10 самых вядомых супоў свету

26
(абноўлена 15:29 06.04.2021)
  • Гаспача
  • Рамэн
  • Французскі цыбульны суп
  • Боршч
  • Буйабес
  • Том ям
  • Харчо
  • Чупе з крэветак
  • Місо-суп
  • Гарбузовы суп
Штогод 5 красавіка святкуецца Міжнародны дзень супа. Прапануем вам некалькі самых папулярных супоў свету.

Свята прыдумалі, каб падкрэсліць важнасць "першага" для здароўя чалавека. Але не спяшайцеся спакушацца! Далёка не ўсе супы карысныя.

Ва ўсе часы супчык быў адносна простым і танным спосабам запоўніць страўнік. Аднак сёння дыетолагі папярэджваюць: не варта захапляцца тлустым булёнам або пераваранай гароднінай - карысці тут не больш, чым шкоды.

І ўсё ж такі суп застаецца адной з галоўных страў у рацыёне чалавека. Рыхтуюць яго і самыя зорныя кухары, і простыя гаспадыні. А яшчэ ў супа ёсць "нацыянальнасць": дзякуючы гэтай страве турысты могуць лепш даведацца пра кухню і пра гісторыю той ці іншай краіны.

Суп ёсць у кожнай культуры народаў свету. У дзясятку самых вядомых супоў Sputnik Беларусь ўвайшлі такія кулінарныя шэдэўры, як французскі цыбульны, андалузскі гаспача, славянскі боршч, японскі рамэн, тайскі том ям, французскі буйабес, грузінскі харчо, перуанскі чупе і іншыя.

Чытайце таксама:

26
  • Гаспача
    © CC0 / Pexels / Ponyo Sakana

    Гаспача родам з іспанскай Андалусіі. Гэты лёгкі халодны суп з перацёртых у пюрэ таматаў і іншых свежай гародніны рыхтуецца і падаецца, як правіла, у гарачую пару года.

  • Рамэн
    © CC0 / Unsplash / Susann Schuster

    Рамэн - японская і кітайская страва з локшынай. Локшына і іншыя інгрэдыенты (яйкі, саленні і гародніна) варацца асобна ад булёна, у канцы ўсе "збіраецца" у адной місцы.

  • Французскі цыбульны суп
    © CC0 / Pixabay / laustkehlet

    Французскі цыбульны суп вядомы са старажытных часоў. Гэта пасерованая цыбуля ў булёне з сырам і грэнкамі. Часам туды дадаюць белае віно або херас і настойваюць перад падачай.

  • Боршч
    © CC0 / Pixabay / Artemis

    Боршч з задавальненнем гатуюць ў многіх краінах Усходняй Еўропы і лічаць сваёй нацыянальнай стравай. Рэцэптаў яго падрыхтоўкі - мноства, але галоўны інгрэдыент - буракі.

  • Буйабес
    © CC BY-SA 4.0 / Muesse / Bouillabaisse

    Буйабес, або марсельская вуха - гэта суп французскіх рыбакоў. Ён рыхтаваўся з рэшткаў нераспраданай рыбы. А сёння гэта вытанчаная страва з морапрадуктаў - прывілей дарагіх рэстаранаў, дзе цана за талерку даходзіць да 200 еўра.

  • Том ям
    © CC0 / Pexels / ธันยกร

    Том ям - кісла-востры суп з крэветкамі, курыцай, рыбай або іншымі морапрадуктамі родам з Лаоса і Тайланда. Асноўныя яго інгрэдыенты: лісце кафрскага лайма, галанга, перац чылі, леманграс, кінза, рыбны соус. Падаецца з рысам.

  • Харчо

    Харчо - нацыянальны грузінскі суп з ялавічыны з рысам, грэцкімі арэхамі і тклапІ або кіслым соусам ткемалі. Суп вельмі рэзкі, востры, з багаццем часныку і зеляніны.

