Пляж аднаго з Мальдыўскіх астравоў

Лепш мы да вас: выязны турызм у Беларусі перавышае ўязны ў два разы

17
(абноўлена 14:05 03.03.2020)
Цікавасць для замежных гасцей уяўляюць буйныя гарады, а вось самі беларусы аддаюць перавагу адпачынку ў аграсядзібах.

МІНСК, 3 сак - Sputnik. Беларусы па-ранейшаму любяць адпачываць за мяжой самі, чым прымаць у сябе ў гасцях турыстаў з іншых краін - аб'ёмы выязнога турызму, па дадзеных Белстата, перавышаюць уязны ў два разы.

Так, за мяжу у 2019 выязджалі 982,9 тысяч арганізаваных турыстаў і экскурсантаў з Беларусі - гэта на 15,5% больш, чым у 2018 годзе. А наведала краіну за гэты 405,5 тысяч арганізаваных турыстаў, што на 11% больш за ўзровень мінулага года.

Беларусы па-ранейшаму больш за ўсё любяць адпачываць у Егіпце, Турцыі, Украіне, Расіі, Балгарыі, Іспаніі, Грэцыі, Польшчы, Тунісе, Літве, Чарнагорыі і Грузіі. У гэтыя краіны пачынае паступаць практычна 85% турпатока з Беларусі.

Што ж тычыцца гасцей, то часцей за астатніх да нас ездзяць расіяне - 53,7% ад усіх уязных турыстаў. Сярод іншых краін лідарамі па колькасці наведванняў Беларусі былі Літва, Польшча, Латвія, Кітай, Германія, Украіна, Эстонія, Злучанае Каралеўства Вялікабрытаніі і Паўночнай Ірландыі, Швейцарыя, Аб'яднаныя Арабскія Эміраты.

Госці Беларусі праводзяць у краіне ў сярэднім 4 дні, у той час як у 2018 - 5 дзён.

У асноўным цікавасць для замежных гасцей ўяўляюць буйныя гарады. А вось у аграсядзібах, якіх на тэрыторыі нашай краіны працуе больш за 2,7 тысяч, аддаюць перавагу адпачываць самі беларусы - на іх долю прыпадае 90,5%.

Чытайце таксама:

17
Тэги:
Турыстычныя маршруты, Беларусь
Самалёты Белавія ў Нацыянальным аэрапорце Мінск

"Белавія" запускае дадатковыя рэйсы ў Ерэван

5
(абноўлена 17:01 18.09.2020)
Беларуская авіякампанія плануе павялічыць колькасць рэйсаў у Арменію да дзевяці у тыдзень: дадатковыя рэйсы з'явяцца ў сераду і нядзелю.

МІНСК, 18 вер - Sputnik. Беларуская кампанія "Белавія" паведаміла пра павелічэнне колькасці рэйсаў у Ерэван.

"З 20 верасня авіякампанія "Белавія" пачынае выкананне дадатковых рэгулярных рэйсаў па маршруце Мінск-Ерэван-Мінск", - гаворыцца ў паведамленні на сайце авіяперавозчыка.

У сапраўдны момант самалёты з Мінска ў Ерэван і назад лятаюць кожны дзень. Кампанія плануе ўвесці дадатковыя рэйсы па серадах і нядзелях.
Расклад дадатковых рэгулярных рэйсаў (па мясцовым часе):

  • Мінск-Ерэван - 09:25 - 13:30
  • Ерэван-Мінск - 14:20 - 16:25

"Такім чынам, з 20 верасня частата выканання рэйсаў павялічваецца да 9 рэйсаў у тыдзень", - дадалі ў кампаніі.

Раней беларуская кампанія "Белавія" паведаміла пра тое, што падоўжыла прыпыненне выканання рэйсаў ва ўсе гарады Расіі і Грузіі, а таксама Рыгу, Талін, Будапешт, Ашхабад і Ларнаку з-за сітуацыі з каронавірусам.

