Дзеці абедаюць у школьнай сталовай

"Шаурма" і тэфтэлі з рыкотай: як зменіцца харчаванне школьнікаў сёлета

15
(абноўлена 12:59 12.08.2019)
У сталічных школах і гімназіях рыхтуюцца да новага навучальнага года: Sputnik даведаўся, што новага з'явілася ў меню і ці стане даражэй школьнае харчаванне.

Да новага навучальнага года ў меню для школьнікаў з'явяцца новыя стравы, распрацаваныя пасля вывучэння смакавых пераваг вучняў, у той жа час перадумоў для падаражэння школьнага харчавання на дадзены момант няма. Пра гэта распавяла Sputnik начальнік тэхналагічнага аддзела камбіната школьнага харчавання Мінска Таццяна Лабушава.

Маштабная рэарганізацыя адбылася ў сістэме школьнага харчавання ў мінулым годзе: тады ўсе раённыя камбінаты школьнага харчавання злучыліся ў гарадскі. Зараз менавіта ён кантралюе ўвесь працэс цалкам: з моманту падбору падыходных прадуктаў для гатавання і да падачы на ​​стол.

Па словах Таццяны Лабушавай, рэарганізацыя працу адназначна аптымізавана. "Зараз ёсць магчымасць цэнтралізавана кіраваць працэсам харчавання ў школах і кантраляваць яго. А акрамя таго, напрыклад, весці перамовы з пастаўшчыкамі і дамагацца больш аптымальных коштаў у працэсе закупкі сыравіны ў вялікіх аб'ёмах", - тлумачыць яна.

Школа №24 в минской Лошице готовится к новому учебному году
© Sputnik / Валерия Берекчиян
Школа №24 у мінскай Лошыцы рыхтуецца да новага навучальнага года

 

Зараз у краіне поўным ходам ідзе "прыёмка" школ і гімназій: установы наведвае камісія з прадстаўнікоў школьных адміністрацый, камітэта адукацыі, КШП, органаў санітарнага кантролю. Пачалася яна яшчэ ў канцы чэрвеня, так што сёння большасць школ гатовыя прыняць хлопчыкаў і дзяўчынак.

Ужо ў трэцяй дэкадзе жніўня цэха пачнуць запаўняць прадуктамі. А пакуль у беларускіх школах працягваецца летняя аздараўленчая кампанія, так што ў школе №24 у Лошыцы сёння гатуюць для дзяцей са школьнага лагера. "Тут у нас пярловы супчык, філе мінтая з бульбяным пюрэ і салата з капусты і агурка; у вучэбны час, дарэчы, такі комплекс таксама ёсць. Гатуем, вядома, з любоўю! Без яе ў школьных сталовых не працуюць", - усміхаюцца кухары на кухні, памешваючы суп у велізарнай рондалі на пліце.

Што зменіцца ў меню школьнікаў?

Школьнае харчаванне ў Беларусі абавязкова павінна адпавядаць санітарна-гігіенічным патрабаванням. Меню да розуму даводзілі доўгія гады, вывучаючы густы вучняў і падрахоўваючы дакладныя суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў.

Школьные повара не согласны с тем, что дети любят только вредную еду - с удовольствием едят и свежие салаты, и супы
© Sputnik / Валерия Берекчиян
Школьныя кухары не згодныя з тым, што дзеці любяць толькі шкодную ежу - з задавальненнем ядуць і свежыя салаты, і супы

 

Як паведамілі ў КШП, нарматывы па харчаванні на будучы навучальны год не мяняліся, але для таго, каб разнастаіць рацыён школьнікаў, меню пастаянна карэктуюць: раз у паўгода або ў квартал - з улікам сезоннасці.

"У мінулым навучальным годзе мянялі тройчы: да восені, зімы, вясны. Правялі вялікую працу па вывучэнні смакавых пераваг школьнікаў, распрацавалі амаль два дзясяткі новых страў. Многія з іх навучэнцы ацанілі станоўча, так што яны і ляглі ў аснову новага меню", - распавядае Таццяна Лабушава.

Прыкладнае двухтыднёвае меню на блізкі восеньскі сезон ужо распрацавана - цяпер яго чакае адзнака на адпаведнасць санітарна-гігіенічным патрабаванням у профільным Мінскім гарадскім цэнтры гігіены і эпідэміялогіі. На ім будуць грунтавацца ўсе рацыёны харчавання ў школах сталіцы.