  • Чупе з крэветак
    © CC0 / Pexels / cottonbro

    Чупе з крэветак (чупе дэ камаронес) - гэта сметанковы крэмавы суп-пюрэ з крэветкамі і кукурузай з Перу. Таксама пры яго падрыхтоўцы выкарыстоўваецца рыс, бульба, часнык, лайм і какосавае малако.

  • Місо-суп
    © CC0 / Pixabay / Яна Тикунова

    Місо-суп - традыцыйны суп японскай кухні з пасты місо, якая вырабляецца шляхам закісання соевых бабоў, рысу, пшаніцы з дапамогай спецыяльнага віду плесневых грыбоў. Паста разводзіцца ў гарачым булёне, дадаецца тофу, сушанае багавінне, іншыя інгрэдыенты. У Японіі лічыцца, што місо дапамагае папярэдзіць хваробу і ўмацаваць арганізм.

  • Гарбузовы суп
    © CC0 / Pixabay / RitaE

    Гарбузовы суп родам з Францыі ці Італіі, але даўно палюбіўся ва ўсім свеце. Яго рыхтуюць з гарбузоў з дабаўленнем мяккага сыру, сельдэрэю, траў. І абавязкова пасыпаюць гарбузовымі семкамі. Прыемнага апетыту!

Тэги:
дзень, кухня, фота

Самыя знакамітыя цыганы свету

20
(абноўлена 17:37 09.04.2021)
  • Рыта Хэйварт
  • Роні Вуд
  • Чарлі Чаплін
  • Оперная спявачка Ганна Нятрэбка
  • Элвіс Прэслі
  •  Спявак Філіп Кіркораў
  • Футбаліст Златан Ібрагімавіч
  • Пабла Пікаса
  • Галіна Вішнеўская
  • Эрык Кантана
  • Аксана Фандэра
  • Футбаліст Рыкарду Куарэжма з Партугаліі
  • Марышка Вераш
  • Акцёр, спявак і рэжысёр Мікалай Слічэнка
  • Спявак, удзельнік гурта Карані Аляксандр Берднікаў
Пабла Пікаса, Элвіс Прэслі, Чарлі Чаплін, Роні Вуд, Галіна Вішнеўская, Ганна Нятрэбка, Філіп Кіркораў, Златан Ібрагімавіч - усе гэтыя знакамітыя людзі маюць цыганскія карані.

Напярэдадні адзначаўся Міжнародны дзень цыган, Sputnik прапануе ўспомніць (а магчыма, даведацца ўпершыню), у якіх вядомых акцёраў, музыкаў, спартсменаў ёсць цыганская кроў.

Такіх людзей нашмат больш - нехта ганарыцца сваім паходжаннем, хтосьці хавае. А хтосьці і не ведае пра яго зусім, і толькі дзякуючы намаганням спадчыннікаў або журналістаў свет калі-небудзь даведаецца пра гэта.

Бо цыганы - адна з самых шматлікіх (каля 10 мільёнаў чалавек) этнічных меншасцяў у Еўропе. Іх называюць ром, рома, сінці, мануш, кале. Цыганы жывуць таксама ў Паўночнай Афрыцы, Паўночнай і Паўднёвай Амерыцы, Аўстраліі і ў краінах Блізкага Ўсходу. У СССР іх афіцыйна налічвалася 175,3 тысячы чалавек (перапіс 1970 года). У Расіі, па перапісу 2010 года, пражывае каля 220 тысяч цыган. У Беларусі, паводле перапісу 2019 года, каля сямі тысяч.

Глядзіце таксама:

20
  • Рыта Хэйварт
    © AP

    Першая "прынцэса Галівуда" 40-х Рыта Хэйварт, або Маргарыта Кармэн - так на самай справе звалі дзяўчыну - нарадзілася ў сям'і іспанскага танцора з цыганскімі каранямі. Каб трапіць у Галівуд, яна зрабіла некалькі пластычных аперацый, і ад іспанска-цыганскай знешнасці не засталося і следу.

  • Роні Вуд
    © AP / Rich Fury

    Ўдзельнік гуртоў The Rolling Stones і The Faces Роні Вуд паходзіць з цыганскай сям'і, ён вырас недалёка ад аэрапорта Хітроў з моцным жаданнем толькі граць музыку і маляваць.

