Удзельнікі Ты супер! Вера Ярошык і Максім Гнацюк падымаюць куфлі з сокам ў малдаўскім рэстаране

Шашлык з бульбы: як беларуская ўдзельніца "Ты супер!" стала фуд-блогерам

39
(абноўлена 13:40 16.03.2018)
Удзельнікі міжнароднага вакальнага конкурсу даведаліся, як гатуюць нацыянальную кухню іх краін у Маскве.

МАСКВА, 16 сак — Sputnik, Цімур Селіванаў. Удзельнікі міжнароднага вакальнага конкурсу "Ты супер!" сталі фуд-блогерамі. Максім Гнацюк з Малдовы і Вера Ярошык з Беларусі адправіліся ў маскоўскія рэстараны малдаўскай і беларускай кухні, каб даведацца, як гатуюць іх родныя стравы за мяжой.

Мала дываноў і падушак

Малдаўскі рэстаран схаваўся ў падвале пасольства Малдовы. Максім успамінае: тут ён бываў падчас першага прыезду ў Маскву. Тады юнага спевака запрасілі выступіць на калядным канцэрце.

Веру і Максіма сустракае гаваркі парцье ў традыцыйнай вопратцы — белай кашулі і камізэльцы, расшытых рознакаляровымі ўзорамі. Прама ля ўваходу — паліцы з варэннем, марынаванай гароднінай і віном.

Максім па-гаспадарску аглядае залу і тут жа адзначае:

"Нешта тут не так! На сценах занадта шмат карцін. А галоўны атрыбут малдаўскага дома — гэта дываны і дэкаратыўныя падушкі".

Вера и Максим обсуждают плацинду
© Sputnik Тимур Селиванов
Вера і Максім абмяркоўваюць плацінду

Вера просіць калегу па конкурсе зарыентаваць яе ў меню — яна з малдаўскай кухняй не знаёмая. Але і Максім губляецца, калі бачыць некаторыя пункты:

"Не ведаю, што такое закуска "Дойна". Ёсць народная песня з такой назвай, але аб страве я нічога не чуў. Падобна на тое, што я дрэнна ведаю Малдову!".

Зрэшты, ён адразу ж рэабілітуецца і дае невялікую лекцыю аб плаціндах — пірагах з пластовага цеста, і мамалызе — кукурузнай кашы. Іх дзеці і вырашаюць абраць, а афіцыянтка раіць Веры паспрабаваць міцітэі — каўбаскі з сечанага мяса.

Ядомы куток радзімы

Неўзабаве стравы прыносяць, Максім і Вера прыступаюць да дэгустацыі. Плацінда падабаецца абодвум, а Максім нават прыпраўляе свой водгук лінгвістыкай:

"Вядома, тварог і ў Афрыцы тварог, але густ у яго — як на радзіме! Дагадзілі. Дарэчы, тут у меню ёсць плацінды і з тварагом, і з брынзай — а на малдаўскай мове гэта адно і тое ж слова".

Мамалыга красуецца на талерцы ў асяроддзі брынзы, смятаны і амлета з зялёнай цыбуляй, але Вера катэгарычна адмаўляецца яе есці: "Яна падобная на манную кашу, а я яе ненавіджу!". Максім рэагуе спакайней: мамалыга яму добра знаёмая.

Затое міцітэі прыйшліся беларусачцы да спадобы, і яна з задавальненнем з'ядае каўбаскі, падзяліўшыся з хлопчыкам. Як падказвае Максім, міцітэі — частыя госці малдаўскага стала, а не дэлікатэс.

Мамалыга красуется на тарелке в окружении брынзы, сметаны и омлета с зеленым луком
© Sputnik Тимур Селиванов
Мамалыга красуецца на талерцы ў асяроддзі брынзы, смятаны і амлета з зялёным лукам

На правах карэннага малдаваніна ён падводзіць вынік: "Розніцы ў густах я не адчуў, усе стравы былі прыгатаваныя "па канону". Быў рады, што знайшоў куток сваёй радзімы на расійскай зямлі!".

Таямніца беларускага шашлыка

Да наступнага, беларускага рэстарана Вера і Максім ідуць пешшу — каб паспець хоць ледзь-ледзь прагаладацца. Па дарозе дзяўчынка памінае добрым словам галоўны нацыянальны прадукт: "Наша кухня — амаль такая ж, як і руская. Хіба што бульбачка смачней".

