

  • Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны
    © Sputnik / Юрий Левянт / Алексей Бушкин

    Сустрэча Новага года ў 1970-я. Бакалы з шампанскім і апельсіны.

  • Навагодні вечар адпачынку ў СССР
    © Sputnik / Борис Кауфман

    Напярэдадні свята можна было схадзіць на навагодні вечар у клуб або кафэ, дзе ў асноўным было шампанскае з лёгкімі закускамі і танцы. А вось паходы ў рэстараны маглі дазволіць сабе толькі вельмі нешматлікія шчасліўчыкі – партыйная эліта, дырэктары буйных прадпрыемстваў, акадэмікі і іншыя знакамітасці з высокім статусам сацыяльнага дабрабыту.

  • Савецкія салаты
    © Sputnik / Владимир Минкевич / Юрий Иванов

    Шэф-повар рэстарана гасцініцы "Масква" Рыгор Паўлавіч Ярмілін і створаная ім знакамітая салата "Сталічная", у народзе званая "Аліўе". Справа: рыбная салата з гароднінай, якую прапаноўвалі рэстараны па ўсім СССР.

  • Масквічы рыхтуюць святочны стол
    © Sputnik / Борис Кавашкин

    Маці і сын звычайнай маскоўскай сям'і інжынера рыхтуюць святочны стол. Узорнае савецкае застолле на Новы год уключала стравы, якія гатавалі ўсе: аліўе, селядзец пад футрам, смажаная курыца, шампанскае і бутэрброды са шпротамі.

  • Савецкая салата Мімоза
    © Sputnik / В. Чистяков

    Савецкая салата "Мімоза", селядзец "пад футрам" – стравы родам з яўрэйскай кухні, мастхэв савецкага стала. Іх даядалі яшчэ некалькі дзён пасля свята. Ежа, звыклая нам і сёння, хоць за любоў да "футры" бывае трошкі сорамна.

  • Савецкая салата Грыбкі
    © Sputnik / Юрий Абрамочкин

    Салата "Грыбкі" – фаршыраваныя яйкі з памідорамі – проста і прыгожа на навагоднім стале. Кухня эпохі "развітога сацыялізму" вызначалася татальным дэфіцытам і вынаходлівасцю гаспадынь.

  • За святочным навагоднім сталом
    © Sputnik / Борис Кавашкин

    Новы год практычна ўсе савецкія грамадзяне адзначалі дома або ў гасцях, імкнучыся накрыць стол максімальна разнастайна. У ход ішла любая рыба, якую можна было нафаршаваць, варылі халадзец, даставалі хатнія грыбочкі і саленні, перакручваліся са звычайнымі курынымі яйкамі, ператвараючы іх у кулінарнае вынаходства. Загадзя закуплялі шампанскае, ікру, кансервы і цукеркі ("Не чапай, гэта на Новы год!").

  • Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў
    © Sputnik / М. Анфингер

    Інгрэдыенты для алкагольных кактэйляў у маскоўскім (злева) і талінскім (справа) рэстаранах. Любімыя савецкія кактэйлі: "Волга" (гарэлка "Сталічная", мятны і апельсінавы лікёр, цытрынавы сок), "Вішнёвы" (вішнёвы лікёр з шампанскім, вішнёвым узварам і лімонам) і "Стары Томас" (лікёр "Ванна Талін", сок чырвоных парэчак, вішнёвы кампот, лімон і вішня).

  • Простая руская закуска былых часоў
    © Sputnik / М. Анфингер

    Простая руская закуска былых часоў – рыба чатырох сартоў і чорная ікра.

  • Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі
    © Sputnik / Игорь Костин

    Фаршыраваная рыба, прыгатаваная савецкімі украінскімі кулінарамі.

  • Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні
    © Sputnik / А. Усанов

    Бліны з ікрой і маслам – класіка рускай кухні.

  • Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына
    © Sputnik / А. Усанов

    Традыцыйныя для 1960-х закускі ў рэстаране: крэветкі, ікра, асятрына.

  • Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам
    © Sputnik / Юрий Иванов

    Судак, фаршыраваны алівамі з перцам і лімонам.

  • Заліўная рыба
    © Sputnik / Юрий Сомов

    Заліўная рыба. "Якая гадасць!"