5
Тэги:
Белавія
Шэнгенская польская віза

Беларусам дазволілі ўезд у Польшчу па турыстычнай візе

7
(абноўлена 11:35 17.09.2020)
Праехаць на тэрыторыю суседняй дзяржавы можна праз тры пункты пропуску: у Кузніцы, Баброўніках і Церэспалі.

МІНСК, 17 вер - Sputnik. Грамадзяне Рэспублікі Беларусь з 17 верасня могуць трапіць у Польшчу на падставе візы, выдадзенай у турыстычных мэтах, паведамляе мясцовая Пагранічная служба.

У сярэдзіне сакавіка суседняя рэспубліка, як і іншыя дзяржавы Еўрапейскага саюза, закрыла межы для прафілактыкі распаўсюджвання каронавируснай інфекцыі. З чэрвеня памежныя праверкі на ўнутраных межах ЕС перасталі ажыццяўляць, быў адменены санітарны кантроль і каранцінныя абавязацельствы. Аднак, абмежаванні на ўезд замежнікаў з краін, якія не ўваходзяць у еўразону, дзейнічаюць да гэтага часу.

Да гэтага часу ў парадку выключэння ў Польшчу прапускалі сужэнцаў і дзяцей грамадзян Польшчы, уладальнікаў карты паляка, уладальнікаў працоўнай візы, навучэнцаў мясцовых ВНУ, кіроўцаў грузавых і пасажырскіх транспартных сродкаў, а таксама некаторыя іншыя катэгорыі грамадзян.

З чацвярга ўезд дазволілі беларусам, якія перасякаюць мяжу Рэспублікі Польшча "на падставе візы, выдадзенай у турыстычных мэтах".

"У адмыслова абгрунтаваных выпадках, не згаданых вышэй, начальнік Памежнага посту, атрымаўшы згоду галоўнакамандуючага Пагранічнай службай, можа дазволіць замежнікам уезд на тэрыторыю Рэспублікі Польшча", - адзначае служба.

Памежнікі ўдакладняюць, што цяпер дзейнічае 10 пунктаў пропуску на мяжы з Беларуссю, Расіяй і Украінай.

"Мяжу з Расіяй можна перасякаць толькі ў Безледах і Гжэхотках, мяжу з Беларуссю - у Кузніцы, Баброўніках і Церэспалі, а з Украінай - у Дарахуску, Карчовай, Грэбені, Медыцы і Будомежы", - пералічваюць яны.

Разам з тым, калі прыезджыя на працу замежнікі вызваляюцца ад вымушанай двухтыднёвай самаізаляцыі, то беларускія турысты - не.

Нагадаем, раней Польшча прыняла некалькі беларусаў наогул без якіх-небудзь візаў у сувязі "са складанай палітычнай сітуацыяй" у нашай краіне.

7
Тэги:
Польшча, Беларусь
Яблыкі

Хатнія нарыхтоўкі: захоўваем на зіму яблыкі і капусту па беларускіх рэцэптах

0
(абноўлена 15:09 18.09.2020)
Этнограф Ларыса Мятлеўская вучыць, як пакаштаваць старажытныя беларускія саленні са стала нашых продкаў.

Восень – час хатніх нарыхтовак і многія з гаспадынь у гэты час імкнуцца максімальна захаваць ураджай, перапрацаваўшы яго пры саленні, квашанні, марынаванні, сушцы.  Безумоўная каштоўнасць такіх спосабаў нарыхтоўкі ў тым, што прадукты ў іх захоўваюцца працяглы час і заўсёды могуць быць у гаспадыні пад рукой. Зрэшты, як прыемна мець хоць колькі слоічкаў кансерваванай агароніны, рыбы і мяса ў запасе, калі на парозе нечакана з’явяцца госці. Прыгатаваныя па рэцэптах, якія часта перадаюцца ад пакалення ў пакаленне, такія нарыхтоўкі былі прадметам гонару ў беларускай сям’і. Іх падаюць да стала ў якасці гатовай да ўжывання стравы, гарніру і як дадатак да другіх стаў.