Антураж унутры рэстарана вытрыманы ў нацыянальным стылі: "Абсталяванне падобнае на беларускі музей — ўпрыгажэнні з саломы на вокнах, вышытыя ручнікі на сталах. Сучасныя беларусы, вядома, не жывуць у такіх дамах", — каментуе Вера.

Удзельнікі "Ты супер!" выбіраюць адну на дваіх — набор шашлыкоў "Беларускі гасцінец". Афіцыянт мучыцца, не ў сілах растлумачыць, чаму шашлык сталі беларускім стравай, але разгадка прыходзіць неўзабаве. Побач з традыцыйным мясам на шампурах красуюцца кавалкі бульбы ў мундзіры, пракладзеныя салам.

За белорусским шашлыком
© Sputnik Тимур Селиванов
За беларускім шашлыком

План "Б" — блогінг

Дзеці фатаграфуюць мяса-бульбяное багацце, каб пахваліцца перад сябрамі, і бяруцца за відэльцы. За ежай Вера распавядае пра сябе: "Калі я думала пра сваю будучыню, мне ў галаву не прыходзіла нічога, акрамя музыкі. Я не бачыла сябе ні юрыстам, ні эканамістам, ні якім-небудзь тэхнаром — гэта не маё.

Слухаю замежную поп-музыку, Арыяну Грандэ, напрыклад. А вось рок не люблю — раздражняе. Першы свой кліп я хачу зняць так, каб у ім распавядалася нейкая гісторыя".

Максім таксама думае аб кар'еры музыканта, але на ўзбраенні ў яго ёсць і план "Б":

"Я два гады займаюся влогам на YouTube, у мяне ўжо амаль тры тысячы падпісчыкаў. Для бяльцоў гэта нядрэнна. Нядаўна я зрабіў відэа з удзельнікамі "Ты супер!", узяў у іх кароткія інтэрв'ю. Дарэчы, некаторыя сакрэты здымкі я ўбачыў тут, на праекце".

Другі рэстаран за дзве гадзiны даецца дзецям з цяжкасцю, увесь шашлык у іх ужо не змяшчаецца. Яны просяць афіцыянта сабраць страву з сабой і адпраўляюцца дадому, на базу адпачынку. Першае выпрабаванне на суровым шляху фуд-блогінга Максім і Вера прайшлі з гонарам.

39
Тэги:
Конкурс "Ты супер!", Нацыянальная кухня, Масква, Расія
По теме
Конкурс НТБ и Sputnik "Ты супер!"
Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

Вялікі пост: якія стравы рыхтуюць у Свята-Елісавецінскім манастыры

35
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Вялікі пост перад Вялікаднем - час пакаяння і малітвы. Дасягненню асаблівага духоўнага стану ў гэты перыяд дапамагае і абмежаванне ў ежы: адмова ад мяса, малочных прадуктаў і яек.

Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.

Што такое Вялікі пост для манахаў

Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".

Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, ​​а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Старэйшая па трапезнай манашка Лія

Якія посныя стравы рыхтуюць у манастыры

Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.

У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.

"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Коліва

У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.

На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).

На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Дранікі ў пост гатуюць з бульбы і цыбулі, трохі соляць і пякуць на раслінным алеі

Дэсерты ў пост

"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.

Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.

У чым сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы

"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.

Великий пост: какие блюда готовят в Свято-Елисаветинском монастыре
© Sputnik Ольга Деменчук
Манастырская трапезная

Чытайце таксама:

35
Танкі Т-34-85 падчас ваеннага парада Перамогі

Замежных лідэраў у гэтым годзе не запросяць на парад Перамогі ў Маскве

27
(абноўлена 17:46 09.04.2021)
Замежных удзельнікаў запрашаць у Маскву не будуць, таму што "год не юбілейны", патлумачыў прэс-сакратар прэзідэнта РФ Дзмітрый Пяскоў.

МІНСК, 10 кра - Sputnik. Госці з замежных краін не атрымаюць запрашэнні на святкаванне 76-годдзя Перамогі ў Вялікай Айчыннай вайне 9 мая ў Маскве.

"Год не юбілейны, таму не маецца на ўвазе запрашаць замежных удзельнікаў", - паведаміў журналістам Дзмітрый Пяскоў.

Ён адзначыў, што ў астатнім "будзе, напэўна, звычайны рэжым". Праўда, з улікам нюансаў, якія бліжэй да даты вызначаць санітарныя ўлады Расіі.