  • Шашлык па-венгерску ў рэстаране Будапешт на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях
    © Sputnik / Ю. Левянт / А. Усанов

    Шашлык па-венгерску ў рэстаране "Будапешт" на Пятроўскіх лініях ў Маскве і грузінскі шашлык на вуглях.

  • Савецкае шампанскае і лікеры
    © Sputnik / Юрий Левянт

    Савецкае шампанскае (паўсалодкае) Маскоўскага завода шампанскіх він – без яго не абыходзілася ні адно навагодняе застолле.
    Справа – святочные навагоднія лікёры, Маскоўскі лікёра-гарэлачны завод.

  • Повар у беларускім кафэ ў 1970-я
    © Sputnik / Марк Редькин / Александр Невежин

    "Белавежская адмысловая" ў беларускім кафэ. Стравы беларускай кухні: бульба з мясам у гаршчку, адкрытыя клёцкі з мясам, курыца з гароднінай, беларуская вуха – самая сціплая кухня сярод усіх рэспублік былога СССР.

  • Закуска заліўная
    © Sputnik / Олег Макаров / Виталий Карпов

    Халоднае (або квашаніну) варылі ўсе: і дома, і ў рэстаранах. У кожнага быў свой адмысловы рэцэпт і сакрэты. У рэстаране гэта называлася закуска заліўная. Падавалі з хрэнам і гарэлкай.

  • Сервіроўка стала са шпротамі
    © Sputnik / Владимир Первенцев

    Шпроты – унікальны савецкі прадукт латвійскай Балтыкі. Дробныя вэнджаная рыбкі, выкладзеныя ў банкі і залітыя маслам, выкладвалі на хлеб з маслам і лімонам. Шмат у каго і сёння навагодні стол без шпротаў не бывае.

  • Страва нацыянальнай кухні
    © Sputnik / Юрий Левянт

    Страва нацыянальнай кухні – катлеты "Украіна". Нягледзячы на ​​ўяўную будзённасць хатнія катлеты з фаршу ўласнага прыгатавання – нярэдкія госці на савецкім святочным стале.

  • Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры, 1981 год
    © Sputnik / Анатолий Гаранин

    Сустрэча Новага года ў маскоўскай кватэры. Задоўга да Новага года бегалі на рынак у пошуках мандарынаў (без іх свята зусім не тое) і добрай курыцы, якая запякалася ў духоўцы з бульбачкай – самая даступная з гарачых страў.

  • Савецкія тарты і пірожныя
    © Sputnik / Алексей Варфоломеев / Виталий Карпов

    Савецкія тарты і пірожныя – максімальна натуральныя і любімыя і дзецьмі, і дарослымі. А таксама самы просты спосаб прыйсці ў госці "не з пустымі рукамі".

  • Савецкія тарты і пірожныя
    © Sputnik / Г. Каминский / Н.Маторин

    Торт "Кіеўскі" (злева) – адзін з самых любімых. Трэцяя паліца цягніка Кіеў-Мінск як быццам існавала для перавозкі сапраўднага "Кіеўскага".

  • Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі Камунарка 1967 года
    © Sputnik / Александр Моклецов

    Прадукцыя мінскай кандытарскай фабрыкі "Камунарка" 1967 года. Цукеркі – заўсёды добры падарунак да стала

  • Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране
    © Sputnik / М. Анфингер

    Сервіроўка стала ў 1970-я ў рэстаране. Дома гаспадыні імкнуліся зрабіць таксама прыгожа: выкласці садавіну ў вазу, дастаць з серванта святочны сервіз і бакалы.

