МІНСК, 26 лют – Sputnik. Ахвярамі каронавіруснай інфекцыі ў свеце сталі больш за 2,5 мільёна чалавек.
Сярод краін, у якія COVID-19 прынёс больш за ўсё смярцей, ЗША, Бразілія, Мексіка, Індыя і Злучанае каралеўства.
У ЗША ахвярамі каронавіруса сталі больш за паўмільёна чалавек, у Бразіліі - больш за 240 тысяч чалавек, у Мексіцы - больш за 180 тысяч чалавек.
Усяго ў свеце ад пачатку пандэміі было зафіксавана больш за 112 мільёнаў выпадкаў заражэння СOVID-19.
У Беларусі за мінулыя суткі каронавірусам заразіўся 1191 чалавек - на 88 чалавек менш, чым на дзень раней. За ўвесь перыяд пандэміі ў Беларусі памерлі амаль дзве тысячы чалавек з выяўленай каронавіруснай інфекцыяй.
Чытайце таксама:
Старэйшая па трапезнай Свята-Елісавецінскага манастыра манашка Лія расказала карэспандэнту Sputnik Вользе Дземянчук пра тое, якія стравы рыхтуюць у абіцелі ў перыяд Вялікага посту.
Як правіла, Вялікі пост пачынаецца ў канцы лютага ці ў пачатку сакавіка. І гэта вельмі сімвалічна: у гэты час абуджаецца прырода, а разам з ёй і душа чалавека. Таму гэты вельмі важны для хрысціяніна перыяд можна таксама назваць і "вясной душы".
Абмежаванне ў ежы падчас Вялікага посту для верніка - не цяжар, а неад'емная частка цялеснага і духоўнага ачышчэння, падрыхтоўкі да светлага свята Пасхі Хрыстовай.
Манастырская ежа ў перыяд Вялікага посту малакаларыйная, смачная і карысная.
У першую пятніцу Вялікага посту ў манастыры рыхтуюць коліва - страва са звараных з мёдам зерняў пшаніцы.
"Паколькі пшанічные збожжа даволі цвёрдае, мы дадаем у страву рыс, а таксама курагу, чарнасліў, разынкі і мёд. Аздабляецца коліва арэхамі. Коліва асвячаецца ў памяць святога пакутніка Фёдара Цірана, які з’явіўся на пачатку Вялікага посту 362 года ў сне Канстантынопальскаму архіепіскапу Еўдоксію і папярэдзіў яго аб апаганенні ежы на базарах ідалаахвярнаю крывёю", - распавядае манашка.
У перыяд посту манашкі сілкуюцца два разы на дзень - падчас абеду і вячэры. Аснову манастырскай трапезы ў гэты перыяд складаюць разнастайныя агароднінныя супы: боршч, грыбны суп, капуста.
На другое падаюцца катлеты з кальмараў або галубцы з начыннем з грыбоў разам з грачанай, рысавай кашамі ці просам. Падчас Вялікага посту вернікам можна есці рыбу толькі двойчы - на святы Звеставання Найсвяцейшай Багародзіцы і Уваходу Гасподняга ў Іерусалім (Вербнай нядзелі).
На сталах манастырскай трапезнай заўсёды ёсць салаты з белакачаннай і пекінскай капусты з гароднінай. Са з'яўленнем першай зеляніны, сніткі і дзьмухаўцоў у манастыры пачынаюць рыхтаваць карысныя для імунітэту вітамінныя салаты. Дарэчы, сакрэт адмысловага густу салат - у запраўцы, у склад якой уваходзіць раслінны і аліўкавы алеі, соль, лімонны сок і трохі гарчыцы.
"І, вядома, як і для ўсіх беларусаў, для нас незаменны наш нацыянальны прадукт - бульба. Кухары манастыра яе тушаць, адварваюць, а часам нават робяць смачны манастырскае ласунак - посныя дранікі, у склад якіх уваходзяць толькі бульба, лук, соль і раслінны алей ", - адзначае манашка.
"У перыяд посту ў нашым манастыры часам рыхтуюць пірог з капустай, дражджавыя булачкі ці аладкі з варэннем, а таксама бліны, але не звычайныя з даданнем малака, а посныя. Падчас Вялікага посту для сясцёр - гэта такое невялікае гастранамічнае суцяшэнне", - тлумачыць яна.