У кожнай мясцовасці Беларусі ёсць свае, адметныя рэцэпты хатніх нарыхтовак. Саленні, квашанні і марынаванні - гэта не толькі смачна, але і карысна.

У адрозненні ад марынавання, якое больш зручнае ў спосабе захоўвання гатовых кансерваў для жыхароў горада, саленне і квашанне традыцыйна вясковыя нарыхтоўкі. Вось некалькі цікавых рэцэптаў традыцыйных саленняў з вёсак Капыльскага раёна Мінскай вобласці.

Мочаныя яблыкі

Інгрыдыенты:

  • Яблыкі
  • Соль
  • Вада

Як гатаваць:

Мачыць яблыкі можна толькі позніх гатункаў, найлепшым з якіх лічыцца антонаўка. Яблыкі адбіраюць аднолькавыя па памеры і абавязкова не пашкоджаныя. На дно бочкі трэба пакласці лісце вішні, смародзіны або жытнюю салому. Потым закласці яблыкі, пераслойваючы іх лісцем вішні і смародзіны. Заліць яблыкі расолам, каб ён цалкам пакрыў яблыкі, накрыць усё чыстай сурвэткай, пакласці драўляны кружок і гнёт груз.

Осенний пирог с яблоками
© Sputnik Людмила Янковская
Яблыкі трэба браць аднолькавыя па памеры

Для расолу трэба ўзяць ваду ў палове аб’ёму яблыкаў, 1,5 ч. лыжкі солі на 3 літры вады. Брадзіць яблыкі будуць 30-40 дзён.

Яблыкі, мочаныя з рабінай

Інгрыдыенты:

  • 5 кг яблыкаў
  • 5 кг рабіны
  • 0,5 кг цукру
  • 3,5 ст. лыжкі солі
  • 10 л вады

Як гатаваць:

Перабраць яблыкі, выдаліць пладаножкі, сухія ягады ў яблыках і рабіне, вымыць іх некалькі разоў, мяняючы ваду, закласці паслойна ў бочку або вядро і заліць ахалоджаным растворам з вады, цукру і солі. Вытрымаць пад гнётам у халодным месцы 30 дзён.

Ягоды рябины
© Sputnik / Александр Поготов
Ягады рабіны

Салёная капуста

Інгрыдыенты на 10 кг нашаткаванай капусты:

  • 300 г морквы
  • 300 г буракоў
  • 300 г гарбуза
  • 300 г журавін
  • 200 г кораня хрэну
  • 0,5 кг  яблыкаў (антонаўка)
  • 1 галоўка капусты;

Для расолу:

  • 4 л вады
  • 1 шклянка буйной солі
  • 0,5 шклянкі цукру

Як гатаваць:

Капусту скласці ў вялікую ёмістасць, дадаць пацёртыя на буйную тарку хрэн, буракі, моркву, гарбуз. Яблыкі парэзаць долькамі. Усё перамяшаць.

Белокочанная капуста
Капусту можна квасіць з ябылкамі

Прыгатаваць расол: закіпяціць ваду разам з соллю і цукрам, астудзіць. Заліць астуджаным расолам сумесь з гародніны і засыпаць туды журавіны. Пакласці качан сярэдняга памеру, а зверху на яго – гнёт, каб расол пакрыў капусту цалкам. Праз тыдзень капуста гатова да ўжывання.

Капуста квашаная галоўкамі

Інгрыдыенты:

  • Капуста
  • Вада
  • Соль
  • Хрэн

Як гатаваць:

У бочку накласці невялікіх качанчыкаў капусты да самага верху. Затым капусту заліць вадой з разлікам 2 шклянкі солі на 10 л вады. Пакласці зверху лісце і ачышчаны корань хрэну, накрыць кружком і пакласці гнёт.

Квашаная капуста галоўкамі
© Sputnik Ларыса Мятлеўская
Квашаная капуста галоўкамі

Такая капуста звычайна квасіцца да вясны.

0
Тэги:
Ларыса Мятлеўская, беларуская кухня
Тэмы:
Прыродная сталоўка: гатуем з таго, што пад нагамі