Тэги:
Нацыянальная кухня, навагодні стол, Новы год, СССР
Тэмы:
Новы год - 2021 (29)

Насельнікі заапарка ўзімку: страус, сава і альпака атрымліваюць асалоду ад снегу

11
(абноўлена 21:20 19.01.2021)
  • Страус у Маскоўскім заапарку
  • Ваўкі ў Маскоўскім заапарку
  • Палярная сава ў Маскоўскім заапарку
  • Качкі ў Маскоўскім заапарку
  • Яноты ў Маскоўскім заапарку
  • Альпака ў Маскоўскім заапарку
  • Воўк у Маскоўскім заапарку
  • Белая сава ў Маскоўскім заапарку
  • Хатні асёл у Маскоўскім заапарку
  • Рысь у Маскоўскім заапарку
  • Панда (бамбукавы мядзведзь) у Маскоўскім заапарку
  • Далёкаўсходні леапард у Маскоўскім заапарку
  • Рысь у Маскоўскім заапарку
  • Страус у Маскоўскім заапарку
  • Воўк у Маскоўскім заапарку
  • Даўгахвостая няясыць у Маскоўскім заапарку
  • Кустовы сабака ў Маскоўскім заапарку
  • Заходнесібірскі філін у Маскоўскім заапарку
  • Альпака ў Маскоўскім заапарку
Пухнатыя снежныя шматкі радуюць не толькі дзяцей і дарослых. Насельнікі заапарка таксама атрымліваюць асалоду ад беласнежнай зімы.

Глядзіце ў фотастужцы Sputnik, як адчуваюць сябе насельнікі Маскоўскага заапарка ў гэтыя зімовыя студзеньскія дні.

Наведвальнікаў заапарка чакаюць палярныя совы, белыя мядзведзі, рысі і ваўкі - усе яны ў прыродзе жывуць у шыротах з вельмі суровым кліматам. Зіма для іх - самы камфортны час.

Многія цеплалюбівыя жывёлы таксама нядрэнна пераносяць маскоўскую зіму. Нават тыя, хто нарадзіўся ў цёплых краінах, - леапарды, антылопы, страусы, дзікія кошкі - выходзяць зімой на шпацыр. Усе яны начуюць у цёплых вальерах, але раніцай абавязкова просяцца пагуляць.

Глядзіце таксама:

11
  • Страус у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Страус цудоўна адчувае сябе пад снегам.

  • Ваўкі ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Ваўкі.

  • Палярная сава ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Палярная сава.

  • Качкі ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Качкі ў Маскоўскім заапарку.

  • Яноты ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Яноты.

  • Альпака ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Альпака.

  • Воўк у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Воўк.

  • Белая сава ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Белая сава.

  • Хатні асёл у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Хатні асёл.

  • Рысь у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Рысь.

  • Панда (бамбукавы мядзведзь) у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Панда (бамбукавы мядзведзь).

  • Далёкаўсходні леапард у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Далёкаўсходні леапард.

  • Рысь у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Рысь.

  • Страус у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Страус.

  • Воўк у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Воўк.

  • Даўгахвостая няясыць у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Maksim Blinov

    Даўгахвостая няясыць.

  • Кустовы сабака ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Кустовы сабака.

  • Заходнесібірскі філін у Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Заходнесібірскі філін.

  • Альпака ў Маскоўскім заапарку
    © Sputnik / Максим Блинов

    Альпака.

Тэги:
Маскоўскі заапарк, зіма

Акунуцца ў палонку ў вадохрышчанскі мароз: фотаздымкі, як гэта было пад Мінскам

15
(абноўлена 22:03 19.01.2021)
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
  • Крыж на Вадохрышча
Самыя загартаваныя вернікі не забаяліся і дваццаціградусных маразоў і адправіліся напярэдадні Вадохрышча на вадасховішча пад Мінскам, дзе абсталяваны купелі для купання.

Адно з такіх месцаў для купанняў мінскія выратавальнікі падрыхтавалі на Ваўковічскім вадасховішчы пад Мінскам на выратавальнай станцыі "Пціч".

Акрамя ратавальнікаў за бяспекай тых, хто акунаецца, сачылі медыкі Чырвонага Крыжа і супрацоўнікі АСВОД.

Глядзіце ў фотастужцы Sputnik, як акуналіся ў палонку на Пцічы самыя адважныя.

Вялікі чын асвячэння вады ўжо прайшоў ва ўсіх праваслаўных храмах Беларусі. Чысцюткую ваду можна будзе набраць і ў наступныя некалькі дзён свята.

Глядзіце таксама:

15
  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Мужчына акунаецца ў палонку на Ваўкавічскім вадасховішчы пад Мінскам у дзень святкавання Вадохрышча.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Для купанняў мінскія выратавальнікі падрыхтавалі купелі пад Мінскам на вадасховішчы "Пціч".

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Самыя загартаваныя вернікі не забаяліся і дваццаціградусных маразоў.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Абавязкова пры выхадзе з ледзяной вады надзець цёплы абутак ці хаця б стаць на сухую паверхню, інакш арганізм атрымае хуткае пераахаладжэнне.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Гэта вельмі моцны стрэс для арганізма, лічаць урачы. Нават даросламу трэба трымацца пільнасці, да гэтага трэба рыхтавацца цэлы год, паступова: абціранні, абліванні.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Свята Вадохрышча адзначаецца 19 студзеня. Вялікі чын асвячэння вады прайшоў ва ўсіх праваслаўных храмах Беларусі.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    У Святым Евангеллі сказана, што Ісуса хрысціў сам Іаан Прадвеснік. Ісус прайшоў вадохрышчанскі абрад ва ўзросце 30-ці гадоў. Легенда абвяшчае: падчас святога таінства хрышчэння на Ісуса паў Дух Святы ў абліччы голуба. Ён паслаў Хрыста адпускаць грахі чалавечыя і дараваць грэшнікам другі шанец на жыццё.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Палатка Беларускага Чырвонага Крыжа ля палонкі на Ваўкавічскім вадасховішчы пад Мінскам, дзе жыхары акунаюцца ў дзень святкавання Хрышчэння.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    З-за напружанай сітуацыі ў рэспубліцы з каронавірусам, медыкі раяць не акунацца ў купелі. Калі ж чалавек усё ж рашыўся на гэта, варта загадзя пракансультавацца з урачом.

  • Вадохрышча на выратавальнай станцыі вадасховішча Пціч
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Крыніцай свяшчэннай вады ў гэты дзень лічыцца ўся вада. А сам рытуал носіць узнёслы характар ​​і ўзвялічвае Збавіцеля і вадохрышчанскі цуд.

  • Крыж на Вадохрышча
    © Sputnik / Виктор Толочко

    Акунуцца ў купель можна ў бліжэйшыя тры дні. Хрышчэнскую ваду таксама можна будзе набраць у храмах і ў наступныя некалькі дзён свята.

Тэги:
Беларусь, Мінск, Вадохрышча
Прэзідэнт Кыргызскай Рэспублікі Садыр Жапараў

ЦВК Кыргызстана аб'явіла Жапарава пераможцам прэзідэнцкіх выбараў

6
(абноўлена 19:42 20.01.2021)
Выбары прэзідэнта адбыліся 10 студзеня, адначасова з рэферэндумам па вызначэнні формы праўлення ў рэспубліцы. Яўка склала крыху менш за 40%.

МІНСК, 21 сту – Sputnik. ЦВК Кыргызстана афіцыйна абвясціла Садыра Жапарава пераможцам прэзідэнцкіх выбараў, адпаведнае рашэнне прынята на пасяджэнні Цэнтрвыбаркама краіны ў сераду.

"У яго 79,2% галасоў", - назвала канчатковыя дадзеныя кіраўнік ЦВК Нуржан Шайлдабекава.

Нагадаем, выбары кіраўніка дзяржавы былі прызначаны пасля таго, як Сааранбай Жээнбекаў падаў у адстаўку з-за сітуацыі, якая склалася ў краіне пасля парламенцкіх выбараў. Яны адбыліся 10 студзеня, адначасова з рэферэндумам па вызначэнні формы праўлення ў рэспубліцы. Яўка склала крыху менш за 40%.

Паводле дадзеных ЦВК пасля падліку 100% бюлетэняў, на выбарах перамог Жапараў (ён быў прэм'ер-міністрам і выконваў абавязкі прэзідэнта да выбараў) - за яго прагаласавалі больш за 1,1 мільёна чалавек, ці 79,23%. Другое месца заняў Адахан Мадумараў з 95 тысячамі галасоў (6,8%).

Па выніках рэферэндуму за ўзмацненне інстытута прэзідэнта прагаласавалі больш за 1,1 мільёна грамадзян, за парламенцкую форму праўлення - 152 тысячы, ці крыху менш за 11%, яшчэ 62 тысячы (4,5%) прагаласавалі супраць усіх форм праўлення.

6
Тэги:
Выбары, Кыргызстан