"Вучням 5-11 класаў, якія сілкуюцца раз у дзень за кошт бацькоў, прапануецца два комплексы на выбар. У гэтым годзе з'явяцца дзве навінкі: тэфтэлі па-італьянску з сырам рыкота і новы рол "Маленькі Цэзар"(своеасаблівы аналаг папулярнай шаурмы - Sputnik)", - падзялілася Лабушева.

У ребят из летнего оздоровительного лагеря на обед сегодня перловый суп, филе минтая, картофельное пюре и салат
© Sputnik / Валерия Берекчиян
У хлопцаў з летняга аздараўленчага лагера на абед сёння пярловы суп, філе мінтая, бульбяное пюрэ і салата

 

Распрацоўваюць і ўкараняюць новыя стравы ўсе тэхнолагі адзінага КШП: вывучаюць не толькі годныя прадукты на рынку, але і сучасныя тэндэнцыі. Кажуць, каб дагадзіць сучаснаму школьніку, трэба ісці ў нагу з часам.

Аб бацькоўскіх скаргах

Школьныя кухары дзеляцца: несправядліва казаць, што цяперашнія дзеці любяць толькі шкодную ежу. Ядуць рабяты і свежыя салаты, і супы, але, вядома, больш радуюцца ўжо звыклай "шаурме" ў школьнай варыяцыі (толькі карыснай - без маянэзу і багацця спецый). Імкнуцца цешыць дзяцей і карыснымі прысмакамі: у гэтым годзе па раніцах раз на тыдзень будуць даваць "гематаген", у мінулым - кармілі мармеладам.

З незадаволенасцю бацькоў школьнікаў па пытаннях харчавання працуюць як непасрэдна ў школах, так і ў КШП. Тлумачальную працу ў дачыненні да прынцыпаў рацыянальнага харчавання вядуць пастаянна, а акрамя таго - праводзяць анкетаванне і нават ладзяць дэгустацыі.

Школьное меню корректируют с учетом сезонности. Летом, например, обязательно должны быть свежие овощи.
© Sputnik / Валерия Берекчиян
Школьнае меню карэктуюць з улікам сезоннасці. Летам, напрыклад, абавязкова павінна быць свежая гародніна.

 

"Мы стараемся ўлічваць цяперашнія прыхільнасці і адразу складаць меню менавіта з тых страў, якія дзецям па гусце. Але відавочна, што дзіця не можа з аднолькавым задавальненнем есці ўсё. Да таго ж, яму неабходна прывіваць навыкі правільнага сілкавання: гэта яшчэ адна функцыя школьнай сталовай, а не толькі захаванне і ўмацаванне здароўя", - лічыць Таццяна Лабышава.

Харчаванне школьнікаў падаражэе?

Пастанова Саўміна №504 ад 31 ліпеня 2019 году выклікала ажыятаж у сеткі. Як высветлілася, бацькі школьнікаў расхваляваліся нездарма: меркаваныя новаўвядзенні датычацца не ўсіх.

"Згодна з дакументам, на 10% павышаюцца грашовыя нормы ў трохразовае харчаванне для ўзроставых катэгорый 11-13 і 14-17 гадоў за кошт сродкаў бюджэту. Гэта вузкая катэгорыя тых, хто сілкуюцца: хто есць у школах адзін ці два разы (у тым ліку, за кошт сродкаў бацькоў), перамены не закрануць", - запэўнілі ў КШП.

Па словах Таццяны Лабушавай, у бліжэйшым часе падаражання школьнага харчавання не плануецца.

Школьное меню нельзя назвать изысканным, но оно полезное и диетическое
© Sputnik / Валерия Берекчиян
Школьнае меню нельга назваць вытанчаным, але яно карыснае і дыетычнае

 

"Сума абедзеннага комплексу для вучня, харчаванне якога аплачваюць бацькі, арыентавана на тую, што ўстаноўлена для аналагічных узроставых катэгорый тых, якія сілкуюцца за кошт бюджэту. У цяперашні час па нормах гэта каля 2,44 рубля за паўнавартасны абед, і на гэты момант ніякай інфармацыі пра перспектыву павышэння коштаў няма", - патлумачыла Таццяна Лабушава.

Читайте также: 

15
Тэги:
Беларусь, дзеці, харчаванне, школа

Грамадства