Манастырскія кухары рыхтуюць такія ж смачныя і карысныя напоі - кампот з сухафруктаў і адвар з пладоў шыпшынніка. Як вядома, у шыпшынніку змяшчаецца шмат вітаміна С, а гэта дапамагае аднавіць сілы і падтрымаць арганізм у перыяд вясновага авітамінозу. Дарэчы, у Свята-Елісавецінскім манастыры ў адвар з шыпшынніка не дадаюць цукар, каб не паменшыць яго вітамінавы склад.
"Сапраўды, манастырская ежа прыкметна адрозніваецца ад звычайнай - у яе асаблівы смак. Гэта звязана з тым, што яна прыгатавана ў асвечаным месцы, з малітвай. Кожную раніцу старэйшая сястра бярэ агеньчык ад абраза прэпадобнапакутніцы Елісаветы, запальвае ад яго лампадку у трапезнай, хрысціць сталы і моліцца. Усе работнікі манастырскай трапезнай таксама моляцца і просяць Божага благаслаўлення перад тым, як пачаць новы працоўнай дзень. У гэтым і заключаецца сакрэт адмысловага густу манастырскай ежы ", - рэзюмуе манашка Лія.
Чытайце таксама:
МІНСК, 10 кра - Sputnik. Госці з замежных краін не атрымаюць запрашэнні на святкаванне 76-годдзя Перамогі ў Вялікай Айчыннай вайне 9 мая ў Маскве.
"Год не юбілейны, таму не маецца на ўвазе запрашаць замежных удзельнікаў", - паведаміў журналістам Дзмітрый Пяскоў.
Ён адзначыў, што ў астатнім "будзе, напэўна, звычайны рэжым". Праўда, з улікам нюансаў, якія бліжэй да даты вызначаць санітарныя ўлады Расіі.
У сярэдзіне красавіка 2020 года прэзідэнт Расіі Уладзімір Пуцін прыняў рашэнне адкласці правядзенне параду ў гонар 75-годдзя Перамогі з-за складанай эпідэміялагічнай сітуацыі. У гарадах Расіі 9 мая адбыліся авіяпарады і святочныя салюты. У канцы мая прэзідэнт абвясціў, што парад Перамогі пройдзе 24 чэрвеня.
У выніку ў мерапрыемствах на Краснай плошчы прымалі ўдзел больш за 14 тысяч вайскоўцаў, звыш 200 адзінак тэхнікі і 75 лятальных апаратаў. Парадны строй сфарміраваны з 40 пешых разлікаў, якія складаюцца з ваеннаслужачых ўзброеных сіл і іншых сілавых ведамстваў, слухачоў і курсантаў ваенных ВНУ, сувораўцаў, нахімаўцаў і кадэтаў, а таксама юнармейцаў.
У парадзе таксама ўдзельнічалі вайскоўцы з 13 замежных дзяржаў: Азербайджана, Арменіі, Беларусі, Індыі, Казахстана, Кыргызстана, Кітая, Малдовы, Манголіі, Сербіі, Таджыкістана, Туркменістана і Узбекістана. Беларусь прадстаўляла рота Ганаровай варты.
У 2020-м на парад Перамогі ў Маскву прыбылі лідэры Беларусі (Аляксандр Лукашэнка прыляцеў разам з сынамі), Узбекістана, Босніі і Герцагавіны, Казахстана, Кыргызстана, Малдовы, Таджыкістана, Сербіі, Паўднёвай Асеціі і Абхазіі. Таксама прысутнічалі старшыня выканкама СНД Сяргей Лебедзеў, кіраўнік ЕЭК Міхаіл Мясніковіч і генеральны сакратар АДКБ Станіслаў Зась.
Еўрапейскія краіны былі прадстаўлены на ўзроўні міністраў і паслоў. Для рассаджвання з захаваннем нормаў сацыяльнага дыстанцыяваньня была нанесена спецыяльная разметка.
Чытайце таксама:
Райс і "праклятыя салдаты": гісторыя скандалу паміж Мінскам і Варшавай