Як прайшоў Парад Перамогі ў 2020-м

У сярэдзіне красавіка 2020 года прэзідэнт Расіі Уладзімір Пуцін прыняў рашэнне адкласці правядзенне параду ў гонар 75-годдзя Перамогі з-за складанай эпідэміялагічнай сітуацыі. У гарадах Расіі 9 мая адбыліся авіяпарады і святочныя салюты. У канцы мая прэзідэнт абвясціў, што парад Перамогі пройдзе 24 чэрвеня.

У выніку ў мерапрыемствах на Краснай плошчы прымалі ўдзел больш за 14 тысяч вайскоўцаў, звыш 200 адзінак тэхнікі і 75 лятальных апаратаў. Парадны строй сфарміраваны з 40 пешых разлікаў, якія складаюцца з ваеннаслужачых ўзброеных сіл і іншых сілавых ведамстваў, слухачоў і курсантаў ваенных ВНУ, сувораўцаў, нахімаўцаў і кадэтаў, а таксама юнармейцаў.

У парадзе таксама ўдзельнічалі вайскоўцы з 13 замежных дзяржаў: Азербайджана, Арменіі, Беларусі, Індыі, Казахстана, Кыргызстана, Кітая, Малдовы, Манголіі, Сербіі, Таджыкістана, Туркменістана і Узбекістана. Беларусь прадстаўляла рота Ганаровай варты.

У 2020-м на парад Перамогі ў Маскву прыбылі лідэры Беларусі (Аляксандр Лукашэнка прыляцеў разам з сынамі), Узбекістана, Босніі і Герцагавіны, Казахстана, Кыргызстана, Малдовы, Таджыкістана, Сербіі, Паўднёвай Асеціі і Абхазіі. Таксама прысутнічалі старшыня выканкама СНД Сяргей Лебедзеў, кіраўнік ЕЭК Міхаіл Мясніковіч і генеральны сакратар АДКБ Станіслаў Зась.

Еўрапейскія краіны былі прадстаўлены на ўзроўні міністраў і паслоў. Для рассаджвання з захаваннем нормаў сацыяльнага дыстанцыяваньня была нанесена спецыяльная разметка.

Чытайце таксама:

27
Тэги:
Парад Перамогі, Дзень Перамогі, парад, Дзмітрый Пяскоў, Масква
Які сёння дзень: 11 красавіка

Які сёння дзень: 11 красавіка 2021 года

167
(абноўлена 13:14 10.04.2021)
Гэты дзень з'яўляецца сто першым па грыгарыянскім календары, да канца года засталося 264 дні.

Сёння адзначаецца Міжнародны дзень вызвалення вязняў нацысцкіх канцлагераў. Якія яшчэ падзеі адбыліся 11 красавіка і чым азнаменаваны гэты дзень у народным календары, чытайце ў спраўцы Sputnik.

Гістарычныя падзеі 11 красавіка

  • У 1611 годзе пачалася аблога паўстанцамі ў Маскве гарнізону цара Уладзіслава Вазы.
  • У 1927 годзе была прынятая Канстытуцыя БССР.
  • У 1945 годзе адбылося вызваленне амерыканскімі войскамі вязняў Бухенвальда.
  • У 2011 годзе адбыўся выбух у мінскім метрапалітэне на станцыі "Кастрычніцкая".

Хто нарадзіўся 11 красавіка

  • 1942 год: Пётр Шарыпа, беларускі жывапісец, педагог.
  • 1959 год: Сяргей Астравец, беларускі пісьменнік, эсэіст.
  • 1965 год: Алег Молчан, беларускі кампазітар, прадзюсар, грамадскі дзеяч.

Таксама сёння нарадзіліся нарвежскі скульптар Густаў Вігеланд і англійскі ўрач-хірург Джэймс Паркінсон.

11 красавіка ў народным календары

Сёння праваслаўныя вернікі шануюць памяць святапакутніка Марка, епіскапа Арафусійскага.

У гэты дзень людзі хадзілі ў лес, абдымалі бярозы і прыслухоўваліся, як у іх ідзе сок. Калі сока шмат, хутка пацяплее.

Лічылася, што якое надвор'е 11 красавіка, такое будзе і 11 кастрычніка. Калі лісце спачатку з'явілася на бярозе, лета будзе цёплым, на алешыне – дажджлівым. Сарокі нізка робяць гнёзды – летам будзе шмат навальніц.

167
Тэги:
народны каляндар, які сёння дзень