  • Чарлі Чаплін
    © Public Domain / Национальный Медиа Музей - Daily Herald Archive

    Лічылася, што вялікі комік мінулага стагоддзя Чарлі Чаплін нарадзіўся на паўднёвым усходзе Лондана, а яго бацькі былі спевакамі з м'юзік-хола. Аднак у перадачы на ​​BBC, прысвечанай Чапліну, яго дзеці распавялі аб загадкавым лісце, які знайшлі ў скрыні стала. Аўтар - нехта Джэк - пісаў, што з'яўляецца сваяком Чапліна і абодва яны з цыганскай сям'і. Цяпер ліст захоўваецца ў музеі.

  • Оперная спявачка Ганна Нятрэбка
    © Sputnik / Евгения Новоженина

    Оперная спявачка Ганна Нятрэбка калісьці пусцілася ў скокі прама на опернай сцэне ў Зальцбургу. Нядзіўна, бо ў родзе бацькі Ганны - нашчадкавыя казакі, а ў мамы цыганскія карані.

  • Элвіс Прэслі
    © AP / HPM

    Кароль рок-н-ролу Элвіс Прэслі ніколі не казаў пра свае цыганскія карані, аднак вядома, што бацька музыканта па прозвішчы Прэслер паходзіў з цыганскага роду, які атабарыўся на тэрыторыі сучаснай Германіі ў XVIII стагоддзі.

  •  Спявак Філіп Кіркораў
    © Sputnik / Екатерина Чеснокова

    Спявак Філіп Кіркораў па бацьку - армянін (народжаны Крыкаран), а вось бабуля па маці, цыркавая артыстка, мела цыганскія карані.

  • Футбаліст Златан Ібрагімавіч
    © Sputnik / Алексей Филиппов

    Футбаліст Златан Ібрагімавіч, нападаючы французскага клуба "Пары Сен-Жэрмен" і капітан зборнай Швецыі, а таксама яе лепшы бамбардзір, чэмпіён Іспаніі ў складзе "Барселоны", нарадзіўся ў сям'і югаслаўскіх эмігрантаў. У бацькі футбаліста былі цыганскія карані, і таварышы па камандзе за гэта называлі Златана "lo Zingaro" (цыган).

  • Пабла Пікаса
    © AP

    Мастак, скульптар, графік, заснавальнік кубізму Пабла Пікаса ганарыўся сваімі цыганскімі генамі Гітана.

  • Галіна Вішнеўская
    © Sputnik / Юрий Абрамочкин

    У опернай спявачкі, народнай артысткі СССР Галіны Вішнеўскай маці была напалову цыганка, напалову полька - яна грала на гітары і спявала цыганскія рамансы. Яна кінула дачку зусім маленькай. Дзяўчынка хацела абавязкова кімсьці стаць, каб усе бачылі, якая яна. Стала вялікай спявачкай і жонкай геніяльнага Растраповіча.

  • Эрык Кантана
    © AP / Max Nash

    Футбаліст і акцёр Эрык Кантана заўсёды ганарыўся тым, што ў ягоных жылах цячэ кроў мануш - франкамоўных цыган. Пік кар'еры ў Кантана прыйшоўся на знаходжанне ў англійскім "Манчэстэр Юнайтэд". Кар'еру гульца ён завяршыў у 1997 годзе і перайшоў у разрад кінаакцёраў.

  • Аксана Фандэра
    © Sputnik / Михаил Мокрушин

    Рэжысёр, актрыса тэатра і кіно Аксана Фандэра нарадзілася ў Адэсе. Яе бацька - Алег Фандэра, акцёр, па нацыянальнасці - напалову ўкраінец, напалову цыган, маці - яўрэйка.

  • Футбаліст Рыкарду Куарэжма з Партугаліі
    © Sputnik / Алексей Филиппов

    Рыкарду Куарэжма - партугальскі футбаліст цыганскага паходжання, паўабаронца, гулец партугальскага клуба "Порту" і зборнай Партугаліі.

  • Марышка Вераш
    © CC0 / Joost Evers / Anefo

    Марышка Вераш - галандская спявачка, салістка папулярнага рок-гурта 70-х "Shocking Blue". Яе бацька, Лаёша Вераш, венгерскі цыган па нацыянальнасці, быў скрыпачом у цыганскім аркестры. Маці - руска-французскага паходжання, ураджэнка Германіі. У дзяцінстве Марышка спявала з цыганскім ансамблем, у якім працаваў яе бацька.

  • Акцёр, спявак і рэжысёр Мікалай Слічэнка
    © Sputnik

    Акцёр, спявак і рэжысёр тэатра "Ромэн" Мікалай Слічэнка - адзіны з цыган, хто быў уганараваны званнем Народны артыст СССР. Нарадзіўся ў сям'і аселых цыганоў-сэрваў. Самая вядомая яго роля ў кіно - у фільме "Вяселле ў Малінаўцы".

  • Спявак, удзельнік гурта Карані Аляксандр Берднікаў
    © Sputnik / Валерий Левитин

    Спявак, удзельнік гурта "Карані" Аляксандр Берднікаў ніколі не хаваў свайго паходжання і ганарыцца цыганскімі каранямі.

Тэги:
Філіп Кіркораў, Ганна Нятрэбка, Пабла Пікаса, цыганы

Улётнае цяпло: як атрымліваюць асалоду ад вясны у розных краінах

9
(абноўлена 17:37 09.04.2021)
  • Гаспадар выгульвае сабаку ў Клэпхэм Коман ў Лондане, Вялікабрытанія
  • Мужчына ў масцы прагульваецца ўздоўж клумбы нарцысаў ў парку Сефтон ў Ліверпулі
  • Людзі атрымліваюць асалоду ад цёплага надвор'я ў Лондане
  • Магнолія квітнее ў Каралеўскім батанічным садзе Кью ў Лондане
  • Мужчына чытае кнігу ў Рычманд-парку, Лондан
  • Людзі катаюцца на лодцы, гледзячы на ​​квітнеючыя сакуры, у парку Інакасіра ў Токіо
  • Адпачывальнікі атрымліваюць асалоду ад надвор'я ў садках палаца Хельбрун ў Зальцбургу, Аўстрыя
  • Людзі сядзяць перад фантанам у садзе Пале-Раяль у Парыжы
  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага і цёплага надвор'я на пляжы ў Ніцы, Францыя
  • Веласіпедыст праязджае міма квітнеючых крокусаў на беразе Дуная ў Лангенлебарне, Аўстрыя
  • Птушка чырвоны кардынал сядзіць на галінцы квітнеючага дрэва ў Нацыянальным дэндрарыі ў Вашынгтоне
  • Натоўп людзей атрымлівае асалоду ад сонца на беразе Сены ў Парыжы, Францыя
  • Мужчына фатаграфуе сабаку перад квітнеючай сакурай ў парку Інакасіра ў Токіо
  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонца перад Домам інвалідаў у Парыжы
  • Дзяўчаты купаюцца і загараюць ў Капенгагене, Данія
  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага надвор'я ў парку Буа дэ ла Камбрэ ў Бруселі
  • Людзі атрымліваюць асалоду ад цёплага надвор'я ў Капенгагенскай гавані
  • Жоўтае рапсавае поле ў Францыі
  • Закат ў цёплы вясновы дзень у Мадрыдзе
  • Людзі на штучным пляжы ў Лондане
  • Людзі на роварах падчас гарачага надвор'я ў Борнмуце, Вялікабрытанія
  • Людзі на пляжы ў сонечнае надвор'е ў Францыі
  • Дзяўчына пад квітнеючай вішняй на ўскраіне Амстэрдама
  • Цвіценне сакуры ў Вашынгтоне
  • Дзяўчына загарае на пляжы ў Ніцы
Нягледзячы на даволі суровую снежную зіму ў многіх краінах Паўночнага паўшар'я вясна наступіла раней, чым звычайна.

Абмежаванні па каранціну аслабілі, напрыклад, у Вялікабрытаніі, і людзі масава высыпалі на вуліцы з дзецьмі, сабакамі, роварамі, апанавалі паркі і пляжы. Урады астатніх краін Еўропы па-ранейшаму з усіх сіл спрабуюць стрымаць ўсплёск каронавіруса з дапамогай каранціну, аднак людзей цяжка ўтрымаць ад прагулак.

Глядзіце ў фотастужцы Sputnik Беларусь, як атрымліваюць асалоду ад па-сапраўднаму цёплых вясновых дзянькоў і квітнеючых садоў па ўсім свеце.

Чытайце таксама:

9
  • Гаспадар выгульвае сабаку ў Клэпхэм Коман ў Лондане, Вялікабрытанія
    © REUTERS / Tom Nicholson

    Гаспадар выгульвае сабаку ў Клэпхэм Коман ў Лондане, Вялікабрытанія

  • Мужчына ў масцы прагульваецца ўздоўж клумбы нарцысаў ў парку Сефтон ў Ліверпулі
    © AFP 2020 / OLI SCARFF

    Мужчына ў масцы прагульваецца ўздоўж клумбы нарцысаў ў парку Сефтон ў Ліверпулі, на паўночным захадзе Англіі. Абмежаванне па каранціну паслабляецца, гуртам да шасці чалавек дазволілі сустрэчы на ​​вуліцы.

  • Людзі атрымліваюць асалоду ад цёплага надвор'я ў Лондане
    © AP / Kirsty Wigglesworth

    Людзі атрымліваюць асалоду ад цёплага надвор'я ў Руісліп-Лідо ў Лондане. Чакаецца, што на гэтым тыдні тэмпература ў некаторых частках Вялікабрытаніі будзе значна вышэй.

  • Магнолія квітнее ў Каралеўскім батанічным садзе Кью ў Лондане
    © REUTERS / Tom Nicholson

    Магнолія квітнее ў Каралеўскім батанічным садзе Кью ў Лондане.

  • Мужчына чытае кнігу ў Рычманд-парку, Лондан
    © REUTERS / TOM NICHOLSON

    Мужчына чытае кнігу ў Рычманд-парку, Лондан.

  • Людзі катаюцца на лодцы, гледзячы на ​​квітнеючыя сакуры, у парку Інакасіра ў Токіо
    © AFP 2020 / PHILIP FONG

    Людзі катаюцца на лодцы, гледзячы на ​​квітнеючыя сакуры, у парку Інакасіра ў Токіо.

  • Адпачывальнікі атрымліваюць асалоду ад надвор'я ў садках палаца Хельбрун ў Зальцбургу, Аўстрыя
    © AFP 2020 / BARBARA GINDL

    Адпачывальнікі атрымліваюць асалоду ад надвор'я ў садках палаца Хельбрун ў Зальцбургу, Аўстрыя.

  • Людзі сядзяць перад фантанам у садзе Пале-Раяль у Парыжы
    © AFP 2020 / ALAIN JOCARD

    Людзі сядзяць перад фантанам у садзе Пале-Раяль у Парыжы.

  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага і цёплага надвор'я на пляжы ў Ніцы, Францыя
    © REUTERS / ERIC GAILLARD

    Сонечна і цёпла на пляжы ў Ніцы, Францыя.

  • Веласіпедыст праязджае міма квітнеючых крокусаў на беразе Дуная ў Лангенлебарне, Аўстрыя
    © AFP 2020 / HELMUT FOHRINGER

    Веласіпедыст праязджае міма квітнеючых крокусаў на беразе Дуная ў Лангенлебарне, Аўстрыя.

  • Птушка чырвоны кардынал сядзіць на галінцы квітнеючага дрэва ў Нацыянальным дэндрарыі ў Вашынгтоне
    © AFP 2020 / EVA HAMBACH

    Птушка чырвоны кардынал сядзіць на галінцы квітнеючага дрэва ў Нацыянальным дэндрарыі ў Вашынгтоне

  • Натоўп людзей атрымлівае асалоду ад сонца на беразе Сены ў Парыжы, Францыя
    © REUTERS / CHRISTIAN HARTMANN

    На беразе Сены ў Парыжы не праціснуцца.

