Беларуская бягуха Арзамасава адхіленая ад спаборніцтваў з-за допінгу

Беларуская бягуха Арзамасава адхіленая ад спаборніцтваў з-за допінгу

21
(абноўлена 15:53 27.08.2019)
У допінг-спробе беларускай лёгкаатлеткі выяўлена забароненае рэчыва. У гэтым годзе спартсменка ў складзе зборнай стала прызёрам II Еўрапейскіх гульняў.

МІНСК, 27 жні - Sputnik. Чэмпіёнка свету ў бегу на 800 метраў беларуска Марына Арзамасава часова адхіленая ад спаборніцтваў па падазрэнні ў допінгу, паведамляецца на сайце Незалежнага органа па барацьбе з негатыўнымі з'явамі ў лёгкай атлетыцы (AIU).

У допінг-спробе 31-гадовай лёгкаатлеткі выяўлена забароненае рэчыва LGD-4033 - адзін з селектыўных мадулятараў андрагенных рэцэптараў.

Беларуска выйграла золата ЧС у Пекіне ў 2015 годзе, годам раней яна стала першай на чэмпіянаце Еўропы ў Цюрыху.

Год таму спартсменка ў другі раз стала мамай. У гэтым годзе яна аднавіла кар'еру і стала прызёрам II Еўрапейскіх гульняў.

Раней стала вядома, што Арзамасава прапусціць лёгкаатлетычны матч Еўропа - ЗША, які пройдзе ў Мінску 9-10 верасня.

21
Тэги:
Марына Арзамасава, Допінг, Лёгкая атлетыка, Беларусь
Алімбекава выйграла спрынт на чэмпіянаце краіны па летнім біятлоне

Алімбекава выйграла спрынт на чэмпіянаце краіны па летнім біятлоне

6
У спаборніцтвах у "Раўбічах" апроч беларусаў таксама ўдзельнічалі спартсмены з Расіі і Манголіі.

МІНСК, 25 вер - Sputnik. У спарткомплексе пад Мінскам 25 верасня прайшлі спрынтэрскія гонкі чэмпіянату Беларусі па летнім біятлоне. У спаборніцтвах у жанчын лепшай стала Дынара Алімбекава, у мужчын - Дзмітрый Лазоўскі, паведамілі Sputnik у прэс-службе Беларускай федэрацыі біятлона.

На двух агнявых рубяжах Алімбекава дапусціла два промахі, але была самай хуткай на трасе. Алена Кручынкіна выйграла срэбра, прамазала толькі аднойчы, але саступіўшы пераможцы ў хуткасці. Ганна Сола прыйшла да фінішу трэцяй, у яе два стрэлы "ў малако".

Лазоўскі, які стаў па выніку чэмпіёнам, прамахнуўся адзін раз. Антон Смольскі і Сяргей Бачарнікаў, якія фінішавалі на другі і трэцяй пазіцыях адпаведна, не закрылі па дзве мішэні.

Чэмпіянат завершыцца у нядзелю 27 верасня гонкамі пераследу, а заўтра ў каманд - выхадны. Нягледзячы на тое, што на тэрыторыі "Раўбіч" дзейнічае рэжым абмежаванага наведвання з-за каронавіруса, гледачы пры наяўнасці маскі і падтрыманні сацыяльнай дыстанцыі могуць наведаць гонкі.

Нагадаем, у спаборніцтвах прымаюць удзел не толькі беларускія біятланісты, але і спартсмены з Манголіі і Расіі.

6
Тэги:
Дынара Алімбекава, Біятлон
Лагатып УЕФА

Кангрэс УЕФА перанеслі з Беларусі ў Швейцарыю

9
(абноўлена 16:45 24.09.2020)
Беларусь упершыню ў гісторыі павінна была прыняць Кангрэс УЕФА ў сакавіку 2021-га, але сёння было прынята рашэнне аб пераносе мерапрыемства.

МІНСК, 24 вер - Sputnik. Кангрэс УЕФА ў 2021 годзе пройдзе ў Швейцарыі, а не ў Беларусі, як планавалася раней, заявіў прэзідэнт арганізацыі Александэр Чэферын.

​Выканкам УЕФА ў сакавіку прыняў рашэнне аб правядзенні пасяджэння вышэйшага органа еўрапейскага футбольнага саюза ў Мінску вясной будучага года.

"Кангрэса УЕФА ў сакавіку 2021 года ў Мінску не будзе, ён пройдзе ў Швейцарыі", - сказаў Чэферын на прэс-канферэнцыі па выніках выканкама УЕФА ў Будапешце.

