Верніца падчас набажэнства ў свята Дабравешчання Прасвятой Багародзіцы

Дабравешчанне 2021: што можна і што нельга рабіць

42
(абноўлена 09:18 07.04.2021)
Прыкметы, традыцыі і парады, як правільна правесці вялікае царкоўнае свята - у спецыяльнай даведцы Sputnik.

Дабравешчанне Прасвятой Багародзіцы - адно з 12 важных праваслаўных свят. У 2021 годзе яго адзначаюць у сераду, 7 красавіка.

Светлы і радасны дзень Дабравешчання напрамую звязаны з добрай весткай. Гэтае свята - царкоўны ўспамін пра цудоўную з'яву, якая прыйшла да Дзевы Марыі ў асобе архангела Гаўрыіла, што абвясціў аб хуткім нараджэнні Хрыста Збавіцеля.

Сімвалам свята па гэты дзень называюць белую лілею - знак урадлівасці, бязгрэшнай чысціні і ўсёабдымнай любові.

У дзень Дабравешчання праваслаўныя вернікі наведваюць святочныя службы ў цэрквах і нават дапускаюць нязначныя, але прыемныя паслабленні ў меню Вялікага посту. У гэты дзень дазволена есці рыбу і морапрадукты.

Што можна, а што нельга рабіць у Дабравешчанне:

  • у гэты дзень трэба забыць пра мітусню і бытавых справах і прысвяціць дзень святу;
  • нельга выконваць цяжкую фізічную працу;
  • у гэты час забаронена шыць, стрыгчыся і рабіць прычоскі;
  • не варта даваць у доўг: нават простая соль, якую вы ўзялі ў суседа, абяцае няўдачу;
  • у гэты дзень таксама не рэкамендуецца ажаніцца.

Прыкметы Дабравешчання

Па надвор'і на свята судзілі пра ўраджай і характар будучага лета.

Самыя папулярныя прыкметы дня:

  • цёплае і добрае надвор'е - ураджай будзе багаты, а лета цёплае;
  • дажджлівае Дабравешчанне прынясе грыбное лета;
  • калі ластаўкі не лятаюць - наступяць халады і позняе лета;
  • якое надвор'е ў дзень Дабравешчання - такое будзе і на Вялікдзень;
  • навальніца - на ўраджай арэхаў, мароз - агуркоў.

Чытайце таксама:

42
Тэги:
царкоўнае свята, свята, парады, традыцыі, Прыкметы, Дабравешчанне Прасвятой Багародзіцы
Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

31
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Вялікі пост перад Вялікаднем - час пакаяння і малітвы. Дасягненню асаблівага духоўнага стану ў гэты перыяд дапамагае і абмежаванне ў ежы: адмова ад мяса, малочных прадуктаў і яек.

Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.

Што такое Вялікі пост для манахаў

Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".

Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, ​​а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Старэйшая па трапезнай манашка Лія

Якія посныя стравы рыхтуюць у манастыры

Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.

У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.

"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Коліва

У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.

На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).

На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Дранікі ў пост гатуюць з бульбы і цыбулі, трохі соляць і пякуць на раслінным алеі

Дэсерты ў пост

"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.

Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.

У чым сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы

"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

Чытайце таксама:

31

Памятка поснікам: чым замяніць скаромныя прадукты

236
(абноўлена 10:16 09.04.2021)
Працягласць Вялікага посту сем тыдняў. Ён – найважнейшы са шматдзённых пастоў, які рыхтуе хрысціян да годнай сустрэчы свята Уваскрэсення Хрыстовага. Памятка для поснікаў – у інфаграфіцы Sputnik.
Чым замяняць падчас посту скаромныя прадукты
© Sputnik

У гэтым годзе Вялікі пост пачаўся 15 сакавіка і будзе доўжыцца да 1 траўня. Для вернікаў праваслаўных гэтыя 48 дзён - доўгі і цяжкі перыяд ачышчэння цела і душы. Якімі поснымі прадуктамі можна замяніць скаромную ежу ў перыяд Вялікага посту, каб харчаванне было збалансаваным і карысным для арганізма - у інфаграфіцы Sputnik.

Сем тыдняў цялеснага і душэўнага посту ўключаюць у сябе Святую Чатырохдзесятніцу і Страсную сядміцу - перадвелікодны тыдзень, які пачынаецца пасля Вербнай нядзелі і доўжыцца да самага Вялікадня.

Кожны тыдзень Вялікага посту мае сваю назву і асаблівае напаўненне:

  • Урачыстасць праваслаўя (з 15 па 21 сакавіка). У першы тыдзень ушаноўваецца перамога над іканаборствам. Надаецца асаблівая павага ва ўспамінах да імператрыцы Феадоры Канстантынопальскай, якая аднавіла шанаванне абразоў у храмах, пасля забароны, што адбылася ў VIII стагоддзі.
  • Тыдзень Свяціцеля Рыгора Паламы (з 22 па 28 сакавіка). У другую сямідзёнку пачытаюць гэтага Свяціцеля за моц яго вучэнне і перамогу ў тэалагічных спрэчках, у якіх святы паказаў усеаб’емную сувязь паміж Богам і светам.
  • Крыжапаклонны тыдзень (з 29 сакавіка па 4 красавіка). Зыходзячы с назвы трэцяга вялікапоснага тыдня, у гэты перыяд праваслаўныя пакланяюцца Крыжу.
  • Тыдзень Прападобнага Яна Лесвічніка (з 5 па 11 красавіка). Азначаны святы ўяўляе сабою моцны прыклад посту і духоўнага жыцця, з якім павінен суадносіцца сумленны хрысціянін не толькі ў чацвёрты вялікапосны тыдзень.
  • Тыдзень Прападобнай Марыі Егіпецкай (з 12 па 18 красавіка). Святую Марыю Егіпецкую на пятым вялікодным тыдні ўшаноўваюць за тое, што яна цераз прытрымліванне ўзмоцненага посту змагла пазбавіцца ад распуства ў жыцці.
  • Тыдзень, прысвечаны ўваходу Гасподняга ў Іерусалім (з 19 па 25 красавіка). Шосты тыдзень посту адзначаецца падзеяй уезду Хрыста у горад Іерусалім. Гэтая сямідзёнка таксама носіць назву "тыдзень ваій", што паходзіць ад слова "вайя" - лісце пальмы, якім высцілалі шлях Збавіцеля перад Іерусалімам. На Вербную нядзелю ў славянскіх краінах замест пальмавых лістоў ужываюць галінкі вярбы.
  • Страсная сядміца (з 26 красавіка да Вялікдня). У сёмы тыдзень посту ўзгадваюць апошнія дні зямнога жыцця, смерці і пахавання Ісуса Хрыста.

Духоўная частка Вялікага посту заключаецца ў малітвах, пакаянні, а таксама ўстрыманні і барацьбе з асабістымі слабасцямі і ўсім, што адцягвае ад Бога.

Што ж тычыцца фізічнага боку - на працягу сарака васьмі дзён варта абмежаваць сябе ад скаромнай ежы, напрыклад: мяса, малака, яек - ежы жывёльнага паходжання.

Выхадныя дні - субота і нядзеля не з'яўляюцца строга нішчымнымі. У гэтыя дні царквой дазволена ўжываць ежу, прыгатаваную на алеі.

Святары падкрэсліваюць, што не варта ўспрымаць Вялікі пост як дыету, так як ўстрыманне ад ежы павінна абавязкова суправаджацца малітвамі і быць накіраваным на ачышчэнне душы. Таксама кожны чалавек сам павінен вызначыць, якая мера ўстрымання з'яўляецца неабходнай, у адпаведнасці з фізічным здароўем тых, хто поснічае.

Парады па харчаванню для тых, хто хоча прытрымлівацца Вялікага посту - у інфаграфіцы Sputnik.

236
Тэги:
Праваслаўе, Рэлігія, Увесь свет
Тэмы:
Посцім смачна: самыя цікавыя і смачныя рэцэпты