Экс-віцэ-прэм'ер рэспублікі Уладзімір Сямашка

Сямашка распавёў аб прынцыповых пытаннях, якія тычацца дарожных карт

22
(абноўлена 14:44 20.11.2019)
Беларусь і Расея цалкам ўзгаднілі 21 дарожную карту па інтэграцыі, але засталіся самыя прынцыповыя пытанні.
Семашко рассказал о принципиальных вопросах, касающихся дорожных карт

Энергетычны блок, падатковае заканадаўства і доступ на ўзаемныя рынкі - сістэмаўтваральныя пытанні, якія засталося ўзгадніць бакам па саюзнай інтэграцыі, распавёў кіраўнік беларускай дыпмісіі Уладзімір Сямашка. Разам з тым ён выказаў спадзяванне, што кампраміснае рашэнне напэўна знойдзецца.

"У сваім жыцці, працуючы міністрам энергетыкі, віцэ-прэм'ерам, першым віцэ-прэм'ерам урада, мне ўжо давялося блізкія эпапеі, такія падзеі разы чатыры перажываць. Гэта ўжо пятая, напэўна, у маім жыцці. І ў рэшце рэшт здаровы сэнс трыумфаваў, мы заўсёды знаходзілі "развязкі". Думаю, мы і цяпер знойдзем гэтыя развязкі. І калі мы гэта вырашым, то гэта (і я не высокім стылем гэта кажу) сапраўды вызначыць лёс Саюзнай дзяржавы на бліжэйшыя некалькі дзесяцігоддзяў", - адзначыў Сямашка.

Каментар пасла Беларусі ў Расіі Уладзімера Сямашкі слухайце ў аўдыёзапісы на радыё Sputnik Беларусь.

22
Тэги:
Беларусь, Расія, Уладзімір Сямашка
Мацюк: паспрабуем падняць са дна пад Выбаргам 45-тонныя гістарычныя калоны

Мацюк: паспрабуем падняць са дна пад Выбаргам 45-тонныя гістарычныя калоны

6
(абноўлена 17:12 23.09.2020)
Унікальная падводная аперацыя па ўздыме гістарычных калон для Эрмітажа пройдзе ў бліжэйшы час, распавёў Sputnik прафесійны дайвер Ігар Мацюк.
Матюк: мы попробуем поднять со дна Выборгского залива 45-тонные исторические колонны Мотюк

Аўтаномная некамерцыйная арганізацыя "Нацыянальнае аварыйна-выратавальнае агенцтва", якая на працягу 20 гадоў займаецца складанымі ўздымамі тэхнікі з любых вадаёмаў, уключаючы акіяны, пачынае працу па ўздыме ўнікальных, гістарычных калон з дна Выбаргскага заліва паблізу мыса "Бычыная галава". Пра гэта распавёў радыё Sputnik кіраўнік агенцтва, прафесійны дайвер Ігар Мацюк.

"Да нас звярнулася кіраўніцтва Эрмітажа горада Выбарга з прапановай падняць са дна гістарычныя калоны, якія калісьці былі выраблены ў каменяломнях Выбарга і прызначаліся для аднаго з сабораў Санкт-Пецярбурга. Судна, якое іх перавозіла, затанула. Дзве калоны па 45 тон, а таксама велізарныя каменныя блокі. Гэта будзе сапраўды ўнікальная аперацыя", - паведаміў Мацюк.

Да цяперашняга часу кампаніяй паднята больш за 120-ці адзінак ваенна-гістарычнай і баявой тэхнікі. Поспех дадзенай аперацыі мае не толькі тэхнічнае, але і культурнае значэнне, бо перад людзьмі паўстане гістарычнае сведчанне больш чым 200-гадовай даўніны, якое прадэманструе майстэрства рускіх людзей, якія здолелі стварыць такі тэхнічны цуд, пацвердзіў радыё Sputnik дырэктар Эрмітажа г. Выбарга Аляксандр Касценка.
"Мы доўга вывучалі падобныя калоны ў піцерскіх храмах, уключаючы Ісаакіеўскі і Казанскі саборы, ідэю іх ўздыму падтрымаў генеральны дырэктар Эрмітажа Міхаіл Піятроўскі, так што будзем падымаць Выбаргскага калоны і размяшчаць на кансервацыю", - сказаў Касценка.

Каментар Ігара Мацюка і Аляксандра Касценкі слухайце ў аўдыёзапісы на радыё Sputnik Беларусь.

6
Тэги:
дайвінг
Расійскі палітычны эксперт Станіслаў Бышок

Бышок: так, як раней, у Беларусі ўжо не будзе

19
(абноўлена 16:03 23.09.2020)
Чаму інаўгурацыя Лукашэнкі прайшла не "як заўсёды", разважае расійскі палітычны эксперт Станіслаў Бышок.
Бышок: так, как раньше в Беларуси уже не будет

Прэзідэнт Беларусі Аляксандр Лукашэнка 23 верасня ўступіў у пасаду на новы прэзідэнцкі тэрмін і прыняў прысягу ў Палацы Незалежнасці. Падчас правядзення мерапрыемства трымалася ў таямніцы, а прэс-сакратар кіраўніка дзяржавы Наталля Эйсмант сёння ў каментары РІА "Новости" заявіла, што "бліжэй да часу інаўгурацыі мы вам абавязкова паведамім".

Пра прычыны правядзення інаўгурацыі ў таемным фармаце разважае вядомы расійскі эксперт, выканаўчы дырэктар Міжнароднай маніторынгавай арганізацыі GIS-EMO Станіслаў Бышок.

"Інаўгурацыя насіла характар спецаперацыі з відавочнай мэтай - апярэдзіць падзеі і выбіць глебу з-пад ног пратэстоўцаў. Аднак, беларуская палітычная дынаміка не завяршаецца, пакуль незразумела ў якіх формах яна будзе праяўляцца, але ясна адно: так, як раней ужо не будзе", - мяркуе эксперт.

Масавыя пратэстныя акцыі апазіцыі пачаліся па ўсёй Беларусі 9 жніўня пасля выбараў прэзідэнта, на якіх, паводле звестак ЦВК, перамог Лукашэнка (і набраў 80,1% галасоў). Апазіцыя лічыць, што на выбарах перамагла Святлана Ціханоўская (па дадзеных ЦВК, у яе крыху больш за 10% галасоў).
Каментар палітычнага эксперта Станіслава Бышка слухайце ў аўдыёзапісы на радыё Sputnik Беларусь.

19
Тэги:
інаўгурацыя, Аляксандр Лукашэнка
Авечкі

Кухня нашых продкаў: вучымся гатаваць бараніну

0
(абноўлена 11:41 24.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская дзеліцца, як выбіраць мяса і гатаваць з яго смачныя і пажыўныя стравы.

Раней на Беларусі не было сем’яў, якія не гадавалі б авечак. Гэтая хатняя жывёла была крыніцай не толькі мяса, але і воўны, а невялікая колькасць цёплых дзён патрабавала наяўнасці цёплага адзення.

Са скур авечак шылі зімовую вопратку, з воўны пралі ніткі, ткалі посцілкі, выраблялі іншае суконнае адзенне. Таму бараніна на стале і беднага, і заможнага беларуса была звыклай з’явай, гатаваць яе ўмела кожная добрасумленная гаспадыня.

Як выбіраць бараніну

Аўтарка Першай беларускай кулінарнай кнігі "Літоўская кухарка" Вінцэнта Завадская раіла выбіраючы бараніну, звяртаць увагу на колер мяса: яно павінна быць ярка-чырвоным з белым тлушчам.

"Каб бараніна была мяккая і сакавітая, яе апарваюць гарачым воцатам, марынуюць некалькі дзён у кіпячоным з карэннямі воцаце або закопваюць на дзень-два ў зямлю. Розныя гатункі мяса патрабуюць рознага часу для прыгатавання. Адвараная бараніна гатуецца 2-2,5 гадзіны, смажаць бараніну – 2-3 гадзіны. Варта памятаць, што мяса маладых жывёл больш карыснае і смачнейшае за мяса старых, а мяса, якое нейкі час паляжала, лепшае ў спажыванні, чым мяса жывёл толькі што забітых. Лепей засвойваецца мяса, прыгатаванае на не вельмі моцным агні".

Булён з бараніны

Інгрыдыенты:

  • 600 г бараніны (грудзінкі)
  • 2 цыбуліны
  • Лаўровы ліст
  • Соль
  • Перац

Як гатаваць:

Пажадана свежую (не ахалоджаную) грудзінку барана парэзаць, прамыць, скласці ў чыгун або кацёл, заліць халоднай вадой і паставіць на агонь. Калі булён закіпіць, зняць пену, дадаць соль, перац, у канцы варкі лаўровы ліст.

Падаць булён на стол, уклаўшы ў кожную талерку па кавалачку мяса, пасыпаць зялёным кропам, пятрушкай ці дробна нарэзанай цыбуляй. Ядуць булён з хлебам, мучнымі блінамі або піражкамі.

Бараніна, тушаная з часнаком

Інгрыдыенты:

  • 1 кг мяса
  • 1 кг морквы
  • 2 цыбуліны
  • 1 галоўка часнаку
  • 80 г сырога курынага тлушчу
  • Лаўровы ліст
  • Соль

Як гатаваць:

Падрыхтаваную бараніну нарэзаць невялікімі кавалкамі разам з косткамі, пакласці ў жароўню і перамяшаць з нацёртнай на буйной тарцы морквай і нарэзанай цыбуляй. Дадаць курыны тлушч, уліць вады або курынага булёну і тушыць да мяккасці мяса. У канцы тушэння пакласці лаўровы ліст і здробнены часнок.

Падаць з варанай бульбай і салёнымі агуркамі.

Грудзінка з кменавым соусам ад Вінцэнты Завадскай

Інгрыдыенты:

  • 2 барановыя грудзінкі
  • 1 морквіна
  • 1 корань пятрушкі
  • 1 цыбуліна
  • 1 карняплод сельдэрэю
  • 0,5 парэю
  • 1 ст лыжка масла
  • 1 ст лыжка мукі
  • 2 чайныя лыжачкі кмену
  • Соль
  • 1 ст лыжка цукру
  • 2 ст лыжкі воцату

Як гатаваць:

Зварыць у падсоленай вадзе да мяккасці грудзінку з карэннем. Растапіць масла, памешваючы падрумяніць у ім муку. Калі мука пацямнее, дадаць кмен, цукар, развесці гэта юшкай, у якой варылася грудзінка, уліць моцны воцат і закіпяціць. Калі соус стане густы, нарэзаць грудзінку на кавалкі і заліць ім.

0
Тэги:
беларуская кухня, Ларыса Мятлеўская
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі