Праваслаўныя вернікі адзначаюць сёння Дзень Пятра і Паўла

© Sputnik / Максим Богодвид / Перайсці ў медыябанкПраваслаўныя вернікі адзначаюць сёння Дзень Пятра і Паўла
Праваслаўныя вернікі адзначаюць сёння Дзень Пятра і Паўла - Sputnik Беларусь
Падпісацца
У гэты дзень вернікі шануюць памяць двух святых апосталаў, вучняў Ісуса Хрыста, якія прынялі пакутніцкую смерць за веру.

Працяглы гадовы Пятроў пост завяршаецца 11 ліпеня, менавіта за гэтыя 38 дзён праваслаўныя хрысціяне падрыхтоўваюцца да свята першавярхоўных Пятра і Паўла, якія, паводле падання, памерлі 12 ліпеня з розніцай у адзін год. Акрамя таго, менавіта 12 ліпеня мошчы святых апосталаў былі перанесены ў катакомбы святога Себасцьяна.

Помнік Еўфрасінні Полацкай - Sputnik Беларусь
Як выглядала Еўфрасіння Полацкая: іканаграфія святой

Дзень святых апосталаў Пятра і Паўла ў праваслаўі - вялікае непераходзячае свята, гэта значыць, яно заўсёды адзначаецца ў адзін і той жа дзень.

Для ўсяго праваслаўнага свету гэтыя двое апосталаў па праве лічацца прыкладамі цвёрдасці, розуму, пакаяння і веры.

І хоць смерць абодва апосталы прынялі ў адзін дзень, іх шляхі да Хрыста вельмі моцна адрозніваюцца.

Апостал Пётр

Да таго, як Пётр быў прызваны стаць адным з дванаццаці вучняў Ісуса Хрыста, ён быў рыбаком і насіў імя Сымон. Сярод усіх вучняў менавіта ён быў прызнаны годным стаць галоўным апосталам - Пётр быў самым адданым вучнем Сына Божага.

Жыццё Пятра стала прыкладам для ўсяго праваслаўнага свету: калі Ісуса Хрыста арыштавалі і судзілі, Пётр тройчы ў страху быць узятым пад арышт адрокся ад настаўніка. Сам Хрыстос прадказаў гэтыя падзеі яшчэ падчас Апошняй Вячэры.

Фотоздымкі храмаў Віцебшчыны, зробленыя Васілем Беляковым - Sputnik Беларусь
Храмы Віцебшчыны можна ўбачыць, не пакідаючы Мінск

У Евангелле пра гэта сказана так: "Гасподзь! З Табой я гатовы і ў турму, і на смерць ісці. Але Ён сказаў: кажу табе, Пётр, не заспявае певень сёння, як ты тройчы адрачэшся, што не ведаеш Мяне".

Як толькі заспяваў певень, Пётр згадаў пра прароцтва і пакаяўся, за што быў дараваны Госпадам.

Апостал Пётр прыняў пакутніцкую смерць: ён вярнуўся ў Рым, дзе быў схоплены і пакараны. Паводле падання, Пётр папрасіў крыжаваць яго ўніз галавой, бо лічыў сябе нявартым такой жа смерці, як у Хрыста.

Апостал Павел

А Павел з'яўляецца прыкладам таго, як чалавек, які супраціўляўся веры, паверыў у пропаведзі Госпада.

У свеце ён быў заўзятым ганіцелем хрысціян і насіў імя Саўл. Пры зямным жыцці Ісуса яны з Паўлам не сустракаліся: апостал звярнуўся да Госпада па дарозе ў Дамаск, дзе збіраўся ўладкаваць чарговыя ганенні паслядоўнікаў. Уваскрослы Хрыстос з'явіўся да Паўла і звярнуўся са словамі: "Саўле, Саўле, што мя гоніш". Калі ж мужчына пацікавіўся ў Госпада, хто ён, Ісус адказаў: "Я Ісус, якога ты гоніш".

Пасля гэтых падзей апостал адправіўся ў Ерусалім, дзе пазнаёміўся з іншымі вучнямі.

Павел прыняў таксама пакутніцкую смерць: яго галаву адсеклі мячом. Яго не пакаралі смерцю з дапамогай расьпяцця, так як Павел быў адукаваным чалавекам, у яго былі правы рымскага грамадзяніна. Разам з ім загінула і яго жонка.

Сёння двух апосталаў Пятра і Паўла царква паважае непадзельна - жыццё гэтых святых з'яўляецца сімвалам таго, што нягледзячы на жыццёвы шлях, узровень адукацыі і іншыя фактары, любы чалавек можа прыйсці да веры і Бога.

Народныя традыцыі ў Пятроў дзень

Вернікі ў гэты дзень ідуць на службу ў царкву - у храмах здзяйсняецца святочная літургія. Існуе таксама шэраг народных традыцый, напрыклад, на стале ў абед абавязкова ёсць рыба, так як Пётр з'яўляецца заступнікам ўсіх рыбакоў. Таксама продкі не працавалі ў гэты дзень: гаспадыні прыбіраліся ў дамах і ўпрыгожвалі пакоі за некалькі дзён да свята.

Стужка навiн
0