  • Мужчына фатаграфуе сабаку перад квітнеючай сакурай ў парку Інакасіра ў Токіо
    © AFP 2020 / PHILIP FONG

    Мужчына фатаграфуе сабаку перад квітнеючай сакурай ў парку Інакасіра ў Токіо.

  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонца перад Домам інвалідаў у Парыжы
    © REUTERS / GONZALO FUENTES

    На лужку перад Домам інвалідаў у Парыжы поўна людзей.

  • Дзяўчаты купаюцца і загараюць ў Капенгагене, Данія
    © REUTERS / Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

    Дзяўчаты купаюцца і загараюць ў Капенгагене, Данія.

  • Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага надвор'я ў парку Буа дэ ла Камбрэ ў Бруселі
    © AFP 2020 / Laurie Dieffembacq / Belga

    Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага надвор'я ў парку Буа дэ ла Камбрэ ў Бруселі. Бельгія зрабіла больш жорсткім каронавірусныя абмежаванні, зачыніўшы школы і універсітэты з 29 сакавіка, фактычна падоўжыўшы велікодныя канікулы да трох тыдняў.

  • Людзі атрымліваюць асалоду ад цёплага надвор'я ў Капенгагенскай гавані
    © AFP 2020 / LISELOTTE SABROE

    Цёплае надвор'е ў Капенгагенскай гавані, Данія, выкліканая высокім атмасферным фронтам над Цэнтральнай Еўропай.

  • Жоўтае рапсавае поле ў Францыі
    © REUTERS / Stephane Mahe

    Жоўтае рапсавае поле ў Францыі.

  • Закат ў цёплы вясновы дзень у Мадрыдзе
    © REUTERS / Sergio Perez

    Закат ў цёплы вясновы дзень у парку Эль-Рэціра ў Мадрыдзе.

  • Людзі на штучным пляжы ў Лондане
    © AP / Kirsty Wigglesworth

    Людзі на штучным пляжы ў Лондане.

  • Людзі на роварах падчас гарачага надвор'я ў Борнмуце, Вялікабрытанія
    © REUTERS / Paul Childs

    Людзі на роварах падчас гарачага надвор'я ў Борнмуце, Вялікабрытанія.

  • Людзі на пляжы ў сонечнае надвор'е ў Францыі
    © REUTERS / Stephane Mahe

    Людзі атрымліваюць асалоду ад сонечнага і цёплага надвор'я на пляжы ў Сэн-Брэвен-ле-Пэн, Францыя.

  • Дзяўчына пад квітнеючай вішняй на ўскраіне Амстэрдама
    © AP / Peter Dejong

    Дзяўчына пад квітнеючай вішняй на ўскраіне Амстэрдама.

  • Цвіценне сакуры ў Вашынгтоне
    © AFP 2020 / MANDEL NGAN

    Цвіценне сакуры ў Вашынгтоне. Цёплае надвор'е, якое ўсталявалася ў апошнія некалькі дзён, прывяло да таго, што кветкі зацвілі раней, чым чакалася.

  • Дзяўчына загарае на пляжы ў Ніцы
    © REUTERS / Eric Gaillard

    Дзяўчына загарае на пляжы ў Ніцы.

Тэги:
краіна, зіма, вясна, цяпло
Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

31
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Вялікі пост перад Вялікаднем - час пакаяння і малітвы. Дасягненню асаблівага духоўнага стану ў гэты перыяд дапамагае і абмежаванне ў ежы: адмова ад мяса, малочных прадуктаў і яек.

Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.

Што такое Вялікі пост для манахаў

Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".

Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, ​​а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Старэйшая па трапезнай манашка Лія

Якія посныя стравы рыхтуюць у манастыры

Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.

У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.

"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Коліва

У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.

На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).

На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Дранікі ў пост гатуюць з бульбы і цыбулі, трохі соляць і пякуць на раслінным алеі

Дэсерты ў пост

"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.

Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.

У чым сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы

"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

Чытайце таксама:

31