Акрамя таго, было прынята рашэнне аб тым, што ўсе карпаратыўныя сустрэчы арганізацыі ў бліжэйшыя паўгода пройдуць у Швейцарыі. Таксама ў Швейцарыі пройдуць пасяджэнні выканкама УЕФА, запланаваныя на снежань 2020 года і сакавік 2021 года.

9
Тэги:
Швейцарыя, Беларусь, УЕФА
Авечкі

Кухня нашых продкаў: вучымся гатаваць бараніну

0
(абноўлена 11:41 24.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская дзеліцца, як выбіраць мяса і гатаваць з яго смачныя і пажыўныя стравы.

Раней на Беларусі не было сем’яў, якія не гадавалі б авечак. Гэтая хатняя жывёла была крыніцай не толькі мяса, але і воўны, а невялікая колькасць цёплых дзён патрабавала наяўнасці цёплага адзення.

Са скур авечак шылі зімовую вопратку, з воўны пралі ніткі, ткалі посцілкі, выраблялі іншае суконнае адзенне. Таму бараніна на стале і беднага, і заможнага беларуса была звыклай з’явай, гатаваць яе ўмела кожная добрасумленная гаспадыня.

Як выбіраць бараніну

Аўтарка Першай беларускай кулінарнай кнігі "Літоўская кухарка" Вінцэнта Завадская раіла выбіраючы бараніну, звяртаць увагу на колер мяса: яно павінна быць ярка-чырвоным з белым тлушчам.

"Каб бараніна была мяккая і сакавітая, яе апарваюць гарачым воцатам, марынуюць некалькі дзён у кіпячоным з карэннямі воцаце або закопваюць на дзень-два ў зямлю. Розныя гатункі мяса патрабуюць рознага часу для прыгатавання. Адвараная бараніна гатуецца 2-2,5 гадзіны, смажаць бараніну – 2-3 гадзіны. Варта памятаць, што мяса маладых жывёл больш карыснае і смачнейшае за мяса старых, а мяса, якое нейкі час паляжала, лепшае ў спажыванні, чым мяса жывёл толькі што забітых. Лепей засвойваецца мяса, прыгатаванае на не вельмі моцным агні".

Булён з бараніны

Інгрыдыенты:

  • 600 г бараніны (грудзінкі)
  • 2 цыбуліны
  • Лаўровы ліст
  • Соль
  • Перац

Як гатаваць:

Пажадана свежую (не ахалоджаную) грудзінку барана парэзаць, прамыць, скласці ў чыгун або кацёл, заліць халоднай вадой і паставіць на агонь. Калі булён закіпіць, зняць пену, дадаць соль, перац, у канцы варкі лаўровы ліст.

Падаць булён на стол, уклаўшы ў кожную талерку па кавалачку мяса, пасыпаць зялёным кропам, пятрушкай ці дробна нарэзанай цыбуляй. Ядуць булён з хлебам, мучнымі блінамі або піражкамі.

Бараніна, тушаная з часнаком

Інгрыдыенты:

  • 1 кг мяса
  • 1 кг морквы
  • 2 цыбуліны
  • 1 галоўка часнаку
  • 80 г сырога курынага тлушчу
  • Лаўровы ліст
  • Соль

Як гатаваць:

Падрыхтаваную бараніну нарэзаць невялікімі кавалкамі разам з косткамі, пакласці ў жароўню і перамяшаць з нацёртнай на буйной тарцы морквай і нарэзанай цыбуляй. Дадаць курыны тлушч, уліць вады або курынага булёну і тушыць да мяккасці мяса. У канцы тушэння пакласці лаўровы ліст і здробнены часнок.

Падаць з варанай бульбай і салёнымі агуркамі.

Грудзінка з кменавым соусам ад Вінцэнты Завадскай

Інгрыдыенты:

  • 2 барановыя грудзінкі
  • 1 морквіна
  • 1 корань пятрушкі
  • 1 цыбуліна
  • 1 карняплод сельдэрэю
  • 0,5 парэю
  • 1 ст лыжка масла
  • 1 ст лыжка мукі
  • 2 чайныя лыжачкі кмену
  • Соль
  • 1 ст лыжка цукру
  • 2 ст лыжкі воцату

Як гатаваць:

Зварыць у падсоленай вадзе да мяккасці грудзінку з карэннем. Растапіць масла, памешваючы падрумяніць у ім муку. Калі мука пацямнее, дадаць кмен, цукар, развесці гэта юшкай, у якой варылася грудзінка, уліць моцны воцат і закіпяціць. Калі соус стане густы, нарэзаць грудзінку на кавалкі і заліць ім.

0
Тэги:
беларуская кухня, Ларыса Мятлеўская
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі