Нутрыцыёлаг Кацярына Дзідык

Дзідык: як правільна сушыць і замарожваць агародніну, садавіну і ягады на зіму

9
(абноўлена 13:20 10.11.2018)
Нутрыцыёлаг Кацярына Дзідык дае рэкамендацыі аб тым, як правільна праводзіць замарозку і сушку садавіны, ягад і агародніны на зіму, каб максімальна захаваць іх карысныя ўласцівасці.

Ураджай яблыкаў у Беларусі сёлета небывалы. Традыцыйна частка яблычнага багацця ў гаспадынь ідзе на нарыхтоўкі - хатняе варэнне, кампоты, сокі. Аднак вядома, што пры тэрмічнай апрацоўцы - варэнні або тушэнні - вялікая частка карысных элементаў знішчаецца.

Выхадам з такой сітуацыі можа стаць замарожванне любімай садавіны, ягад і агародніны, але праводзіць яе трэба правільна, каб захаваць усе карысныя элементы, распавяла на радыё Sputnik Малдова нутрыцыёлаг Кацярына Дзідык.

"Добра выкарыстоўваць шокавае замарожванне, яго, дарэчы, можна выкарыстоўваць і дома, сучасныя халадзільнікі маюць такі спосаб замарожвання. У гэтым выпадку замарожванне адбываецца настолькі хутка і пры вельмі высокіх тэмпературах, якія не даюць разбурацца структуры і крышталічнай рашотцы карысных рэчываў, якія знаходзяцца ў ягадах і садавіне. Я падтрымліваю гэта значна больш, чым варэнне ці тушенне. Тэрмічная апрацоўка разбурыць нашмат больш, чым замарожванне", - кажа Дзідык.

Напрыклад, калі з яблыкаў або маліны зварыць варэнне, вітамінаў у ім будзе ў разы менш, чым у тым выпадку, калі ягады і плады замарозіць, адзначае спецыяліст. Ягады, дарэчы, можна для зручнасці захоўвання перацерці і замарозіць у цёртым выглядзе без цукру або мёда.

Яшчэ адзін спосаб нарыхтоўкі садавіны, ягад і агародніны на зіму, пры якім у іх захоўваецца дастатковая колькасць вітамінаў, гэта сушка. Такім чынам многія гаспадыні нарыхтоўваюць не толькі традыцыйныя яблыкі, але таксама грушы, слівы, вінаград і дыні, распавядае нутрыцыёлаг.

Фрагмент гутаркі з нутрыцыёлагам Кацярынай Дзідык слухайце на радыё Sputnik Беларусь.

Чытайце таксама:

9
Каментары